Vă spun foarte sincer. De când am divorțat, m-am gândit obsesiv la faptul că dacă aș păți ceva, aș fi singură. Am căutat, scriam atunci, la cald, așa:
M-am gândit că dacă aș ajunge la spital, aș fi singură. Mama mea ar avea grijă de fetița mea și la mine nu ar veni nimeni. O fi fals, îmi tot spun, dar asta am simțit, că sunt singură și o să mor singură.
De când sunt mamă, mă gândesc la mine altfel. Orice ar fi, trebuie să am grijă de mine ca să pot să am grijă de fetița mea. Înțelegeți sentimentul? Cândva, mi se părea amuzant să mă arunc de la înalțime, să conduc periculos, să risc. Acum mi se pare extrem de egoist să fac asemenea lucruri, ba chiar și să fiu sedentară. Cineva depinde de mine, nu pot să nu mă gândesc la asta. Și evaluez în permanență toate variantele, o caut pe cea mai bună, ca să fiu mereu alături de copilul meu în cea mai bună stare. Așa cum și mama este pentru mine, chiar și acum – cred că e în formă mai bună ca mine!
Cu aceste gânduri m-am întrebat: cât costă să fii sănătos în România?
Eu am făcut un calcul și am ajuns la un cost pe analize și controale medicale de 10 000 lei în ultimii 3 ani. Adica vreo 2200 euro, cam așa. E mult, e puțin? Ăsta e costul în România, sănătos fiind. Dacă ai o problemă reală, succes! Aceste cheltuieli nu îți asigură și un tratament sau spitalizare. Trist, nu?
Cum am ajuns la aceste costuri? Păi uite, negru pe alb.
O consultație la medic în mediul privat costă între 170 și 500 de lei. O ecografie este între 250 de lei și 1000 de lei. Un RMN pentru o parte a corpului este in jur de 600 de lei, un pachet de analize de bază este 400 de lei. Test Papanicolau – 80 lei. Control oftalmologic -150 lei.
Tu cât dai pe menținerea sănătății tale? Analize anuale, mers la medic când te doare ceva?
Eu îmi fac analizele anual, adică mă duc la laborator sânge (hemoleucogramă, colesterol, trigliceride, știți voi) și urină, merg la ginecolog, îmi fac și mamografii din când în când, la oftalmolog constant, destul de des la dermatolog, dar și la gastroenterolog, pentru că ba am niște dureri, ba mă simt nu-știu-cum. Dau mereu bani din buzunar, evident. Dacă nu e vorba de o urgență și ajungem la spital, cred că noi toți ajungem să plătim servicii la privat, pentru că e imposibil să beneficiem de fondurile de la stat. Nu sunt niciodată fonduri, sunt cozi imense… Oricine a avut nevoie de o intervenție chirurgicală știe despre ce vorbesc.
Care e soluția? M-am documentat în legătură cu o asigurare medicală internațională pentru că trebuia să știu care e cea mai bună soluție în caz de orice, diagnostic crunt, accident grav sau mai puțin grav, chiar și când tratamentul cel mai bun sau specialistul preferat nu se găsește în țară (după exodul medicilor, e din ce în ce mai greu în țară). Am aflat lucruri care mi-au schimbat complet perspectiva, care îmi vor schimba cu siguranță viața și sper ca și pe voi să vă ajute aceste informații.
E vorba de AXA Global Health, un produs care se adresează atât copiilor, cât și adulților. Este o asigurare care are un cost în funcție de vârsta asiguratului (nu istoricul medical) și acoperă costuri de spitalizare și tratament la orice clinică sau spital din lume (mai puțin SUA) chiar și în caz de cancer, la orice clinică din lume (mai puțin SUA), în limita unui prag care pornește de la 125 000 euro și ajunge la 6,375 milioane de euro. Există 5 pachete. Costul pornește de la 450 euro pe an pentru copii și de la 1000 euro pe an pentru un adult. Mi-au răspuns la zecile de întrebări reprezentanții Leader Team Broker: Alexandra Durbaca, Director Executiv, și Răzvan Rusu, Director General.
Ca să înțelegeți mai bine cum funcționează, vă explic pachetul calculat pentru mine. La vârsta de 35 de ani, plus un copil de 6 ani, pachetul Foundation, cel mai accesibil ca preț, costă 1400 euro pe an, sau, în rate, 120 euro pe lună. Ce acoperă el? Orice spitalizare – plata fiind făcută direct la clinica unde ești tratat, nu către tine, după ce ai plătit tu. Este inclus tratamentul pentru cancer, second opinion – atunci când primești un diagnostic și nu știi dacă să crezi sau care e cel mai bun tratament, dar și recuperarea cu ambulanța – chiar și cu avionul!, în caz de urgență. Totul în limita a 125 000 euro de persoană. Uneori, să ajungi de urgență la cel mai bun medic din Europa poate însemna să ți se salveze viața.
