Am mai scris eu despre provocările mele cu banii. Am apărut și în DOR. Sunt practic o vedetă a falimentului, hehe!
Pe același subiect, că deja am zis că ar trebui să vorbim despre bani, mai ales problemele cu ei, că nu e rușine, da?!, aș vrea să fac o mărturisire. Eu nu mai pot. Trebuie să fac ceva!
În luna în care prietenii încep să spargă sute de lei în weekenduri super scurte la mare (plecăm sâmbătă când ne trezim și venim înapoi primii, duminică, până nu se aglomerează!), când toate magazinele au vitrine colorate (și prețuri încă întregi), de-ți vine să schimbi toată garderoba oricât ar ustura portofelul, când încep grătarele să sfârâie și lumea pleacă din supermarketuri cu cărucioarele pline, cu vârf chiar!, eu o să fac invers.
Prietenele mele mai spirituale s-au detoxifiat în primăvară, pregătindu-se pentru vară. Fie au ținut post din convingeri religioase, fie au încercat diete fără gluten sau vegetariene ca să își dea un restart în sezonul salatelor, profitând de piețele pline cu bunătăți proaspăt culese. La final toate s-au declarat mai fericite, mai calme, mai slabe, cu apetit mai scăzut.
Eu vreau să încerc altfel de detox. Fiți atenți: strâng cureaua. Efectul dorit? Talie de viespe și portofel gras.
Știți, vă mărturisesc, uneori, când merg la cumpărături, mă deplasez legănat pe valurile imaginației, ca atunci când mă uit la Ryan Reynolds (ce pătrățele are!!), și mă gândesc cum ar fi să îmi permit cam tot ce îmi doresc. Și știți ce îmi apare în minte? Măsline verzi umplute cu anșoa. Un munte de conserve. Nu parfumuri, nu haine, nu case, nu mașini, ci măsline. Dar măsline super, super bune.
Uneori îmi iau de la hipermarket o conservă. Alteori două. Le știți? Costă vreo 6 lei – 300g. Sigur acum ziceți: “Doar 6 lei?!” Da, doar 6 lei. Dar viața mi-a arătat (de fapt excelul mi-a arătat, ca să fiu foarte corectă) că genul ăsta de cheltuială mică-dar-frecventă se transformă într-o gaură imensă în buget în timp. Și îmi aduc aminte de acele măsline de câte ori tebuie să scot 5 lei, 10 lei sau 100 lei din portofel. Și mă întreb: oare n-aș putea să mă abțin? De obicei pot.
Acum ceva timp mi-am luat inima în dinți și am făcut un tabel cu venituri versus cheltuieli. Excel! Care pe care. Ups. Cine credeți că a câștigat? În fine, mai bine zic cine a pierdut: eu! Concluzia a fost tragică. Cheltuiam cu 1000 de lei mai mult decât câștigam. Facturile la gaze sunt cam mari în timpul iernii. ROBOR crescuse și rata mea la apartament a crescut treptat cu 500 lei pe lună.
Astăzi sunt într-o situație similară. Lunile trecute mi-au depășit orice așteptare. Mi s-a stricat mașina de spălat, reparația m-a costat 365 lei, mi-am schimbat cauciucurile de iarnă cu cele de vară, mi-am îndreptat jantele, mi-a reechilibrat roțile și nici-nu-mai-știu-ce-, m-a costat 354 lei, s-a stricat o piesă la centrală (din cauza apei murdare care vine în instalație), m-a costat 500 lei, am înscris copilul la tenis, i-am luat 2 perechi de adidași, am mers la zile de naștere (cadouri!), la dentist, deci trebuie să fac ceva dacă vreau să iau bilete la Electric Castle și să merg într-o vacanță într-un loc frumos. Toate ca toate, merg cu tramvaiul, mânânc numai orez dacă trebuie, dar eu la festival și vacanță nu renunț! Am zis!
Toată luna iunie o să fac un detox. Nu cu ceaiuri verzi, nici cu măsline verzi hehe!, ci un Money Detox. E o provocare de la Raiffeisen Bank, un experiment menit să te facă să conștientizezi ce cheltuieli faci, ce comportament ai, câtă educație financiară (nu) ai, câte pofte îți satisfaci până când îți dai peste cap dieta financiară. O să vă povestesc curând cum a mers treaba, ce am eliminat din meniu, ca să zic așa, ce soluții am mai găsit ca să pun bani deoparte pentru zile negre, măsline cu anșoa și festivaluri care îmi plac.
M-ar ajuta să îmi spuneți și voi dacă aveți tehnici și metode de economisire, de regândire a modului de viață astfel încât să aveți planuri mai interesante de viitor.
Hai că se poate! Țineți-mi pumnii! 😉
Pont: Faceți și voi testul pe Money Bistro ca să aflați cum vă situați pe axa frugal – cumpătat – gurmand! Eu sunt între cumpătat și gurmand. Acolo găsiți și sfaturi practice pentru a gestiona mai bine bugetul lunar. Succes!
10 Comments
Cristina M.
