TRAIM

De tine cine are grijă? 20 de minute pentru tine

Avem timp să ne întindem părul, să ne dăm cu fond de ten, să ne alegem hainele. Avem timp să ne gândim ce cadou să cumpărăm pentru cei dragi. Avem timp să mângâiem copilul pe cap să adoarmă, să îi citim o poveste, să îl ținem în brațe când are febră sau a visat urât. Avem timp să facem cumpărături și apoi să gătim mâncarea preferată pentru altcineva. Avem timp să schimbăm așternuturile, să întindem rufele, să strângem jucăriile. Dar nu găsim 20 de minute ca să facem un control care ne poate salva viața!

”Eu o iubesc pe Buni mai mult decât o iubești tu!”, mi-a spus Eva la culcare într-o seară, în timp ce o mângăiam pe păr ca să adoarmă. În fiecare seară, când ar trebui să adormă, are cele mai neașteptate replici de îmi piere și mie somnul. I-am spus că nu cred, că e mama mea și pe mama o iubești într-un fel. ”Așa cum și tu mă iubești într-un anumit fel pe mine și nu are cum să te depășească cineva.”- ”Aha!” Dar mie mi s-a făcut teamă. Dacă eu aș păți ceva? Nu știu câtă grijă avem de noi până când nu depind alții de noi.  În fiecare zi, cel puțin o femeie din România își pierde viața din cauza cancerului mamar nedepistat la timp.

De tine cine are grijă?

Să vă spun sincer, când mi-am dat demisia, în 2016, ca să lucrez pe cont propriu, mi-a fost teamă de asta mai mult decât de faptul că nu va mai intra salariul lunar pe card: că nu voi mai face parte dintr-o echipă în care contează fiecare membru, în care există o politică de sprijin, de solidaritate față de cei din echipă. Nu știu dacă voi sunteți norocoși și aveți parte de un astfel de angajator.

830 de femei au făcut gratuit screening-ul pentru cancer mamar în 23 de centre din țară, cu sprjinul Regina Maria. Știți ce aveau ele în comun? Erau angajate Provident. Campania internă dedicată lor s-a numit ,,20 de minute pentru viața ta.” Cele 830 de femei prezentau 61% din numărul total de angajate ale companiei. Mai mult de jumătate! 400 dintre ele aveau peste 50 de ani. Mai mult decât atât, multe locuiesc în zone rurale și au prea puțin acces sau chiar deloc la servicii medicale. Cu alte cuvinte, merg la medic mult mai rar decât ar trebui, pentru binele lor. Aveau nevoie de această campanie.

 

Cancerul de sân este printre cauzele principale de mortalitate în rândul femeilor. Incidența lui nu ar trebui să fie cea mai îngrijorătoare veste, ci faptul că în România, 80% dintre cazuri sunt depistate când ete deja prea târziu, iar tratamentul nu mai poate decât să prelungească viața, dar nu să o salveze.

Câte vieți pierdute!

 Pentru că ele nu își dedică lor 20 de minute pe an, își pot pierde viața. Potrivit Eurostat, în România, doar 0,2% din femeile cu vârsta de peste 50 de ani merg la acest tip screening. Practic, nu își oferă o șansă la viață.      Conform ultimului raport de țară al Globocan, în 2018 au fost înregistrate aproape 10.000 de noi cazuri de cancer mamar și aproape 3.400 de decese cauzate de această boală.

Nu mai pierdeți nicio clipă!

Campania ,,20 de minute pentru viața ta”  realizată de Provident continuă. O mamografie în rețeaua clinicilor Regina Maria este redusă cu 25% până la finalul anului și, respectiv, cu 30% pentru clientele Provident, în octombrie și noiembrie, prin programare la Call Center-ul Regina Maria: 021 9268 sau puteți folosi una dintre alternativele de programare, despre care găsiți mai multe detalii aici. Campania este valabilă până în 30 noiembrie 2020.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply