CUMPARAM

[EA] Povestea Lăptăriei cu Caimac. Mădălina duce afacerea de familie mai departe

EA este o serie de articole Andressa.ro despre femei inspirate, creatoare de concepte și lucruri deosebite, care merita respectul nostru și atenția noastră, un like, un share, o comandă sau o donație. 

Mădălina Cocan este figura feminină din spatele brandului Lăptăria cu Caimac care produce lactate de specialitate 100% românești, integrale. Ea a dus afacerea de familie mai departe, de la ferma fondată la începutul anilor ’90 de tatăl ei, fermierul Nicușor Șerban, la noua fabrică de lactate Lăptăria cu caimac. Împreună cu soțul ei, Adrian Cocan, au reușit să aducă pe piață produse naturale, cu gust bun, făcute cu lapte de la animale îngrijite și hrănite din culturi proprii, animale monitorizate cu tehnologie modernă. Toată magia se întâmplă la Drăgoești, Ialomița, unde fabrica se află chiar vizavi de fermă. De acolo, anul acesta, în iunie, a pornit primul camion cu marfă marca Lăptăria cu caimac.

Nici Mădălina, nici Adrian nu sunt agronomi. Ei au studii și experiență în marketing și comunicare, și tocmai aceste cunoștințe i-au ajutat să ducă afacerea de familie mai departe. Despre agricultură și zootehnie… au învățat. Și învață în continuare. Ei trăiesc împreună cu copiii lor la Măriuța, la 7 km de fabrică, și speră ca într-o zi acest business să ajungă la a treia generație.

Dacă ați văzut produsele Lăptăria cu Caimac, ele se găsesc în orice magazin Mega Image, la Metro Pallady, Băneasa și Voluntari și unele băcănii, cum ar fi Real Foods sau Băcănia Veche, dar și magazine din apropierea fabricii, sigur v-a atras atenția și vouă faptul că vin la… sticlă de sticlă. Ne trezește nostalgia acest fel de ambalaj, dar, mai mult decât atât, poluează mai puțin și ține produsul mai sănătos. Mădălina mi-a spus povestea ambalajelor frumoase. 

“Povestea a început cu 2 direcții: sticla de sticlă cu forma asta mai putin clasică (adică nu e rotundă) și văcuța (cu tot cu paleta de culori). Avem un lapte bun și ni s-a părut că nu avem altă alternativă decât sticla de sticla. 

Tratăm produsele blând și fără o curățenie impecabilă și ambalaj de sticlă, nu am reuși să avem un termen de valabilitate confortabil pentru logistica retailului. Sticlele le cumpărăm din Italia și borcanele din Germania.

Și văcuța (logo n.red.) a fost așa, adică alb cu negru, pentru că așa sunt vacile noastre și vesele pentru că văcuțele noastre sunt prietenoase, stau la scărpinat, nu sunt stresate și speriate.

“Secretul gustului bun nu e secret”

Pe lângă un packaging de calitate și design de apreciat, ce este mai important legat de produse este că au un gust foarte bun. Iar asta, spun antreprenorii, este normal când produsele sunt naturale. Adică… lactatele adevărate sunt foarte bune.

“Secretul gustului produselor noastre este simplu și nu e secret deloc.  E laptele și mai corect e faptul că e “numai lapte”.  Pe larg, asta înseamană că avem un lapte foarte bun din fermă, foarte curat (din punct de vedere sanitar veterinar) și că noi nu îl tratăm agresiv, facem o procesare blândă, o intervenție minimă, astfel încât să păstrăm gustul natural și simplu. De ce e laptele din fermă așa bun? În esență pentră că avem grijă de vaci, pentru că le creștem responsabil cu mâncare bună, în mare parte cultivată de noi. Am înțeles că laptele ăsta bun e un beneficiu și că vacile ca să îl dea trebuie să aibă condiții bune de trai și mâncare adecvată.  Sunt supervizate de o echipă de 4 medici veterinari și ne bazăm mai mult pe prevenție decât pe tratamente.  Avem grijă de vaci după informații actuale și după cercetări și proceduri moderne.  Nu înseamnă că metoda bunicilor nu era bună, dar nu ni se pare firesc să ignorăm evoluția, știința, cercetarea, descoperirile etc. Încercăm să păstrăm peste tot o doză de “firesc”. ”

Lăptăria cu Caimac, o fermă modernă unde vacile trăiesc bine, au nume și bat recorduri. Și au nutriționist!

Vacile trăiesc bine. Noi avem o glumă internă pe treaba asta… vacile noastre sunt spălate de 3 ori/zi pe picioare în timp ce săpunul e rar folosit în România (conform statisticilor).  Sunt îngrijite cu atenție, au condiții bune de adăpost și mâncare, nu sunt legate sau maltratate. Sunt tratate când sunt bolnave și încercăm să luăm toate măsurile să prevenim problemele.