03/06/2019 at 8:41 PMBună! M-am regăsit și eu în articol, mai ales că trebuie să economisesc pentru niște evenimente de vara aceasta. Mi-am făcut și testul iar rezultatul a fost unul „cumpătat”. Recunosc, deocamdată mi-e ușor să economisesc. Vremuri mai grele cred că vin odată cu copiii 🙂
Baftă la strâns bani!
Mioara
03/06/2019 at 9:58 PMBuna, Andressa! Succes in noua dieta! 🙂
Eu incerc de multa vreme sa economisesc, dar mereu apare ceva care ma abate de la telul meu.
Daca gasesti reteta succesului, te rog sa ne-o impartasesti si noua.
andressa
04/06/2019 at 10:24 AMDa, o să vă țin la curent. Am câteva tehnici deja: de exemplu să nu am 2 chestii de-un fel. Nu iau altă cremă cât nu s-a terminat prima, nu iau alt gel de duș doar pentru că a apărut o nouă aromă sau alt brand, cât încă am unul, etc. Nu acumulez de toate, e foarte enervant să am 5 șampoane desfăcute în același timp și e și costisitor.
Dar cel mai important e că pornesc planul unei luni cu suma pe care o pun deoparte, nu cu ce facturi am de plătit. Astfel, pun deoparte 1000 lei, să zicem, plătesc facturile, apoi văd ce pot face cu ce a rămas pentru distracție.
Și gătesc , planific mult mesele. E foarte ieftin să iei din timp ingrediente și să le pregătești, nu să comanzi câte ceva zilnic.
Mai am multe de povestit, în postul următor! 🙂
Andra
04/06/2019 at 8:00 AMHaha, mi-am facut testul si am iesit frugal-cumpatat! Se pare ca sunt mai obsedata de economisire decat credeam… 🙁
Pe mine m-a ”prins” criza din 2009 complet nepregatita, cu rate si cu putini bani deoparte (care s-au dus rapid, atunci cand am ramas fara bani si nu am avut incotro). Prin urmare, mi-am impus niste reguli stricte, la inceput pentru supravietuire, apoi din groaza ca as mai putea trece vreodata prin asa ceva. Asa ca pun mereu bani deoparte, la fiecare salariu, cam 1/3 – asta e fondul si de economii, si de vacante, cu grija ca niciodata fondul de economii sa nu scada sub un anumit nivel, merg mereu la cumparaturi cu lista si bani cash (serios, banii de pe card sunt mult mai usor de cheltuit), ma straduiesc sa nu fac cumparaturi impulsive de lucruri de care nu am cu adevarat nevoie (cam in 90% din cazuri imi iese, inainte de criza eram fix la polul opus!), nu cumpar mancare mai multa decat am nevoie, pentru ca nu suport sa arunc (si, sa fim seriosi, fiecare are un supermarket destul de aproape de casa, in caz ca e nevoie de ceva), nu comand mancare la birou decat in mod exceptional (sau mai mult ca exceptional) – ori imi aduc de acasa, ori imi iau din mega ingrediente pentru salate ori ce mai pot improviza pentru pranz. Altfel, iesim in oras in fiecare weekend, dar pun banii pentru ”fondul de placeri” de cand iau salariul si stiu ca in aia trebuie sa ma incadrez, altfel daca se termina, sarim peste iesit in oras.
Da, citind tot ce am scris, imi dau seama ca poate parea exagerat, dar criza trecuta a lasat urme si fiecare si-a revenit din trauma cum a putut. :))
andressa
04/06/2019 at 10:21 AMMie mi-a zis un consilier de educație financiară sau trainer, nu știu cum se spune, că din banii pe care îi câștigi întâi pui deoparte și apoi împarți banii pe nevoi și dorințe, nu invers. Adică nu pui deoparte cât rămâne, înțelegi? Uite ăsta e un sfat care mie mi-a schimbat complet perspectiva.
sanda
04/06/2019 at 2:24 PMSuper tare articolul dar si testul! Eu sunt gurmand moderat! Voi intra si eu la dieta! Mult succes si tie in noua dieta!😃😃😃
andressa
04/06/2019 at 4:38 PMEsti bine! Bravo! Hai ca se poate si mai bine.
Alexia
07/06/2019 at 12:39 AMEu fac tenis de câțiva ani si nu vad sensul in a înscrie un copil mai mic de 7 ani la tenis. Poate mai bine înot, daca tot vrei sa-i dai posibilitatea e a face un sport.
andressa
07/06/2019 at 12:36 PMSa stii ca ii place si nu se descurca rau. Invata sa tina racheta, sa dea (tine racheta cu 2 maini), face exercitii cu mingea. Eu am vazut copii care la 5 ani jucau bine, deci noi la 6 ani chiar suntem ok. Cred ca la anul, cand va avea 7, chiar ca putea juca ok.
Monica
13/06/2019 at 10:18 AMBafta cu detox-ul!
Cred ca esti mai motivat(a) sa economisesti daca si vei face ceva cu banii respectivi ( un concert, o vacanta etc) la urma urmei avem parte de o economie de consum.