Mi-am propus să strâng cureaua, să am o lună de detox financiar, dar și alimentar, că era nevoie! Ca să fiu sinceră, am început să fac schimbări de prin aprilie, încet-încet, ca grăsuțul care trece de la un pachet pe zi la doar 2 biscuiți, până renunță de tot și face pătrățele.
Iunie a fost o lună plină de peripeții. Cu ziua de naștere a copilului, cu mult timp liber petrecut afară, weekenduri la piscină, grătare cu prietenii, câte și mai câte. Nu a fost ușor să țin bugetul sub control, dar a meritat efortul. Am scris mai jos lecțiile învățate care sper să vă fie utile și vouă.
1. A economisi bani înseamnă în primul rând a nu cheltui. Cel puțin nu aiurea!
Întâi și întâi, am făcut un tabel în care am pus toate cheltuielile și veniturile mele în ultimele 9 luni. Trag linie la trimestru. Bun. Concluzia a fost că nu pot tăia din utilități, rata la bancă sau costul grădiniței, dar pot să economisesc pe partea de mâncare și de timp liber, coloanele “mâncare” și “fun”. Cred că ar mai fi și o coloană de confort, dar nu o țin separat (totuși Taxi / Uber sau persoană care face curățenie cred că acolo ar intra!)
Mâncare am gătit acasă pentru a lua și la birou, iar asta m-a ajutat din start să pun 800 lei deoparte. Am făcut cumpărături mai cumpătat și mai organizat, niciodată cu impulsul de “Aș mânca ceva, dar nu știu ce, aș vrea ceva bun” pentru că așa lăsam sute de lei la supermarket și mereu veneam acasă cu măsline, prosciutto crudo, înghețată și prosecco, cam atât. Acum pot să vă dau o listă de rețete și de liste de cumpărături!
În plus, am înlocuit anumite produse cosmetice, dar și unele folosite în gospodărie, am vânat oferte sau am găsit variante cam la fel de bune, la prețuri mai mici: fond de ten, creme, detergent, tot.
2. A economisi bani înseamnă a compensa lucrurile materiale cu experiențe.
De ce cumpărăm o țoală nouă, o jucărie nouă? Să ne relaxăm? Să ne răzbunăm? Pentru acea adrenalină pe care o simțim crescută pe moment, simțim că am primit o recompensă? E important să știi de ce faci asta ca să poți să nu mai repeți cheltuitul iresponsabil. Eu nu am mai cumpărat decât mâncare, iar fetiței mele îi propun tot felul de nebunii când îmi cere o jucărie văzută la altcineva, de exemplu să ne plimbăm o zi întreagă prin oraș cu metroul, tramvaiul și troleibuzul. Să jucăm bedminton, să gătim împreună, să dormim în cort în grădină și multe altele.
Nu avem nevoie de fapt de nimic cumpărat ca să ne relaxăm, să ne distrăm sau să fim fericiți. Uneori e suficientă o plimbare și gândul că într-o zi ne vom permite visul acela mare (de exemplu o vacanță exotică, cursuri în străinătate sau o locuință).
3. A economisi bani înseamnă a face cumpărături… la tine acasă.
Nu știu cum e la voi acasă, dar eu am rafturi cu haine la care am uitat demult să umblu. Ați făcut vreodată ordine după metoda Marie Kondo? Eu, da, de mai multe ori. Mereu găsesc lucruri nepurtate de ceva timp. Pe multe le dau, dar în ultimul timp le-am scos la lumină și am impresia că am fost recent la mall.
4. A economisi bani înseamnă a câștiga mai mulți bani.
Asta înseamnă pe de o parte a găsi noi oportunități, negociere mai fermă, dar și să vinzi ce ai. Eu am negociat un contract mai curajos decât de obicei după ce, înainte de asta, am îmbărbătat-o pe o prietenă într-o situație similară. Mi-am dat seama că eu singură trebuie să îmi ascult sfaturile.
În al doilea rând, am intrat în grupuri de Facebook unde poți cumpăra sau vinde la mâna a doua. De obicei cumpărăm, cine zice că nu putem vinde?
5. A economisi bani înseamnă a vorbi despre bani.
Să încep să vorbesc despre bani direct, la cafele cu prietenele mele, pe blog sau în DOR, mi-a deschis o lume nouă. În primul rând altfel negociezi când ai informații. Știi cât câștigă alții, știi ce cer alții, ai altă viziune de ansamblu. Trebuie să ai informații ca să le folosești în favoarea ta. Eu i-am explicat recent unei prietene ce costuri sunt pentru o microîntreprindere și nu îi venea să creadă câți bani a pierdut până acum făcând contracte altfel. La fel, am aflat cât costă servicii contabile și am renegociat contractul meu cu contabilul.
