Dacă ești o speriată care nu poate să pronunțe cuvântul „menstruație”, iar când îl vede scris se foiește pe scaun gândindu-se „ce scârbos!”, acest articol nu este pentru tine.
Articolul meu este pentru femeile care înțeleg cum funcționează corpul lor, se gândesc mereu la moduri de a se menține sănătoase, iar asta include nu doar rutine de demachiere și pilates, ci și o atenție îndreptată spre menstruație: ce produse se pot folosi și ce moduri există pentru a rămâne curată și sănătoasă.
Hai să nu ne sfiim atâta, așa funcționează corpul uman.
Așadar, pe piață au apărut numeroase alternative la absorbantele și tampoanele obișnuite, de unică folosință, pe care le cunoaștem cu toate. Din punct de vedere etic, pe mine m-au convins imediat: fac parte din grupul oamenilor care se gândește de două ori înainte să cumpere ceva ce nu poate fi reciclat.
Din punct de vedere practic, discuția e mai complexă. Practic, dacă te-ai obișnuit cu un produs, este destul de greu să te mai obișnuiești cu altul, corect? Vă zic, le-am spus de o mie de ori prietenelor despre epilarea cu IPL, până au îndrăznit să o încerce cu ele, iar multe nu au renunțat la epilarea cu ceară nici până acum, nu pentru că nu ai fi văzut avantajele, ci pentru că „așa s-au obișnuit”. Dorința de a schimba ceva depinde de noi, este ceva subiectiv.
În primul rând, contează mult cum te simți când introduci cupa menstruală. Prima oară este neobișnuit, dar pe CupeMenstruale.ro găsești tutoriale cu text și poze, explicații foarte clare: cum să poziționezi mai bine cupa menstruală. Se pliază în mai multe feluri, ca triunghi, în formă de C etc, cât mai aproape de intrarea în vagin, nu cât de adânc poți, pentru a se forma un vid și să nu se poată scurge lichid pe margini. După câteva încercări va fi foarte simplu! E important de spus că nu se va simți în corpul tău, așa cum nici un tampon de unică folosință nu se simte.
Dacă ai un uter retrovers sau retroflexat, e posibil să ai nevoie de o cupă cu o formă aparte, dar nu înseamnă că nu poți folosi asemenea produse. Sunt producători care s-au gândit și la tine! 🙂 De exemplu, Lily Cup sau Ziggy Cup, le găsești tot pe CupeMenstruale.ro.
Curățarea lor este iarăși un lucru care poate prea dificil, dar chiar nu este: e nevoie doar de apă rece.
Ce mărime de cupă menstruală ți se potrivește?
Asta poate fi o întrebare delicată, multe femei nu vor să spună sau să accepte că ar avea vaginul „mare”. Doamne, uneori mi se pare că încă trăim în secolul al XVII-lea! Diferența dintre S sau M este totuși insesizabilă, nu este deloc jenant să ai M, ceea ce este posibil, dacă ai născut (depinde și câte nașteri ai avut), dacă ai o vârstă mai înaintată sau dacă pur și simplu așa este anatomia ta. Contează și fluxul, adică dacă ai un volum mare de lichid la menstruație, trebuie să alegi o cupă potrivită. Din fericire, pe site-ul CupeMenstruale.ro sunt multe informații de la producători care te vor ajuta să găsești produsul potrivit pentru tine. Recomand articolul: Cum să îmi aleg cupa menstruală potrivită.
ATENȚIE: între 15 și 31 ianuarie, site-ul www.cupemenstruale.ro are prețuri speciale. Profită de reduceri și încearcă și tu produsele de igienă feminină!
Cupă sau disc menstrual?
Există cupa, sub formă de clopoțel, dar și discul. Sunt foarte asemănătoare, dar au și câteva diferențe. De exemplu, discul poate fi purtat și în timpul sexului! 😳 Dacă încearcă cineva, să ne spună și nouă cum e! 😄 Toate diferențele dintre cupă menstruală și disc menstrual sunt pe site.
Ce variante mai am dacă nu vreau să folosesc cupa mentruală?
Dacă încă nu vrei să încerci cupele sau ești adepta absorbantelor, eu îți recomand chiloții menstruali. Ei au un strat absorbant, se pot purta câteva ore fără probleme, toată noaptea sau ziua, și se spală la mașină, ca orice alt articol vestimentar, la 30 grade Celsius. Eu am trei perechi, dar ideal este să ai 4 sau chiar 5 perechi, să ai timp să îi speli și să se usuce, dacă vrei să renunți total la soluțiile de unică folosință.
Îmi aduc aminte de o sportivă din China, favorită la un concurs de înot, care a pierdut podiumul totuși. Cam acum 10 ani a fost evenimentul. La finalul competiției, un jurnalist a întrebat-o ce s-a întâmplat, dacă și-a pierdut concentrarea sau ce a pățit, iar ea a răspuns foarte firesc că i-a venit menstruația. A fost la vremea aceea dezbătut subiectul:
De ce a spus așa ceva? Au zis unii.
De ce a zis-o ca și cum dacă era „pe stop” nu putea da randament maxim? Au zis alții.
Ce ar fi dacă toate femeile ar anunța asta la muncă, indiferent în ce domeniu ar lucra? S-au întrebat unii.
Chiar, ce ar fi? Pentru multe femei, chiar este un motiv de „ieșire din ritm”. Și nu ar trebui să fie asta un tabu. Am văzut campanii simpatice care ne încurajau să fim la fel și când suntem la menstruație, să avem succes adică, ceea ce este frumos de zis, lăudabil, dar nu este neapărat realist. Ciclul hormonal există, iar noi suntem afectate de el, într-o mai mare sau mai mică măsură. Eu, de exemplu, am o fluctuație mare greutate de la o săptămâna la alta, de aproximativ 2 kg, insomnii și multe alte simptome ale PMS sau la menstruație. Simt nevoia să mănânc diferit, fac sport mult mai greu, probabil că și arăt diferit pentru că rețin multă apă. Lucrurile astea și produsele de igienă amintite mai sus sunt firești, avem anumite nevoi biologice și trebuie să vorbim mai mult și mai des despre ele, ca să înțelegem mai bine cum să le acoperim, cum ne îngrijim.
Sper că v-am ajutat deci cu aceste informații! 🙂
Și dacă vă întrebați dacă scriu din cărți sau chiar folosesc: da, folosesc și eu.
Să fiți sănătoase!
Foto: Anelise Sălan
2 Comments
Mioara (She/Her)
23/01/2022 at 10:31 AMsuper articol, multumesc veveritelor!!
foarte util si m-a ajutat sa decid sa salvez planeta
Liviu
14/04/2023 at 1:49 AMVezi că găsești reviews pe Amazon. Te lămurești repede.