TRAIM

Seriale de fete și seriale de băieți. Și realitatea

Fără spoilere.

The Handmaid’s Tale este o distopie care tulbură pentru că e totodată improbabilă și totuși atât de posibilă și apropiată de prezent încât doare. De la primul episod înțelegi că așa ceva nu se poate întâmpla, dar totuși, dacă schimbi doar una-două variabile din ecuație, se poate. Noi însene, în România, trăim vremuri în care violul încearcă să fie  justificat (“de ce umba singură pe stradă?”, “de ce a vorbit cu un străin?” etc), iar femeile sunt prea des tratate ca ființe de mâna a doua (vezi inițiativele Coaliției pentru Familie, vezi problemele de hărțuire sexuală sau inechitate la muncă din cauza concediului de creștere a copilului).

Aveam nevoie de acest serial, așa cum avem mevoie de literatura feminină. Avem nevoie de universuri feminine. Avem nevoie de eroine. Avem nevoie de o cultură populară în care personajele feminine nu sunt păpuși decorative, frumoase care se îndrăgostesc, se căsătoresc, sunt salvate. Avem nevoie de asta pentru că e o realitate pe care unii încă o neagă.

Nu știu cum trăiți voi, dar în lumea în care trăiesc eu, femeile se sacrifică și merg să muncească pe rupte în țară sau peste hotare ca să întrețină soțul și copiii. În lumea mea, femeile sunt foarte educate și totuși pe lângă munca lor intelectuală care le aduce bani și laude, ele tot gătesc, spală și își cresc copiii singure, fără tați (care fie dorm mai mult, fie au plecat de acasă pentru a fi din nou adolescenți).

The Handmaid’s Tale este fascinantă pentru că oferă un univers în care femeile sunt reduse la funcția lor reproductivă, dar și o lume în care ele cresc cât alții-n șapte, suferă, mor, se sacrifică și totuși (se) salvează. Eu am plâns la aproape toate episoadele, nu puteam să suport nici într-o lume imaginară atâta sufeință pentru copii, pentru femei, atâta nedreptate. Și ceea ce mă sperie este că în prezent, în coordonatele actuale, nu în imaginația unui scriitor, lumi ca aceasta aproape că există în orice societate în care se aplică doctrine extremiste, fie că e vorba de state conduse de un singur partid, de un singur om, după o constituție sau după o religie. Te răscolește prodund să știi ca în zilele noaste femeile sunt omorâte cu pietre dacă sunt violate, sunt vândute sau măritate la 12 ani sau nici nu mai prind lumina zilei, sunt avortate, cum se întâmplă în China, din cauza politicii unicului copil.

Ați citit Daily Rituals de Mason Currey? Vă recomand. E o colecție delicioasă de ritualuri zilnice, documentate bine și redate foarte succint. Ea arată că mințile creative funcționează diferit, fiecar în felul ei, arată că scriitorii sau compozitorii noști preferați erau sănătoși sau dependenți de pastile, echilibrați sau depresivi, în toate felurile. Ea nu dă o rețetă a succesului, dar amuză, inspiră și șochează poate urmărin felul în care partenerele i-au sprinjinit pe unii dintre ei. Soția lui Freud, de exemplu, îi pregătea hainele, batista și îi punea și pastă de dinți pe periuță. Alte partenere au dactilografiat, gestionat, născut și crescut în liniște, fără să “deranjeze” marile genii, deși istoria a arătat că li se cuvin mult mai multe merite de atât, că au discutat, revizuit și refăcut multe lucrări. Vezi cazul Annei Dostoevskaya, soția lui Fyodor Dostoevsky.

Există și volumul al doilea al lui Mason Currey, Daily Rituals – Women at Work, în care el își ia revanșa, pentru că în prima parte nu a onclus decât puține femei. Greșeala îi este iertată, au existat perioadă în istorie în care prea puține femei puteau studia și crea. Noroc cu prezentul. Și ferească sfântul de viitor!

Există seriale de fete și seriale de băieți, după spiritul fiecăruia, nu neapărat după ce are în pantaloni. Și trăim încă într-o lume în care noi ne simțim în minoritate, deși suntem cu siguranță cel puțin egale ca număr. Poate că fiicele noastre vor trăi vremuri în care nu trebuie să mulțumească partenerilor când duc gunoiul.

Hai că se poate!

Sursa foto Seriale de fete: Shutterstock

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Angela
  19/08/2019 at 8:31 AM

  E normal sa intrebi de ce a umblat noaptea prin cine stie ce locuri dubioase. Nu pentru ca invinovatesti femeia pentru ce s-a intamplat si nu pentru ca incerci sa justifici violul/crima/etc. Pur si simplu pentru ca e datoria fiecaruia sa-si pazeasca pielea. Toate prostiile astea cu “e dreptul meu sa umblu dezbracata pe strada, nimeni nu are voie sa se atinga de mine” sunt generate de trepanate feministe care nu inteleg realitatea. E dreptul tau sa umbli cum vrei, dar nu poti controla mediul in care te afli. Daca ai fost violata, te incalzeste cu ceva ca a fost dreptul tau sa umbli dezbracata pe strada?! E la fel ca retarzii aceia care trec pe zebra fara sa se uite, pentru ca “e dreptul lor”. Daca-i loveste masina si ii omoara, cu ce naiba ii ajuta ca a fost dreptul lor?

  E timpul sa privim lucrurile astea cu mai mult pragmatism, dragi femei.

 • Reply
  Vlad
  19/08/2019 at 2:12 PM

  Angela, nu te cunosc dar te iubesc… asa gandesc si mama si matusa mea si mai ales sotia mea, realist… traim intr-o lume facuta praf, avem probleme cu descreieratii, alcoolicii, drogatii, violatorii nostri – si acum mai importam si din Africa si Asia ca asa vor ong-urile si guvernele socialiste – comuiste! Sigur stii de numarul imens de violuri facute de “migranti” in tarile nordice plus Germania conduse de guverne socialiste sau de foste comuiste gen Merkel! Dar noi aici raspandim frici false despre posibile teocratii inchipuite de Hollyshitwood!

 • Reply
  Vlad
  19/08/2019 at 4:44 PM

  Sorry, sa nu uit.. ziceai ca te supara insectele la curte – uite ce am incercat eu – si la mine a functionat – e in lb “rusa” da’ te descurci tu:

  ITEMS NEEDED:

  An empty, plastic 2-liter bottle
  A marker or pen
  A box cutter or scissors
  A tape measure
  1/4 cup brown sugar
  1-1 1/3 cup hot water
  1 gram of yeast
  Measuring cup
  Tape (duct, scotch, or electrical are fine)

  INSTRUCTIONS

  Mark the bottle about four inches below the lid. Use a measuring tape if you’d like. Cut the bottle of here using your scissors or box cutter. Keep both parts of the bottle! Next, heat up 1 1/3 cups of water. It doesn’t have to be boiling, steaming water is hot enough to work. Pour the water into the bottom half of the bottle you just cut and add 1/4 of brown sugar. Allow the water/sugar mixture to cool then add one gram of yeast to the mixture. Do not stir the yeast in. Grab the other half of the bottle and turn it upside down, so that the lid opening goes into the bottle with the water/brown sugar/yeast liquid. Make sure there’s enough space for a mosquito to get inside, if there is not, empty out some of the liquid. Use the tape to secure the two parts of the bottle to each other. Place it wherever people are getting bit by mosquitoes!
  Mie mi-a placut ca e naturala, nu cu chimicale proaste pe care le inhalezi…
  Merge si la muste si la alte bazdaganii… te rog sa ai grija sa nu te tai in timpul operatiunii… sorry, stii ca toti masculii normali “e” niste porci dar unii “e” si “protectionisti”…

 • Reply
  Roxana
  19/08/2019 at 6:01 PM

  Angela eu nu sunt de acord in totalitate. Gandeste-te ca sunt femei care sunt si mama si tata si au job zi lumina. Ti se pare firesc sa iti fie teama sa cobori din autobuz la ora 21.30, iarna, cand afara nu mai e nimeni si sa te trezesti ca pana la blocul tau, desi sunt 5 pasi, vine unul si te pipaie??
  Si domnule Vlad, poate mama sotia si toate rudele dumneavoastra femei, merg doar cu masina..
  Vi se pare firesc sa stam cu frica-n san cand asteptam liftul si sa ne rugam sa nu apara cineva, sa fim nevoite sa ne eschivam sa nu urcam??
  Sa ne fie teama pentru copiii nostri care invata dupa-amiza si e noapte deja cand ajung acasa?
  Mie una, nu mi se pare corect.

 • Reply
  Vlad
  20/08/2019 at 12:39 PM

  Sarut mainile d-na Roxana! Aveti dreptate, sunt de acord ca femeilor le este frica.. la fel si barbatilor… tocmai de aceea am propus ca cetatenii cinstiti, platitori de taxe, sa se poata apara singuri – pentru ca, dupa cum ati vazut, meletienii nu ne apara… si imi pare rau sa va spun asta – dar in cazul de la Galati, cea care se holba din masina la minora plina de sange era o FEMEIE! Si nu acoborat din masina! La fel si in cazul din Vrancea, operatoarea nesimtita de la 112 era o FEMEIE!
  Pe mama, matusa, sotia mea – le-am dotat cu spray-uri bune, solide, cu concentratie mare! As vrea ca sotia mea, ca cetatean cinstit platitor de taxe pentru criminalii bugetari indolenti sa poata purta ceva mai serios, sa se poata apara singura cand nu sunt eu cu ea… as merge cu ea in fiecare saptamana in poligon, sa i se formeze memoria musculara…
  In schimb, profitand de cazul Caracal – ce fac porcii comuisti de la conducere? Dau puteri sporite meletienilor, sa-ti poata sparge usa cand vor ei, fara sa aiba vreun indiciu – ceea ce va duce la ABUZURI INIMAGINABILE – fara mandat, ca i s-a pus pata unui meletian pe tine! In cazul Caracal puteau face asta, pe baza indiciilor avute, legea le-o permitea deja – dar nu au vrut procurorii bugetari – ce sa-i faci, reteaua e mare…

 • Reply
  Vlad
  20/08/2019 at 2:04 PM

  OFF TOPIC:
  Te rog sa ma ierti, Andressa – ca ti-am stricat feng-shui-ul de atatea ori… am vrut sa fiu pentru tine “Strainul”, cel care descopera altora ce e important… cel care vine de departe… la nivelul meu, minuscul… intotdeauna m-a fascinat povestea parintelui Ioan cel Strain de la manastirea Antim, cel care a reintrodus la noi “rugaciunea inimii”… dar dupa cum ti-ai dat seama eu nu fac parte din casta brahmanilor, eu sunt din ksatriya, razboinic – ca sa vorbesc in limbajul vostru mai ecumenist…
  Simt ca nu mai am mult de trait, uzura a fost prea mare, lumanarea parca a ars prea repede. Imi pare rau de ai mei… si mi-e dor de pamantul rosu din Orient si din Africa… cand eram acolo vroiam sa fiu aici si invers… unii dintre noi au aparat si apara inca tot ceea ce aveti voi aici – de BARBARIA care va veni…