În al doilea rând, vorbind despre bani deschis afli trucuri, tot felul de lucruri utile, cum ar fi magazine cu prețuri mai mici, discounturi la ce te interesează, grupuri unde se vând produse second-hand. În plus, când oamenii devin mai conștienți de asta, încep să își dea seama că te pot ajuta chiar fără mare efort uneori. De exemplu, te mai recomandă cuiva, îți dau invitații la evenimente la care nu pot merge sau în locații, de exemplu la piscină (hehe!) pentru că le au incluse în abonament la club, îți mai pasează o plasă cu lucrurile copilului care a mai crescut și tot așa. Și eu dau lucrurile Evei mai departe când îi rămân mici sau jucării care nu ne mai interesează, mereu mă bucur când primim și noi, la rândul nostru.
6. A economisi înseamnă a fi mai prezent.
Educația financiară are legătură mare cu inteligența emoțională și dezvoltarea personală. Cu cât suntem mai atenți la emoțiile noastre, cu atât sesizăm propriile derapaje mai ușor, ne dăm seama că uneori compensăm suferințe, lipsuri, frustrări cu cheltuieli.
Am început acum aproximativ 2 săptămâni o provocare , un program de meditație de 21 de zile pentru “abundență”. M-a ajutat și mi-a plăcut mult. Aproape în fiecare dimineață mi-am făcut timp să meditez câteva minute și să rezolv niște “teme” care mi-au schimbat starea, de exemplu, să fac o listă de oameni care mi-au influențat viața sau oameni pe care îi admir. Am simțit nevoia să îi sun, să mă văd cu ei, mai mult decât să comand online mâncare sau haine.
7. A economisi nu înseamnă a fi zgârcit.
Am donat în această perioadă pentru 3 cauze importante pentru mine, iar pentru DOR am plătit un abonament pe viață, pentru că e important să susțin proiectul care îmi place, dar și pentru că e mai înțelept, desigur, să plătesc o dată 750 lei o dată, pe viață, decât 140 lei pe an. Fac voluntariat pentru un proiect în care cred. Nu trebuie să fii zgârcit. Dimpotrivă, aș spune că e esențial pentru o viață sănătoasă să fii generos. Se întoarce generozitatea, eu simt asta după cum se poartă oamenii cu mine, după cum îmi scriu oamenii care îmi citesc blogul, după cum primesc eu însămi surprize neașteptate. A economisi înseamnă a face alegeri.
Da, e despre alegeri. Mereu avem de ales. Eu nu am simțit că am renunțat la ceva în această perioadă, pentru că m-am distrat și m-am bucurat de foarte multe, am ales însă mereu varianta cea mai bună (nu neapărat cea mai comodă). E ca mersul al sală: uneori ai vrea să dormi o oră în plus, dar dacă totuși îți miști fundul tot tu vei culege roadele.
Dacă ați ajuns până aici cu lectura meritați să primiți și o recomandare de carte: You’re Not Broke You’re Pre-Rich: How to streamline your finances, stay in control of your bank balance and have more £££ de Emilie Bellet, un volum cu emoticons, plin de sfaturi utile și povești pline de inspirație.
Cam ăsta a fost detox-ul meu din care am ieșit mai bogată, nu doar din punct de vedere financiar. A fost o provocare binevenită din partea Raiffeisen Bank și, apropo, puteți să vă evaluați și voi propria relație cu banii pe Money Bistro.
Sper să vă ajute experiența mea, să îmi scrieți dacă aveți și voi ambiții similare, să scăpați de obiceiuri care vă falimentează, vă fac să vă simțiți vinovați.
Hai că se poate!
10 Comments
Uirebit
02/07/2019 at 9:21 PMEsti o persoana admirabila! Parerea mea este ca vei ajunge departe!
Cristina
02/07/2019 at 11:12 PMIn primul rand, eu am renuntat sa mai bifez musai perioada de reduceri. Cumparam atatea chestii adoar pentru ca aveau un pret mai mic – pantaloni prea stramti ca poate slabesc 5 kg, fuste de arata bine pe altcineva dar pe mine nu, palarii de vara si sepci cand eu nu port nici macar caciula iarna, geci in culori care nu imi plac doar asa ca sa am o geaca de la o firma anume. Ce prostie…
Apoi, tot la capitol vestimentar, am decis ca e ok sa apar la mai multe evenimente de familie imbracata la fel. Nu sunt nici saraca, nici zgarcita, nici neglijenta, doar am o rochie sau doua pe care chiar imi place sa le port. Sa zica cine ce o vrea.
