TRAIM

Am alergat în fiecare zi, timp de 30 de zile. De ce și cum a fost?

În prima zi în care mi-am pus adidașii în picioare și am zis: “Gata, ies să alerg! Și nu doar azi, ci și mâîine, și poimâine!” era sâmbătă. Dormisem cam 12 ore și, după mult timp, mă simțeam în sfârșit odihnită. Îmi fusese dor de starea aia: de chef de a face lucruri, de a mă mișca. În ultimele luni m-am simțit amorțită, asfixiată, fără niciun fel de motivație. Mă mutam de pe scaunul din bucătărie, pe cel din sufragerie, mă mișcam doar căt să gătesc și mâncam mereu mult, până mi se făcea somn. Aveam impresia că mă preling într-o prăpastie din care nu știu cum se mai iese.

Așa că am zis: hai să mă mișc. Nu mi-am propus de la început să alerg zilnic, ci doar să mă mișc mai mult, mai des. În timp ce alergam, gâfâind, în jurul Arenei Naționale, mi-am dat seama că am nevoie să fac asta în fiecare zi. Câte zile? Nu știam. M-am gândit că dacă îmi propun să alerg zilnic timp de 3 zile sau o săptămână, nu aveam cum să simt rezultate. Să îmi propun să alerg un an, iarăși mi s-a părut o idee proastă: obectivele astea pe termen foarte lung sunt parcă puse ca să fie ratate. Nu știm ce facem peste o lună, nu ne facem încă planuri pentru vară, dar să îmi propun ceva pentru tot anul?! Nu. Atunci am zis: o lună. E destul cât să simt ceva, nu doar febră musculară a doua zi, să îmi schimb rutina, să rezist mai mult. Nu am cum să mă plictisesc și să abandonez în 30 de zile.

Evident, după 3 zile, am vrut să fac o pauză de o săptămână. Să trag chiulul. Am început să postez despre faptul că alerg zilnic și mesajele primite mă ajutau să continuu. N-ai cum să stai acasă, pe canapea, când primești fețe zâmbitoare, inimioare și aplauze din-alea galbene. Așa că am continuat. Chiar dacă ploua, ningea, bătea vântul.

Am reușit? Da. De fapt, ca să fiu complet sinceră, mi-am propus să alerg zilnic timp de 30 de zile, dar o să mă rapotez la 32 de zile consecutive:

 • am alergat 25 de zile.
 • 2 zile am schiat de m-au durut picioarele
 • în 2 zile am mers doar.
 • în alte 3 zile nu am făcut deloc mișcare. Nu mă simțeam în formă. Nici nu am vrut să pun presiune inutilă pe mine, nu aveam de demonstrat nimănui nimic, doar mie.

În prima zi, am alergat doar vreo 2 minute, după care am mers vreo 3, iar am alergat câteva minute, iar am mers. Eram în cea mai proastă formă posibilă. Asta e. Acum alerg 15-17 minute legate și mă simt ca la Olimpiadă. Am reușit să alerg de multe ori în jurul Arenei Naționale fără să mă opresc, fără să obosesc.

Cum mă simt după experiența asta?  

Minunat. Am făcut febra musculară în primele zile, semn că mușchii mei nu erau folosiți destul. Nu am slăbit deloc însă, poate asta vă imaginați. Aș fi vrut eu! Nu am slăbit pentru că alerg destul de puțin, cam 15-20 de minute, adică ard cam 100 de calorii.

Cel mai important este că mă deconectez când ies din casă. Nu mai stau cu gândul doar la ce am de făcut, cu mâinile pe tastatură. Oboseala de după efort fizic este extraordinară, mă ajută să mă concentrez mai bine toată ziua și să dorm mai bine noaptea.

