CUMPARAM

Cum să eviți risipa de alimente (și de bani!) Bonus: Rețetă cu Mazilique

Dacă a face cumpărături ar fi un sport, eu aș fi în lotul național care merge la olimpiadă. Nu vreau să mă laud, dar știu să fac minuni cu 100 de lei. Umplu frigiderul strategic, știu exact ce și cum să iau ca să fie ieftin, proaspăt, divers, un pic de pus la rece, un pic de pus în congelator, ceva de băgat în cămară, conserve, ta-daaaam!

Am învățat treptat, dar și de la food-bloggers și chefs pe care îi urmăream în cooking shows, să fac cumpărături inteligent și să depozitez mai bine alimentele pentru a nu se altera. Una din marile surse de inspirație este Cristina Mazilu, prietena mea. Sigur o știți ca Mazilique, blogger cu personalitate de vreo 10 ani, super talentată și foarte directă, cum îmi place mie.

De la ea am învățat câteva din rețetele vedetă din casa mea: kisir cu semințe de rodie, banana bread, dip de ardei copt, quiche și multe altele. Ea m-a învățat să folosesc alimentele până la ultima fărâmă, chiar și cozile de la ierburile aromatice, sau că orice resturi de mâncare pot fi reinventate, de exemplu, risotto sau friptura de la Crăciun pot deveni aperitive interesante în zilele următoare.

La ea în Studio, unde am fost invitată prima oară ca să gătesc, Yay!, ce onoare!, am discutat despre risipa de alimente și obiceiurile noastre pe care le puteți adopta și voi, haha!, suntem atât de generoase! Cu ocazia asta, Mazi mi-a prezentat și frigiderul ei nou, cu funcții și design super cool: LG V+.

Iată principiile mele pentru evitarea risipei de alimente.

Evitarea risipei începe de la organizarea bucătăriei.

Trebuie să ai un frigider bun, cumpărat pe dimensiunile care îți trebuie ție: fie side by side, combină frigorifică sau frigider simplu. Eu am o combină frigorifică, cum e și V+ al lui Mazi, (adică frigider sus și congelator jos cu 3 sertare), cred că e cea mai potrivită variantă pentru familiile cu 2-3 sau 4 membri. Sunt next level: eu am și un mic frigider în grădină, pentru acele seri de vară în care ți-e prea lene să faci mai mult de 2 pași ca să iei prosecco rece din casă. Impresionați? Știu.

Ar fi bine să aveți în casă un frigider deștept, cum e combina LG, care știe să păstreze umiditatea potrivită pentru fiecare zonă în parte, sertar de legume și fructe, respectiv unul pentru carne sau peste astfel încât să reziste bine mai mult timp. În plus, trebuie să fii sigur că răcește uniform, adică nu mai prost în zona de sus sau pe ușă, pentru că se poate altera laptele, de exemplu, dacă îl ții și tu acolo, cum fac eu.

Mai trebuie știut că NU trebuie ținute în frigider următoarele lucruri, pentru ca se păstrează mai bine la temperatura camerei sau pentru că ar ocupa loc degeaba în frigider:
• Ceapă
• Usturoi
• Roșii
• Cartofi
• Banane
• Avocado
• Citrice
• Miere
• Mustar
• Conservele – doh!

E important să ai dulapuri și chiar cămară, deși mulți dintre noi am sacrificat spațiile de depozitare când ne-am mutat în apartamente, ca să facem dressing sau altceva. Eu asta am făcut, recunosc, atunci când stăteam la 2 camere, și m-am zgâriat pe ochi apoi când m-am trezit că stau cu borcanele de murături și zacuscă pe baltul din bucătărie, lângă espressor, de nu mai avem loc să toc o ceapă decât în dormitor, fir-ar să fie. M-am răzbunat când m-am mutat și mi-am pus dulapuri până la tavan, plus sisteme inteligente, cum ar fi rafturi rotative în colț, am și beci, și cămară, este un festival al depozitării la mine acasă.