Gatesc si eu la 2 zile si chiar organizez petreceri de zile de nastere acasa cu jumatate din banii pe care i-am da la restaurant. Si gatesc gourmet 🙂
Dar cred ca cel mai important, asa cum ai spus si tu, e sa faci alegeri si sa fii prezent. Ma bucura lucrurile materiale, e normal, dar mult mai multa bucurie imi aduce sa stau sa ma joc cu copilul acasa pe covor sau sa mergem in parc cu fructe si apa la noi.
andressa
03/07/2019 at 10:21 AMDa, foarte bune sfaturile tale.
Eu am renuntat din iarna la cumpararea lucrurilor la reducere pentru ca sunt… la reducere. Insa – cand stiu ca am nevoie de cizme sau palton (o data la 2-3 ani), imi cumpar intotdeauna in extrasezon, la jumatate de pret.
E ok sa porti aceeasi rochie – dar cu accesorii si coafuri diferite. Eu am o rochie care pare alta pentru ca ii pun o curea sau cercei altfe, port parul prins sau desfacut etc. Incearca!
In rest, avand blogul eu recunosc ca am avantajul de a imprumuta des rochii de la diverse magazine / branduri si atunci nu mai investesc in multe rochii. Mai imprumut si de la pritene, din fericire am cateva cu care ma potrivesc la masuri.
sanda
03/07/2019 at 7:26 AMFoarte bune sfaturile si sper sa fiu in stare sa le pun si eu in practica! Permanent sunt pe marginea prapastiei cand vine vorba de bani!
Florina
03/07/2019 at 10:35 AMPe mine ma ajuta mult de tot faptul ca am studii de contabilitate asa ca-mi sortez in tabelul meu cheltuielile pe destinatii (ch. cu hainele, ch.. cu reviste si carti, ch. cu jucariile etc.), apoi faptul ca am masina de cusut, este extraordinar de utila mai ales ca sunt (si) mama de fetita 🙂
andressa
03/07/2019 at 11:02 AMSerios? Stii sa cosi la masina? Uite la asta nu m-am gandit! Singurul mod de economisire in zona aia e faptul ca plimbam haine de la o familie la alta cand mai cresc copiii, primesc de la altii, dau la altii…
AMI
03/07/2019 at 11:09 AMFelicitări! Da, sa faci economii nu inseamna zgarcenie ci mai degrabă educație financiară, respect pentru ce ai, inteligență de a te bucura mai mult cu mai puțin. Imi place mult partea cu experiențele alături de copil, în timp sunt cele mai valoroase.
andressa
03/07/2019 at 11:21 AMAsa este, e vorba de educatie in general.
Cel mai bun exemplu este ca cei mai needucati sunt de obicei cei cu cele mai scumpe masini, haine si bijuterii, incercand sa compenseze de fapt lipsurile din cap. :))
o femeie
03/07/2019 at 5:46 PMfelicitari pt vara si decizii. Si mai ales pt curajul de a lasa deschis gesturile tale fara frica de a fi prost interpretata sau judecata. Ce ai spus nu e zgarcenie ci disciplina si maturitate financiara.
Dupa atatia ani de cumparat ajungem cu totii ca avem suficiente carti (desi am mai luat 3 in weekend 😀 ), suficiente haine (da, mai purtam cele de acum 10 ani), suficiente prin bucatarie si suficienta mobila, suficienta rabdare sa fac salata de la cina si sa o impart in 2 sa am si la job a 2a zi etc.
Si astea nu sunt zgarcenii, ci e un mod de a aprecia ce am, pt ca am suficiente.
Roxana
04/07/2019 at 9:40 AMFelicitari!! Ai scris foarte frumos! Despre mine spun prietenele mele ca sunt “zgarcita”. Eu spun mereu ca sunt calculata😛. Nu vreau sa cumpar lucruri inutile,cumpar foarte putine haine si la reduceri cum spui tu,daca am nevoie. Gatesc acasa,dar imi place si sa ies la restaurant,recunosc! Si intr-adevar acolo cred ca se duc mai multi bani.
Legat de copil,cerintele incep sa creasca o data cu varsta.. am reusit de multe ori sa ne punem de acord in ceea ce priveste achizitionarea de obiecte scumpe.