Majoritatea au nume, mai ales vacile și vitelele care stau cel mai mult timp la noi în fermă, masculii ne părăsesc relativ repede. Un exemplar cu care ne mândrim este Sorina,  o vacă campioană care a înregistrat în primăvara acestui an un record în ceea ce privește lactația, a dat peste 100 tone de lapte în viața ei. Acum se pregătește și de alt record căci este gestantă din nou și sperăm să fie sănătoasă în continuare, să fete lejer și să facă lapte bun. De ce spun record ? Pentru că în zootehnia românească nu s-a mai înregistrat o altă vacă cu o astfel de cantitate înaintea Sorinei. Poate au mai fost, dar nu se știe.  Oricum știm cu toții că Sorina este un animal special, extraordinar, un fel de geniu dacă am putea face o paralelă cu oamenii și că nu se întâlnesc des astfel de animale. Ne mândrim cu ea, căci este născută și crescută la noi în fermă.”

Ce înseamnă nutriție echilibrată pentru vaci

“Ca orice mamifer, au și ele nevoie de proteine, grăsimi și zaharuri ca să trăiasca, de nutrienții de bază ai funcționării organismelor.  Așă că dieta lor e gândită de o echipă din Austria în funcție de anotimp, de vârstă și de etapa de viață (dacă sunt gestante sau nu, dacă dau lapte sau nu etc). Unele cereale au mai mult amidon, contribuie la energie, altele au un aport mai mare de proteină și tot așa.”

“Ne-ar ajuta o infrastructură mai bună, drumuri care să nu ne rupă mașinile” 

Indiferent de domeniu, problemele antreprenorilor în România par să fie cam aceleași: infrastructură, cadru legislativ… Din păcate, știm cu toții cu ce ne confruntăm zi de zi, tocmai de aceea orice persoană care reușește să depășească aceste neajunsuri și să aibă succes în afaceri merită un dublu Like.

“Am avea nevoie de multe, dar nu ne plângem. Sunt oportunități aici pe care în altă parte nu le-am fi găsit. Ca să enumar așa, la prima mână: ne-ar ajuta o infrastructură mai bună, drumuri care să nu ne rupă mașinile și să ne facă accesul mai ușor la fermă și Lăptărie și vara și iarna. Ne-ar ajuta un cadru legislativ cu măsuri clare și concrete (puse în aplicare, urmărite și penalizate abaterile) de susținere a producătorilor și a comercianților români.”

“Cine va vrea produse lactate bune, automat va avea în minte văcuța veselă a Lăptăriei.”

Personal, îmi place cel mai mult să întreb antreprenoarele cum văd viitorul. De cele mai multe ori, proiecțiile lor devin realitate în timp și, pentru că ți le-au împărtășit cândva, te simți parte proiect. Pentru că am întrebat, am contrinuit și eu un pic la alinierea planetelor în Univers. Iată cum arată visul Mădălinei și al soțului ei pentru această afacere de care am prins drag.

“Visul nostru acum se leagă deja de planurile de viitor. Să ne așezăm bine în piață, să nu dezamăgim consumatorii cu nici un produs al Lăptăriei, din contră, să îi surprindem plăcut. Visăm să ne plătim rata la bancă și să facem alt împrumut pentru alte proiecte . În 20 de ani, ne vedem predând o parte din business către copii.

Nu cred că fiecare om va avea în frigider un produs al Lăptăriei, cred că vom fi mereu selectați și selectivi, dar cred că cine va vrea produse lactate bune, automat va avea în minte văcuța veselă a Lăptăriei. Peste 20 de ani, unii copii ai copiilor de astăzi vor trece la diversificarea alimentației cu lactate de la Lăptărie și nu va fi ceva “old fashion”. “

Pentru mai multe detalii despre Lăptăria cu Caimac, le puteți vizita site-ul.

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Oana Raducan
    06/11/2018 at 6:06 AM

    Le-am gustat produsele la o Conferinta, intr-adevar, produse minunat de gustoase

  • Reply
    Madalina
    06/11/2018 at 8:16 AM

    Foarte faina ideea seriei de articole, felicitari si succes!

  • Reply
    o femeie
    06/11/2018 at 10:11 AM

    ce imi place ideea seriei de articole!
    Sa ne mai scrii despre producatori locali!

    Intrebare: recupereaza sticlele? (eu sunt femeia cu reciclarea pana la ultimul neuron 😀 )

  • Reply
    Miki
    06/11/2018 at 12:44 PM

    Produsele sunt minunate! Iaurtul in special! Soțul meu este fan lapte bătut!!!

  • Reply
    Anamaria Bruun
    07/11/2018 at 7:41 AM

    Intamplator stiu raspunsul la intrebarea legat de recuperarea sticlelor 🙂 o parte din recipientele de sticla sunt reciclate in colaborare cu Oana Botezatu de la Cup&Candle care le colecteaza pentru a turna in ele lumanari din ceara de soia. Mi se pare o chestie foarte misto!

  • Leave a Reply