TRAIM

Sunt un om liber

Nu am devenit un om LIBER când m-am mutat de la mama. Nici când am avut prima mea slujbă. Sau când am plecat cu bursă la Varșovia. Sau când mi-am dat demisia. Sau când am divorțat.

Nu.

Am devenit un om liber azi, când mi-am plătit anticipat creditul imobiliar. Hell, yes! Ce sentiment! Am strâns banii, dar i-am mai investit înainte să lichidez creditul, am mai recuperat astfel un pic din proasta afacere.

Am luat un apartament de 2 camere în 2008, la un preț exorbitant, în valută, cu dobândă variabilă, cu comision de risc și multe altele. Iancu Guda e copil față de ce pot să vă spun eu despre calcule și credite, acum, după această mare țeapă.

Aveam doar 23 de ani, aproape 24, când am semnat. Aveam contract de muncă de 6 luni. După puțin timp, rata s-a dublat. A fost o perioadă când dădeam tot salariul meu la bancă, 100%. Alteori, a fost mai mult de 100%.

”Am avut o perioadă în care m-am stresat atât de mult în legătură cu apartamentul ăsta, că mi se făcea rău fizic. Și atunci, ca să mă descurc cu această povară, am încetat efectiv să mă gândesc. E ca și cum n-aș avea acești bani. Îi plătesc lunar, dar nu mă gândesc la ei,” povesteam în DOR.

A fost o greșeală imensă și o povară grea pe care am dus-o nu doar eu, ci și cei din familie. Pentru că atunci când eu îmi dau o mare parte din venit la bancă, alții compensează, nu-i așa? Am spus povestea creditului în revista DOR, dacă sunteți curioși să o (re)citiți este aici.

Am o relație complicată cu banii și mi-am dat seama de asta mai ales după ce am divorțat. Am citit atunci niște cărți super utile, printre care You’re Not Broke You’re Pre-Rich: How to streamline your finances, stay in control of your bank balance and have more £££ de Emilie Bellet despre care am scris pe blog în 2018.

1. A economisi bani înseamnă în primul rând a nu cheltui. Cel puțin nu aiurea!

2. A economisi bani înseamnă a compensa lucrurile materiale cu experiențe.

3. A economisi bani înseamnă a face cumpărături… la tine acasă. (Știi hainele alea de care ai uitat? Ia caută prin dulap, vei și surprins!)

4. A economisi bani înseamnă a câștiga mai mulți bani.

5. A economisi bani înseamnă a vorbi despre bani.

6. A economisi înseamnă a fi mai prezent. (Educația financiară are legătură mare cu inteligența emoțională și dezvoltarea personală. Cu cât suntem mai atenți la emoțiile noastre, cu atât sesizăm propriile derapaje mai ușor, ne dăm seama că uneori compensăm suferințe, lipsuri, frustrări cu cheltuieli.)

Cel mai important pentru mine, din lista asta, a fost să vorbesc despre bani. Noi, femeile, sau poate noi, românii, avem o jenă când vine vorba despre asta. Dar cum să evoluezi când ai un asemenea tabu?! Eu am început să scriu despre bani pe blog, am spus în DOR, vorbesc deschis despre venituri și cheltuieli și sper ca asta să nu mă ajute doar pe mine, ci și pe cei din jur.

Sunt liberă acum să îmi iau un nou credit, o să ziceți? 😀 Niciodată!

Pentru sfaturi și educație financiară, aici mă găsiți! 😀

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply