TRAIM

Marina Ovsyannikova, o femeie cât un milion de soldați

Să îi învățăm numele: Marina Ovsyannikova.

Să spunem acest nume până când nu mai există niciun om care să nu știe ce a făcut: cu riscul de a face închisoare 10 ani (poate chiar să își piardă viața în închisoare – pentru că se întâmplă des în Rusia), timp în care cei doi copii ai ei ar crește fără ea, a spus adevărul pe postul de televiziune de stat Rusia 1.  Jurnalista a intrat în direct, în timpul jurnalului de știri și a ținut o pancartă pe care a scris: ”Opriți războiul! Sunteți mințiți!”. Ea a fost dată dispărută și profilul ei de Twitter a dispărut. Unele surse preciează că ar fi arestată la domiciliu.

Nu mulți oameni pot face astfel de gesturi eroice, să înfrunte consecințe serioase pentru a spune adevărul, pentru a face ce le dictează conșțiința. Merită să vorbim despre ei, măcar atât să facem. Să știe cât mai mulți că nu toți oamenii sunt complici la imensa tragedie creată de Vladimir Putin. Sunt oameni care, cu orice risc, spun „nu”, ies în stradă deși știu că vor fi arestați, au postat despre război cât timp au avut acces la rețelele sociale.

Marina Ovsyannikova nu a putut să tacă, în timp ce zeci de mii de soldați au putut să tragă în civili, au bombardat blocuri de locuințe chiar dacă știau că nu sunt baze militare, așa cum au recunoscut piloții capturați.

Marina Ovsyannikova este o eroină. „Nu regret ce am făcut, o voi considera ca pe o onoare, oricare ar fi consecințele”, a spus ea (sursa g4media.ro).

Este un privilegiu pentru noi să avem acces la informații, să putem vorbi între noi și să putem expune pe social media orice mesaj. În Rusia, deja populația nu mai are acces la Facebook, Twitter și Instagram, iar jurnaliștii sunt amenințați cu 15 ani de închisoare dacă difuzează știri incomode, etichetate drept fake news de regimul Putin. Jurnaliști din țări libere își riscă viețile relatând din orașe bombardate pentru ca noi să știm adevărul. Să știm este o imensă putere, să reacționăm este un drept de care trebuie să ne bucurăm.

Avem impresia că putem influența prea puțin ceea ce se întâmplă în lume, dar așa cum nu putem ignora un om care strigă după ajutor pe stradă, nu putem nici să ne vedem de viață ca și cum nu ar exista un război pentru că asta ne-ar face complici.

Bravo, Marina Ovsyannikova. Copiii tăi vor fi mândri de tine când vor fi mari.

Marina Ovsiannikova selfie zambind

Sursa foto: Facebook

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply