Când v-ați plimbat ultima oară printr-un sat? E ca o călătorie în timp. Drumuri neasfaltate, case dărăpănate, fără acces la apă, toalete în curți, școli cu acoperișul găurit, elevi cu gecile pe ei în săli… În foarte multe comunități, e un peisaj îngrijorător. Eu m-am plimbat printr-un sat săptămâna trecută și mi-am readus aminte că suntem la ani distanță de prezentul pe care ni-l dorim.
Suntem pe locul al treilea în Uniunea Europeană la rata abandonului școlar. Și nu de ieri, de azi! Suntem certați cu școala de mult timp. Asta se traduce în generații întregi de șomeri și asistați social. De copii fără viitor, crescuți pentru mâna de ajutor pe care o dau în gospodărie, nu pentru a-și împlini potențialul, a fi viitorii medici de care avem nevoie, ingineri, profesori, piloți sau ce vor ei să devină. Ce păcat poate fi mai mare decât să nu dai o șansă unui copil să devină cea mai bună versiune a sa?
5000 de elevi din mediul rural au șansa de a-și împlini visul. Vor avea acces la educația pe care o merită. Aseară, la ediția aniversară de 20 de ani a Galei, Fundația Vodafone România a lansat noul proiect național „Școala din valiză”, care integrează tehnologia de ultimă oră în procesul de predare. Proiectul, în care Fundația investește 420.000 de euro, începe în 10 școli din mediul rural.
Proiectul folosește un concept inovator bazat pe un set complet de echipamente IT grupate într-o valiză (de unde și numele proiectului) special creată pentru a permite organizarea, în doar câteva minute, a unei săli de clasă digitale, în orice loc, inclusiv în zonele izolate. Fundația Vodafone România acordă pentru noul proiect o finanțare de 420.000 de euro, în cadrul programului Connecting for Good. „Școala din valiză” este implementat în parteneriat cu Fundația World Vision România.
Fiecare dintre cele 10 valize cu echipamente, câte una pentru fiecare dintre școlile incluse în proiect, conține un laptop pentru profesor, 25 de tablete pentru elevi, un proiector, un sistem audio, o soluție de încărcare a echipamentelor încorporată, un router wi-fi încorporat și un modem 4G. Tabletele se pot conecta la laptop, permițând cadrelor didactice să pună la dispoziția elevilor conținutul educațional și aplicațiile.
Proiectul include o serie de sesiuni de pregătire pentru profesori, în care aceștia se vor familiariza cu soluțiile IT puse la dispoziție și cu metodele didactice moderne adaptate la nevoile actuale ale copiilor. Platforma online dedicată integrează instrumente de management al procesului de învățare care le vor permite profesorilor să-și creeze și să-și gestioneze lecțiile, să monitorizeze și să evalueze rezultatele elevilor.
Educația va salva România. Este singura noastră șansă. Atunci când vom avea elite puse în valoare, profesioniști respectați și bine plătiți, când toți copiii vor merge la grădiniță și la școală unde vor avea toate condițiile, de la profesori foarte bine pregătiți până la cărți, hărți, tablete, computere, nu mai zic de căldură în săli, atunci vom ști că mergem pe drumul cel bun. Și ne ne vom mai gândi cu grijă la anii ce vor urma, nu ne vom mai uita peste graniță când ne vom gândi la o viață mai bună.
Suntem norocoși că există companii care fac CSR cu adevărat, dezvoltă proiecte care ne afectează tuturor viețile. În cei 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.
2 Comments
Sahara
11/10/2018 at 8:00 PMPerfect de acord
clau
18/10/2018 at 11:49 AMFelicitari! Vor fii foarte fericiti acesti copilasi 🙂