Legat de depozitare eficientă mai zic ceva. Trebuie închise ermetic și ținute în locuri umbroase, uscate toate făinurile și cerealele ca să nu te trezești că te umpli de molii și le arunci pe toate (am pățit!).

Când vine vorba de risipa de alimente, eu o evit folosind cu încredere alimente proaspete, dar și congelate sau conservate. Desigur că sunt la curent cu trendurile actuale, fără gluten, fără congelare, keto, eco, bio, culegere din propria grădină. Doar că eu am o viziune diferită despre alimentație.

Încep cu o curățenie bună în frigider: ce e expirat, ce e stricat, ce poate fi mutat într-o caserolă mai mică pentru a economisi spațiu.

Fac inventarul: ce am, ce îmi trebuie. Abia apoi merg la cumpăraturi! Mereu după ce am luat un mic dejun consistent, ca să nu mor de poftă printre tarabe sau rafturi, că altfel mă întorc acasă cu chipsuri, măsline, prosciutto crudo, salam de Sibiu, înghețată, dar nimic de gătit.

Mă duc la piață indiferent de anotimp și cumpăr legume și fructe de sezon, cu alte cuvinte ce e mai ieftin: acum, de exemplu, aleg roșii, castraveți, varză, ardei, ceapă, piersici, zmeură, pepene, prune. Toamna iau mere, pere, gutui, struguri. Iarna cumpăr citrice, ca tot românul, haha! Niciodată nu iau cireșe sau căpșuni iarna sau primăvara, dar iau fructe de pădure congelate, asta da, pun la smoothies sau la prăjituri. De la supermarket cumpăr lucruri astfel încât să mâncăm divers: o seară avem pește, una e cu paste (de obicei cu ton la conservă, măsline, capere), uneori mâncăm doar salată de roșii cu telemea, iar în rest avem diverse fripturici cu garnitură, pulpe de pui cu orez, de exemplu. Ce rămâne, se pune a doua zi la pachet la birou. Simplu ca poftă bună!

E important să știi ce cantități să iei ca să nu arunci mâncare. Eu una m-am obișnuit să iau săptămânal cam 1-2 kg de roșii, cam 300g telemea, un pui grill sau pulpe și aripi, cam 500g pulpă de porc, un pește (cam 300-400g) sau 300g creveți. Când ce este proaspăt a fost gătit și mâncat, cam joi adică, trec la congelator sau cămară: ton și porumb la conservă, năut, ciuperci deshidratate. Iar duminică fac iar cumpărături.

Nu îmi este deloc teamă de carbohidrați, gătesc kisir, risotto, hummus, mâncare de năut sau fasole roșie. Eu, în calitate de slăbănoagă, vă pot spune că nu îngrașă decât dacă mânânci mult, foarte mult. Iar Mazilique mi-a arătat o rețetă cu orez care m-a făcut pilaf, ca să zic așa, pentru că e cum îmi place mie: ultra rapidă, simplă și super gustoasă. Bonus: are super textură pentru că e și cu migdale și merișoare. Play pentru rețetă și poftă bună!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Cristina
    30/09/2019 at 9:35 PM

    Eu procedez asa de ani buni si desi pentru unii pare greu de crezut, nu arunc mancare niciodata, pentru ca nu am de ce si nu am ce.Ba mai mult decat atat nici nu iti vine sa crezi ce economii poti face. Eu imi fac chiar lista cu ce vreau sa gatesc astfel incat sa stiu foarte sigur ce am de cumparat (in caz ca nu am deja ingredientele necesare). La incepu e greu, dar te obisnuiesti.

  • Reply
    andressa
    01/10/2019 at 11:33 AM

    Da, te obișnuienști, ține deobișnuință să faci cumpărături după o listă. Dacă nu faci asta, vei avea veșnic probleme de buget și de… nutriție. Că ai numai prostii în frigider! 🙂

  • Leave a Reply