TRAIM

De Crăciun, oferă-le părinților o analiză care le poate salva viața

Atâtea bloguri, reviste, emisiuni, cărți și specialiști în creșterea copiilor, dar atât de puțin resurse pentru cei care au la fel de multă nevoie de atenția noastră: părinții noștri. Oare ne dăm seama de asta? Le datorăm atât de multe. Acum, de Craciun, merită atenția noastră și ei, nu doar cei mici.

Pe măsură ce trece timpul, sănătatea lor se degradează, e un fapt, un adevăr crud. Stilul lor de viață nici nu prea i-a ajutat. Acum e la modă să avem abonament la sală, să mâncăm echilibrat, bio, ne tratăm homeopat, ne numărăm pașii, iar fumatul e interzis în spații publice. Părinții noștri au prins alte vremuri și astăzi e mai important ca oricând să își monitorizeze sănătatea.

Pe la 30 de ani suntem atât de absorbiți de propria noastră viață de adulți încât ne ignorăm pur și simplu părinții. Majoritatea prietenilor mei nu îi văd cu săptămânile și nu îi întreabă nimic, doar răspund mecanic la telefon, la chestionarul clasic “Fac bine, da, n-am avut timp să vă sun.” Vorbim cu ei rar, îi vizităm și mai rar, nici nu am avea ocazia să observăm dacă au slăbit, s-au tuns sau a apărut o altă schimbare în viața lor. Excepțiile de la regulă pot salva vieți.

În familia unor cunoștințe, faptul că fiul a observat că mama a început să uite lucruri a făcut ca ea să facă teste neurologice și să afle că i s-a declanșat o boală neurodegenerativă. Tratamentul o ajută să își ducă viața ca și până acum. Dacă nimeni nu ar fi observat schimbările și nu ar fi mers la test, fiecare lună pierdută fără un diagnostic ar fi condamnat-o la o viață cu simptome mai grave.

E adevărat, nu poți cumpăra sănătate, dar un consult neurologic poți face. Papuci pentru bunici, cravata pentru tata, cercei pentru mama, jucării pentru copii, hârtie de împachetat, fundă… Oare nu uităm să cheltuim banii și pe ceva mai important?

În această perioadă se desfășoară “Grija pentru cei dragi e cel mai frumos cadou“, o campanie de informare inițiată de Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, în parteneriat cu AbbVie și PMB și Primaria Municipiului București prin Teatrul “Nottara”. Scriu acest mesaj cu speranța că cineva va înțelege că mai important decât un cadou de la mall este să acorde atenție persoanelor trecute de 60 de ani din familia sa. Primele simptome ale bolii Parkinson pot fi ușor confundate cu procesul natural de îmbătrânire.

Mai mult de 72.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi în acest moment cu boala Parkinson, aceasta fiind cea de-a doua afecţiune neurologică progresivă ca frecvenţă. Prevalenţa bolii Parkinson creşte odată cu vârsta. Astfel, dacă la vârsta de 65 de ani prevalenţa este de circa 1%, la 85 de ani aceasta ajunge până la 3,5%.

Simptome Parkinson

Cele mai frecvente simptome sunt:
Motorii: rigiditate musculară, tremor de repaus, lentoare în efectuarea tuturor mișcărilor, pierderea echilibrului și a coordonarii mișcărilor, mersul șovăitor, atitudinea
„înghețată”
Non-motorii: oboseală, tulburări de somn, durere, dificultați la înghițire, exces de salivație, tulburări urinare, confuzie, depresie, anxietate, transpirații excesive. Simptomele variază de la caz la caz și apar gradual. Nu toți pacienții prezintă aceleași simptome.

Vestea bună este că, dacă urmează recomadările medicului neurolog, pacienţii pot avea
o viaţă activă, mulţi ani după stabilirea diagnosticului, iar tratamentele disponibile permit controlul bolii chiar și în stadiile avansate ale acesteia.

Mai multe informații despre boală și tratament puteți găsi pe siteul www.boalaparkinson.ro.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply