CUMPARAM

Tu cât curent consumi când lucrezi de acasă? Concluzii după instalarea myTIN, aplicația Tinmar

Stilul nostru de viață s-a schimbat mult de când lucrăm de acasă. Ne vedem mai puțin, ieșim mai puțin, dar…

Dormim până mai târziu, unii chiar dorm mai mult. Singurul lucru bun de când copii nu mai merg la școală ăsta trebuie să fie: alarma nu mai sună la 6 sau la 7.

Gătim mai mult. Unii se plâng și că mănâncă mai mult. Mda, și eu.

Curățăm mai mult. Atâtea informații despre virusuri și dezinfectare ne fac să facem curat în casă ca niciodată. Am dezinfectat și aspiratorul, și espressorul, atât în interior, cât și în exterior.

Reparăm mai mult. Asta și pentru că folosim tot ce este în casă, electrocasnice sau instalații, mult mai mult și ele cedează.

Consumăm mai mult curent electric. Casa nu mai este goală mai bine de 8 ore pe zi, iar aparatele funcționează aproape neîntrerupt: televizorul, laptopul și/sau tableta, lumina e aprinsă mai mult când stăm până târziu, espressor-ul merge mai des, aspiratorul etc. Deși avem mai multe ore de lumină naturală, în mod excepțional nu ne bucurăm de ele.

Eu am urmărit atent cât curent folosesc și am încercat să  îl scad cât mai mult.

Tinmar Energy, furnizorul meu de energie electrică, a lansat aplicația myTIN cu care pot vedea de pe telefon IN TIMP REAL:

1/ Consum. Ce consum am avut până acum.

2/ Plăți și facturi. Văd ce cost au avut facturile până acum și ce mai am de plată. Se poate plăti imediat.

3/ Index. Pot introduce indexul în perioada 25 și 30 ale fiecărei luni.

Este foarte ușor de folosit și adaptată nevoilor actuale, când totul e la un click distanță. Eu ador the Internet of Things, faptul că pot conecta la Wi-fi și aspiratorul automat, frigiderul, aerul condiționat, imprimanta sau centrala termică mi se pare excelent.

Stau acasă în izolare de pe 1 martie, de când am venit din Italia. Am avut grijă la consumul de curent electric astfel:

  1. Mă așez mereu lângă o fereastră pentru a avea lumină naturală și nu aprind lumina decât seara
  2. Am schimbat lustrele din bucătărie și am pus becuri cu consum mult mai mic, dar lumină mai multă
  3. Sting tot ce nu folosesc ziua. Nu mai las televizorul să meargă, sting luminile din camerele din care ies ș.a.m.d.
  4. Sunt mult mai atentă la consumul electrocasnicelor. Multe au funcții eco pentru consum redus de resurse.

Clar am reușit să fac ceva, și asta nu doar din motive economice, ci și ecologice.

La final de aprilie, anul trecut plăteam 299 lei, iar anul acesta (când sunt la Tinmar) 185 lei.

Sunt câteva lucruri bune care ies din această criză teribilă. Faptul că cei care au copii stau mai mult cu copiii, chiar dacă e greu, faptul că suntem mai conștienți de igiena noastră și a casei noastre, faptul că suntem mai în control cu bugetul nostru, toate resursele noastre în general.

Hai că se poate!

 

Poză făcută de The Bucharest’s.

 

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Andra
    12/05/2020 at 8:12 AM

    Cred ca, totusi, toti (sau aproape toti) furnizorii de energie electrica iti ofera aceleasi optiuni. Eu sunt inca la Enel si vad in aplicatie si consumul (lunar, nu “in timp real” – adica inteleg ca tu vezi, fara sa introduci manual datele respective, cat ai consumat de la zi la alta sau de la o ora la alta?), facturile (trecute si cea curenta), introduc indexul lunar. Cred ca asta cu indexul lunar e cea mai buna pentru economisire, eu o fac de vreo 5 ani (inainte nu o faceam, recunosc) si am ajuns sa platesc facturi mult mai mici. De exemplu, ultima mea factura, pe luna aprilie, e de 46 lei. E adevarat, am un apartament cu 2 camere, nu o casa, deci conteaza si asta la consum. Altfel, masina de spalat si aspiratorul au mers si la mine, mai mult ca altadata (tot lucrat de acasa tot timpul asta), becurile aprinse, dar doar dupa ce se intuneca, camerele sunt foarte luminoase si altfel nu am nevoie, frigiderul, evident, e in priza tot timpul (cu sau fara criza). Ce incerc sa spun ca e foarte posibil ca scaderea consumului sa tina mai degraba de o disciplina, pentru ca ai constientizat niste lucruri, nu neaparat de furnizor, nu stiu daca exista vreunul cu tarife chiar atat de mici. Oricum, chiar si la diferenta de la un apartament la o casa, 200 lei lunar imi par o gramada de bani pe factura de curent!

    • Reply
      andressa
      12/05/2020 at 10:17 AM

      Da, asa e, preturile sunt extrem de asemănătoare, diferența e insesizabilă. Asta încercam să și spun în articol, că sunt mult mai atentă la cum și cât consum. Eu însă am mai multe camere, la casă, și primul nivel este la demisol, nu prea are lumină naturală. Adaugă la asta și o soluție de incălzire pe energie electrică (între timp am renunțat) și factura crește ca un cozonac. 🙂

  • Reply
    Andra
    12/05/2020 at 9:42 PM

    Da, asa e, am trecut prin asta, daca adaugi orice solutie de incalzire electrica creste factura ingrozitor.

  • Reply
    o femeie
    28/05/2020 at 12:36 PM

    Am verificat consumul- nu avem in plus ci in minus (e drept ca am scapat de incalzire, la noi e electrica). Nu am exagerat cu gatitul (fac multe salate, si pachete la toti 3 gateam si inainte), nu am exagerat cu mancatul, din contra (oricum rar mancam in oras, acasa ciorba reincalzita e buna), si nici cu spalatul ( acasa nu ma deranjeaza sa port aceleasi haine si a 2 a oara si sifonate).
    Am remarcat ca mai conteaza ca ne culcam devreme si nu pierdem noptile cu lumini aprinse. Am tinut strict la asta pt a tine ritm copilului – se trezeste ca si inainte, la 7 30 – si bine ne)a prins ca scoala a reinceput si ne-au anuntat de pe o sapt pe alta.

  • Reply
    Cip
    31/05/2020 at 9:18 PM

    Nu trebuia să scrii pe undeva că e articol plătit? De Tinmar? Eu sunt în curs de schimbare furnizori energie și gaz și am optat pentru Tinmar. Cred că la un consum lunar de 200 kWh, diferența la factură de de 5-10 lei. Mi-ar plăcea ca in data de 25, să ți se aducă aminte de faptul că trebuie să introduci indexul, prin SMS, email sau notificări push.

    • Reply
      andressa
      01/06/2020 at 11:47 AM

      Ma bucur ca suntem colegi de rețea, ca sa zic asa.
      Toate articolele mele au taguri care explica ce e cu ele. Daca apesi pe tag-ul publicitate gasesti toate articolele publicitare de pe blog (poate mai putin primele, de acum o mie de ani, cand nu descoperisem tag-urile).

    Leave a Reply