 • Reply
  Vlad
  21/08/2019 at 8:56 AM

  D-na Roxana, dimineata ma simt mai bine si acum pot sa va raspund mai detaliat. Daca doriti ceva mai amanuntit ii puteti cere adresa mea de mail Andressei – eu nu o sa mai scriu aici, parerile mele despre societate sunt mult diferite de ale gazdei noastre… E valabil si pentru celelalte mame ingrijorate de siguranta copiilor.
  Mama si matusa au peste 70 de ani si folosesc transportul public, ca si mine uneori – ca nu suntem dobitoci fitzosi carora sa le puta orice la nas… la coborare folosim gel de maini sau servetele umede si primul lucru facut la intrarea in casa e spalatul mainilor…
  Niciun stat din lume nu poate pune cate un “organ” la fiecare lift… Noi trebuie sa ne pazim.
  Imi permit sa va fac cateva sugestii, nu sunt in masura sa va dau sfaturi:
  1. Atentie sporita, continua, la coborarea din autobuz pe tot drumul pana acasa. Fara smartfion, fara casti in urechi. Ochii in patru si urechile ciulite.
  2. Conditie buna fizica – cel putin de 3 ori pe saptamana cate 30 minute de sport acasa – flotari, genuflexiuni, abdomene – nu e nevoie de mers la sala. Trebuie ceva forta fizica, fibra, nu e nevoie de crescut masa musculara. E nevoie sa puteti da o lovitura cat mai zdravana eventualului agresor. Mana relaxata, incordarea inaintea impactului. Aveti grija sa nu puneti policarul in causul palmei, se va rupe la impact. Nu loviti niciodata falca, ca nu suntem in westernuri. Intotdeauna loviti zonele moi – nasul si mai ales un pumn puternic in gat. Sau lovituri de genunchi in zona inghinala a agresorului. Sau o lovitura zdravana de picior in rotula. Va recomand sa purtati in buzunar o bomboana din aceea kojak, o tineti in causul palmei si cu tija iesind in exterior printre degete loviti agresorul in fatza – decat violata si ucisa, mai bine infractorul ranit – asta e parerea mea.
  3. Luati-va un spray cu piper – de fapt e cu ardei iute – concentratie cat mai mare, cu jet direct, nu cel care formeaza “ceata”. Sa bata jetul la 3 metri cel putin. Il tineti in buzunar sau in mana cand va apropiati de casa, nu in poseta – ca atunci e degeaba.
  Toate de mai sus se aplica si copiilor, evident.
  4. Daca aveti posibilitatea, trimiteti copiii sa invete ceva real de autoaparare – krav maga sau
  sambo, lupte libere, judo de exemplu…nu porcarii gen shotokan…
  Traim intr-o lume de rahat si situatia se va inrautati, nu se va imbunatati – nu va faceti iluzii desarte. Scursurile care ne conduc fac doar reforme proaste, inutile… ei ne vor sclavi supusi, terorizati… si asta nu e doar la noi…
  Sa va dau un exemplu in ce hal au ajuns “barbatii” de la noi – spalati complet pe creier de mass media ( bine, sunt si mii de ghertoi care se bat cu batele si topoarele in intersectii) -acum cativa ani sotia mea a fost la pomana unei vecine, la cimitir… venise firma cu coliva invelita in folie, legata – si niciun barbat nu avea o unealta, ceva cu care sa desfaca, sa dezlege, sa taie. Si sotia mea a scos frumos din poseta un multitool – un Victorinox – care are si lama si pila de unghii, penseta, desfacator de conserve, de sticle, surubelnita…si a rezolvat treaba… Reactia fatalailor de acolo a fost: “Vaaai, tu porti cutit la tine?” Ce sa le explici dobitocilor ce e un multitool???

 • Reply
  Roxana
  21/08/2019 at 7:00 PM

  Va multumesc! Sunt sfaturi foarte utile. Si eu merg cu mijloace de transport in comun. Sunt atenta la tot ce misca in jurul meu, dar recunosc ca mi-e teama dupa ora 22 daca sunt neinsotita. Uneori chiar am treaba, nu ma plimb de nebuna pe strazi. Si aveti dreptate, sunt femei foarte “ciudate”, care arunca cu oua si rosii in femei aflate in dificultate.

 • Reply
  Canadianu'
  27/08/2019 at 1:17 AM

  “dar în lumea în care trăiesc eu, femeile se sacrifică și merg să muncească pe rupte în țară sau peste hotare ca să întrețină soțul și copiii. În lumea mea, femeile sunt foarte educate și totuși pe lângă munca lor intelectuală care le aduce bani și laude, ele tot gătesc, spală și își cresc copiii singure, fără tați (care fie dorm mai mult, fie au plecat de acasă pentru a fi din nou adolescenți).” – știm, pisi, eterna și universala problemă a femeilor moderne, nu se mai găsesc bărbați buni… 😂
  Sau se găsesc, dar sunt boșorogi, și e și ei porci, că se uita doar la femei cu 40 de ani mai tinere, gen David Foster… 😂

 • Reply
  Canadianu'
  28/08/2019 at 4:41 AM

  “spală și își cresc copiii singure, fără tați” – de ce, s-a rupt prezervativul, n-a functionat pilula sau a luat tzeapa de la mascul? Asta e, ghinion de nesansa… Ca doar nu erau sa se cupleze cu barbati neseriosi, care nu vor sa aduca copii pe lumea asta de cacat :)))))))))))))
  ps : eu apreciez femeile puternice, care cresc copii singure… le apreciez de la distanta, nu as atinge una nici cu o prajina de 10 picioare, vorba englezului. But love is love, doamne doamne are ceva pus deoparte pentru fiecare, nu se stie de unde sare iepurele… sau nu :)))))))))))))))))

 • Leave a Reply