Ce vă sfătuiesc și pe voi dacă sunteți cu adevărat sedentari și vreți să începeți să faceți un pic de mișcare

Propune-ți  un obiectiv lejer. Ieși din casă 10 minute sau 20 de minute. Fără presiune, nu trebuie să te trezești mai devreme cu 30 de minute, dacă te simți deja obosit, nu trebuie să ieși pe ușă la aceeași oră zilnic, nici să îți cumperi echipament special. Începe cu ceva la care nu poți eșua: ieși din casă. Plimbă-te. Fă ceva ce îți place cu adevărat: unii adoră să alerge, alții urăsc asta. Alege ceva ce îți place, nu te chinui: mergi, înoată, fă pilates, orice, orice, orice vrei tu.

Nu îți contoriza excesiv efortul. Știu că există această tendință de a măsura caloriile și a ne număra pașii cu telefoane sau cu smartwatch-uri, dar eu cred că înainte de a ne cronometra, măsura și cântări, este bine să ne intre în suflet și în rutină mișcarea. Gândește-te la ceea ce faci, respiră. Privește cerul, dacă faci mișcare afară (ceea ce te sfătuiesc). Da, da. Privește-l. În loc să te gândești că ai de stat 11 minute afară, cu un minut mai mult ca în ziua precedentă, mai bine îți asculți corpul. E mai bine să mergi cât își face plăcere, mai rapid sau mai lent, decât să abandonezi.

Nu pierde timp prețios. Mie abia îmi ajunge timpul ca să fac tot ce îmi propun. Așa că pentru a face mișcare nu pierd vremea: nu îmi schimb hainele, nu mă pregătesc, ci doar mă încalț, îmi pun masca și o geacă și ies pe ușă. Când mă întorc, fac duș, dar de multe ori amân până seara. Da, rămân așa câteva ore, oricum sunt singură acasă! :))

Hai că se poate!!! 🙂

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Ioana
  24/02/2021 at 11:51 PM

  Atât de naturală ca întotdeauna… Ești minunată și îți mulțumesc că împărtășești idei atât de simple, dar pe care mereu le pierdem din vedere. Succes in continuare!

 • Reply
  o femeie
  25/02/2021 at 10:44 AM

  fain exercitiu propus pe 2021! Sa o tii tot asa!
  Aici doar cu bicicleta din sufragerie- serile inca e frig, am avut sapt si de inghet, termin munca pe intuneric si nu imi vine sa ies, asa ca dupa ani de zile am dat jos hainele ce se uscau pe bicicleta si am folosit-o cum a vrut producatorul sa fie folosita. De la 15min ametzite am ajuns la 70-80min pe seara si febra musculara la sprinturi.

 • Reply
  nacele
  26/02/2021 at 9:29 AM

  Foarte fain! merita incercat pentru ca starea de bine castigata prin miscare si sport este de neegalat.

 • Reply
  Bianca
  26/02/2021 at 7:17 PM

  Asa am inceput si eu acu cativa ani. Cu pandemia am devenit mai disciplinata si mai profesionista: alerg de trei ori pe saptamana, ideal cel putin 10 km la fiecare sesiune. Sunt atenta si la viteza si la echipament. Nu am investit de la inceput si nici acum nu am smartwatch. Singurul regret e ca nu mi-am cumparat adidasi profesionisti mai repede. Nu se compara o pereche de 20 de euro cu una de 120, speciala pentru alergat. Hainele trebuie sa fie cat mai lejere, sa respiri cat mai bine.
  Si nu, nu slabesc, sau nu alerg ca sa slabesc, tot ce fac e pentru psihic. Senzatia de dupa alergat e ceva de neegalat, poate echivalent cu o drumetie intensa de o zi. Deja ma bucur de sesiunea de maine. Mult succes!

 • Reply
  Andreea
  27/04/2021 at 10:24 PM

  Activitatea sportiva si fizica aduce o stare de relaxare. Trebuie facuta in mod regulat. Minim 3 zile pe saptamana. Bafta!

 • Leave a Reply