TRAIM

[EA] Roxana Lupu ne arată cum să stăm corect la birou

De mai bine de două luni stăm mai mult în casă ca niciodată. Lucrăm de acasă, așa că munca și relaxarea deopotrivă au loc, din păcate, în fața ecranelor, aproape deloc în aer liber. Telemuncă, teleșcoală, televizor, telefon, tele…tot. Stăm ore întregi în aceeași poziție și mergem foarte puțin pe jos.

Simțim efectele sedentarismului în fiecare moment: dureri de cap și de spate, dureri articulare, probleme de circulație și digestive. Prima soluție ar fi să facem foarte mult sport, dar nu este singura. Un echipament ergonomic de lucru la birou ar fi de asemenea un mare ajutor.

Roxana Lupu, o antreprenoare pasionată de sportul în aer liber, a investit într-un business pe această nișă: wellness la birou. Ea a deschis un magazin online chiar când ne-a lovit pandemia: Wellness Highs. Acesta este un shop online de produse ergonomice dedicate spațiului de lucru la computer, cu grijă pentru sănătate și starea de spirit. Poate că nu se putea găsi o perioadă mai bună în care să ne gândim la sănătatea noastră și cum ne afectează statul pe scaun sau, mai ales, statul nesănătos, neergonomic.

„Termenul wellness din denumirea brandului nu e întâmplător – e un concept care înglobează multe aspecte ce țin de echilibrul nostru fizic și psihic. Iar ergonomia spațiului de lucru, a biroului, are legătură cu asta.”

Ce propuse oferă Wellness Highs: birouri reglabile, suporturi pentru laptop, plăci de echilibru, accesorii

În oferta magazinului se găsesc birouri reglabile pe înălțime, adaptate și pentru lucrul din șezut și pentru alternarea de tip sit and stand, suporturi pentru laptop, tastatură, monitor, diverse accesorii pentru lucrul din picioare – plăci de echilibru, suporturi anti-oboseală, scaune ergonomice dinamice, care încurajează mișcarea din șezut, în timp ce lucrezi, alte accesorii de birou în direcția aceasta de wellness și design a unui spațiu de lucru sănătos, dar și estetic.

„Sunt produse aduse în România din America, de la unul dintre cei mai mari producători în ergonomie office, produse inovatoare, aflate deja la dispoziția marilor corporații sau deja la americanii care lucrează de acasă. “

Viziunea unui om activ care lucrează și mult la birou a dus la gânduri despre ergonomia spațiului de lucru

Roxana Lupu este una dintre cele mai active femei pe care le cunosc. Are 38 de ani și în ultimii 10 ani a făcut tot ce se putea face în sport. Avea 29 de ani când a descoperit bicicleta și asta i-a schimbat viața. La 30 de ani a învățat să înoate și apoi a participat la curse de triatlon. Este una dintre primele 10 femei din România care a finalizat cursă de tip Ironman: a parcurs 3.8 km înot, 180 km pe bicicletă și 42 km în alergare. Ulterior, a devenit campioană națională la triatlon, amatori, categorie de vârstă, atât în circuitul de șosea (2014) cât și în cel offroad (2016).

Începuturile ei profesionale nu se leagă de sport însă, ci de jurnalism. Este deci foarte familiarizată, ca să nu zic afectată, și cu munca la birou. A lucrat în presă și a reușit să îmbine pasiunea pentru sport cu cea pentru răspândit vești când a fondat Adrenallina.ro, platformă de sport și aventură adresată sportivilor amatori din România. Pasul următor a fost în direcția PR & Marketing. A înființat propria agenție, Adrenallina Media, prima agenție de PR și evenimente din România nișată pe sport, viață sănătoasă și wellness.

„Practic, în România, ergonomia spațiului de birou există doar pentru oamenii care deja au probleme din cauza sedentarismului: în majoritate, ei sunt cei care cumpără scaune ergonomice sau accesorii specifice, precum suporturi de laptop sau de tastatură, și cei care se informează despre o postură corectă atunci când lucrezi. Pentru că sunt nevoiți s-o facă, mulți au probleme cu coloana, cu încheieturile. Și atunci am simțit că este nevoie de educație pe zona asta și de produse specifice comunicate mai mult, pentru a dezvolta partea de prevenție, ca oamenii să nu mai ajungă la afecțiuni, când e deja târziu. “

Cum lucrezi la birou toată ziua fără să îți distrugi spatele?

Cum afecțiunile legate munca la birou sunt foarte des întâlnite, exisă un trend internațional spre ameliorarea acestei situații prin tehnici și produse ergonomice. Ele te ajută să menții sănătoase încheieturile, să păstrezi o postură corectă. Se recomandă alternarea pozițiilor, lucratul din picioare la laptop, pauzele pentru întinderi, dar și accesorii ca plăcile de echilibru.

„Conceptul de a lucra din picioare sau din picioare alternat cu șezut este unul accesat doar de early adopters, cei la curent cu trendurile la nivel internațional. Dar alternarea poziției de lucru la calculator – sit and stand, cum îi spun americanii, unde deja este generalizată practica aceasta în birouri – este fundamentală pentru sănătatea noastră, mai ales pentru că petrecem atât de mult timp lipiți de un scaun, uitând de noi, cu corpul amorțit, mișcându-ne doar când deja am înțepenit și scoatem câte un “au!” atunci când schimbăm poziția pentru că chiar nu se mai poate. Pe termen lung asta nu poate duce decât la afecțiuni.”

Cine sunt clienții Wellness Highs?

„În general sunt oameni care lucrează multe ore în fața unui computer, laptop, monitor și care simt nevoia de confort dar și de protecție împotriva durerilor de spate sau a unor afecțiuni ulterioare. Sunt oameni atenți la stilul lor de viață, care înțeleg că vibe-ul din jurul lor, din spațiul de lucru, determină în mod  direct productivitatea lor, cu acel impuls de a ne așeza în stare, în flow-ul de lucru.

Și, bineînțeles, clienții sunt și companii care se gândesc la angajații lor, la faptul că nu mai pot cumpăra scaune de 100 de lei dacă vor că angajații lor să fie prezenți la job, energici și bine dispuși, nu în concedii medicale… Aceste vremuri au trecut. Iar acum, în contextul pe care îl traversăm, cu atât mai mult: telemunca nu e doar ceva ce trăiește angajatul, angajatorul are obligația măcar morală de a se interesa care sunt condițiile de lucru de acasă, sunt ele sustenabile pe termen mediu și lung? ”

A investit deja 25.000 de euro în acest start-up

Roxana a investit 25.000 de euro și va continua. Motivul? Îi plac nișele!

„Ergonomia spațiului de lucru la birou este încă o nișă la noi și cred că îmi plac terenurile pe care pot construi, unde mă pot juca și, foarte important, unde pot contribui. Fără sentimentul ăsta e greu să rămâi în joc – toți antreprenorii rezistă și evoluează în antreprenoriat prin asta: sens.”

Să îi urăm succes! 🙂

 

EA este o serie de articole Andressa.ro despre femei inspirate, creatoare de concepte și lucruri deosebite, care merita respectul nostru și atenția noastră, un like, un share, o comandă sau o donație.

Citește și:

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    o femeie
    28/05/2020 at 12:27 PM

    super idee!
    Ar trebui mai multe firme sa aiba contact cu informatiile astea.

  • Leave a Reply