TRAIM

20 de minute pentru cele mai importante femei din viața ta. Mama ta! Și tu, nu uita!

Nu știu cum este posibil, dar am puține poze cu mama mea. Ne vedem aproape în fiecare zi, vorbim cu siguranță de mai multe ori pe zi, dar se pare că ne fotografiem împreună foarte rar. Avem mii de poze cu fetița mea în telefon, cred că vreo 10 numai de azi dimineață!, dar cu noi două, doar câteva!

În ultima perioadă am avut câteva revelații. Una, chiar săptămâna trecută. Venise să mă ajute. În timp ce eu scriam comunicate de presă și advertoriale cu viteza luminii, cu ochii în laptop, ea îmi pregătea hainele pe care urma să le iau în bagaj. Peste 2 zile urma să plec în Franța, o călătorie în interes de serviciu. Cu greu schimbam câteva vorbe, pentru că eu eram prea ocupată. Scenariul se repetă de câteva ori pe săptămână: ea vine, face ceva pentru mine, iar eu spun că am ceva important și urgent de rezolvat. Atât de rar îmi ridic privirea din ecran încât cred că, dacă și-ar schimba culoarea părului, aș vedea pe Facebook întâi.

Ce mult i-am simțit lipsa când a început pandemia și, pentru a o proteja, o vizitam rar! Acum o văd zilnic și de fapt nu o privesc. Ce ironic!

Mi-am dat seama, după ce a plecat acasă, că mi-e tare dor de ea. Așa că i-am dat un mesaj și am invitat-o la restaurant săptămâna următoare.

Ne suntem datoare. Măcar o oră să petrecem împreună, fără să fim întrerupte de notificări pe telefon sau de fetița mea, mereu în centrul atenției. Acestea sunt lucrurile care contează cu adevărat.

Ne suntem datoare și cu 20 de minute pe an acordate nouă însene. Atât durează un screening de cancer mamar. Cancerul la sân este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la femei în România. Numărul de cazuri noi a crescut cu 30% în 2020, față de 2019, fiind diagnosticate 12,000 de paciente.

Din păcate, 80% dintre cazurile de cancer la sân sunt depistate în faza avansată, atunci când tratamentul nu mai poate vindeca, ci doar prelungește durata de viață. România are cea mai mică rată de screening din țările din Uniunea Europeană în segementul de vârstă 50-69 de ani – doar 0,2%,potrivit Eurostat (datele eurostat sunt din 2016).

Zilnic, cel puțin o femeie din România își pierde viața, o femeie își pierde viața pentru că nu a găsit 20 de minute pentru un control.

Aceste vieți pot fi salvate, dacă se efectuează controlul de screening la timp.

Provident derulează, pentru al doilea an alături de Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA campania „20 de minute pentru viața ta”, încurajând femeile să se testeze. Poate că nu avem timp 20 de minute, însă, nu este vorba despre a avea timp, ci despre a ne face timp pentru lucrurile care contează cu adevărat.

70% dintre membrii din echipa Provident sunt femei, iar 60% dintre acestea au făcut un control gratuit în cadrul acestei campanii și, deși în cazul câtorva au fost suspiciuni de cancer mamar, analizele aprofundate nu au dezvăluit probleme serioase până acum.

De asemenea, clienții Provident beneficiază de 30% reducere pentru efectuarea mamografiilor în Centrele de imagistică REGINA MARIA.

Eu mi-am făcut până acum o astfel de investigație și pot să vă spun că nu doar că nu durează mult, dar nici nu e deloc dureros sau invaziv. Și ne poate salva viața!

Tu, dacă ai 20 de minute, cum le petreci ca să îți faci un cadou?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply