GANDIM

Tu ce vezi de la fereastra ta?

Grupul What do you see from your window? a strâns peste 450,000 de membri până acum. O jumătate de miliard de utilizatori care arată fotografii care surprind continente diferite, fusuri orare diferite, plaje, munți, familii, căței, flori… Toți suntem captivi în case, toți speriați de un nou virus.

Câteva fotografii și o descriere spun povești incredibile. O mamă și fetița ei plantează o floare, stând intinse direct pe pământ, lângă scaunul cu rotile al copilului.

Un cuplu cu părul alb intr-un peisaj montan desprins parcă din povestea cu “Heidi, fetița munților” ne spune că iubirea lor ține de 30 de ani, de când ea l-a urmat în altă țară pe el și au deschis o pensiune la înălțime.

O femeie cu zâmbetul până la urechi pe anunță că a învins cancerul. Alta ne arată copilul ei, născut de numai o zi.

Unii au piscine, livezi sau plaje în fața casei, alții au doar balcoane cu ghivece colorate sau nici măcar atât.

În același moment, vedem răsărituri și apusuri, o zi senină sau o noapte liniștită, vedem cum valuri se lovesc de pietre, dar și munți verzi sau zgârie-nori.

Concluzia ar putea fi că viața merge înainte. Dar eu cred că alta este concluzia: cât de mare și de diversă este lume și cât de puțin ne dăm seama de asta! Prinși între pereții propriei case, în orașul nostru, cu problemele și grijile noastre, uităm câte suflete mai sunt pe pământ și cât de diferit trăiesc alții.

E un exercițiu de empatie, nu de cultură generală, să vezi la un loc atâtea feluri de oameni, de vârste diferite, din toată lumea, cu probleme și preocupări care îți sunt sau nu familiare.

Fereastra este și o bună metaforă a spațiului îngust prin care vedem lumea. Vedem prea puțin din ea, pe gam sau pe ecrane, și avem impresia că o cuprindem cu privirea în întregime.

Citesc zilele astea o carte care se numește Money: Know More, Make More, Give More de Rob Moore. Interesantă, nu genială, te face să te gândești la lucruri din diverse perspective, dar mai ales nu te face, așa cum poate te-ai aștepta, să te gândești cum să faci o repede bani, ci mai mult cum să dăruiești. Să dai nu doar bani, ci energia ta, muncă, să oferi o mână de ajutor. Cel puțin asupra mea are acest efect.

Voi ce vedeți de la fereastra voastră?

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Ana
  21/05/2020 at 9:49 PM

  * jumătate de milion de utilizatori
  Simpatic proiectul!
  De la fereastra mea văd o livadă de pruni pe un deal, slavă Domnului!

 • Leave a Reply