Mă gândesc acum de exemplu la prietenul meu Florin, care ar fi avut o șansă dacă nu ar fi fost într-un spital care nu avea nici mănuși sau gheață în sala de operații și s-a zbătut zile în șir între viață și moarte, în comă, în timp ce familia dădea telefoane încercând să aducă cei mai buni medici la el. Mă gândesc acum și la sutele de mesaje disperate care mi-au trecut prin fața ochilor pe Facebook, de la rude care nu știau cum să strângă sume uriașe ca să salveze pe cineva iubit.
Pachetul Foundation, cel mai accesibil, cum spuneam, include chiar și decontarea cazării unui părinte în cazul spitalizării copilului asigurat. E acoperit fără limită costul în cazul cazării în rezervă, dar și în cazul cazării la hotel pentru aparținător. Desigur, sunt limitări în poliță, să nu credeți că nu am citit ce scrie mic, cu asterisc: 800 euro este limita cazării la hotel (sau 160 euro pe noapte).
Ce m-a surprins? Sunt acoperite toate felurile de operații, dar și refacerea dinților în caz de accident, în limita a 6000 euro. Sunt acoperite și scanările CT și RMN. E acoperit și costul vizitei unei asistente medicale la domiciliu, în caz de tratament intravenos pentru cancer. Ai 14 zile de vizite la domiciliu.
Pachetele mai scumpe, cu 500 euro mai scumpe sau cu 1500 euro mai scumpe pe an, pot acoperi și vizite la medic, montare de ghips sau orice orteză, decontează și vizite la oftalmolog sau o parte din costul ochelarilor sau lentilelor de contact – limita e de 125 euro pe an – pe mine ochelarii mă costă 250euro, deci ar fi jumătate! La pachetele superioare vorbim și de monitorizarea sarcinii și de naștere – la orice spital din lume. Nu știu cine vrea să plece, să nască în deplasare, dar cine știe? 🙂
E important de spus că o asigurare medicală NU este același lucru cu un abonament la o rețea de sănătate sau clinică privată.
Nu te leagă de o anumită clinică și decontează cheltuielile până la un prag, în acest caz de la 125 000 euro până la milioane de euro, cum spuneam. Un abonament are legătură numai cu serviciile pe care le oferă clinica la care ești client, desigur.
În al doilea rând, de asigurarea medicală pe care o plătești beneficiezi chiar și dacă nu ai, să sperăm!, nici un diagnostic grav. Ai, de exemplu, second opinion. Asta inseamnă că dosarul tău cu analize, imagistică, tot ce ai – ajunge la mai mulți medici din lume care îți recomandă un plan de tratament. În funcție de pachet, ai costuri acoperite pentru diverse tratamente (spuneam despre consult oftalmologic sau ochelari, de exemplu).
Dar cel mai important de spus e că atunci când primești un diagnostic grav ești vulnerabil.
Ești dezorientat, speriat, confuz. Știu pentru că și eu, ca și voi probabil (dacă e să ne luăm după statistici), am avut în familie cazuri de boli grave. Este cel mai groaznic lucru care se poate întâmpla. Și din păcate trăim într-o țară în care nu știi încotro să te îndrepți în asemenea momente de răscruce. Asigurarea AXA Global Health înseamnă că ai sprijin la un telefon distanță. Ai o persoană (Personal Medical Case Management) care e pregătită să gestioneze alături de tine cea mai grea perioadă din viața ta. În plus, ai un broker care te ajută. Cred că asta e partea serviciului care nu poate fi estimată la niciun cost.
Dacă aveți o afacere, aflați că puteți face o asigurare pentru angajați, cu un discount semnificativ, desigur, în funcție de numărul lor. Iar costul unui asemenea beneficiu se deduce în limita a 400 euro per angajat, vă poate confirma contabilul.
În încheiere vreau să mai adaug că în România, din cauza inflației, se estimează că prețurile la serviciile medicale vor crește și faptul că ignorăm anumite simptome și amânăm să mergem la medic nu ne ajută deloc. Vom ajunge să regretăm asta.
Așadar, vă recomand să aflați mai multe despre pachetele AXA Global Health, aduse în România exclusiv de Leader Team Broker, ca să decideți ce pachet vi se potrivește și ce costuri implică.
3 Comments
Adela
13/06/2019 at 2:26 PMMă regăsesc în multe din experiențele tale, big like pentru temele de actualitate pe care le abordezi:)
andressa
13/06/2019 at 5:34 PMMulțumesc. Să știi că am o perioadă cu un feedback bun și mă simt revigorată de energia asta, chiar simt că mă influențează. Deci chiar mulțumesc că ți-ai făcut timp să îmi lași un comentariu. Înseamnă mult pentru mine.
Iuliana Roman
14/06/2019 at 12:06 PMFelicitari ! pentru articol, foarte bine ai abordat lucrurile, lucrez in asigurari si apreciez foarte mult clientii care vad importanta unei asugurari. Articolul tau ar bun publicat si pe alte canale. SUCCES !!!!
Iuliana