TRAIM

Tu ce fel de bătrân vrei să fii?

Să nu-ți convină nimic,  să te simți singur, inutil, să te baricadezi în casă, unde e ba prea frig, ba prea cald, să ieși rar, numai până la farmacie, să te cerți cu toată lumea, să bombăni toți tinerii pe care îi vezi, că au blugii prea strâmți, părul prea lung, ascultă muzică prea tare.

Sau vrei să fii bătrânul care se plimbă în fiecare dimineață și în fiecare seară?  Ca să se simtă în formă și ca să vadă cerul la răsărit și la apus, să inspire adânc în aer liber, în parc, ca să doarmă mai bine. Să aibă ca pretext pentru o plimbare cumpărarea ziarului, ca să nu uite ce frământări are lumea în care trăiește, să fie la curent cu multe, chiar și cu tehnologia modernă, oricât de complicată ar părea după ce ai crescut într-o casă cu telefon cu disc. Să aibă prieteni de toate vârstele, cu care joacă șah sau cărți, glumește, merge la teatru sau la film. Se duce la medic regulat, nu doar dacă-l doare ceva, ci ca să știe cum stă, să prevadă orice problemă.

Eu sincer sper din tot sufletul să fiu din a doua categorie. Cu sau fără riduri, asta înseamnă să îmbătrînești frumos, să fii activ, deschis, curios, responsabil. Poate și pentru că așa a fost bunica mea, zicea mereu că dacă stă degeaba îmbătrânește, iar ea a fost până în ultimul moment… tânără. Mai ales ca spirit.

Ajuta să o rog să îmi dea un sfat, să îmi povestească ceva din tinerețea ei, să o rog să îmi gătească tocănița așa cum numai ea știa să o facă sau să îmi aducă ceva, nasturi de merceria știută numai de ea, pâine proaspătă de la o anumită brutărie. Orice pretext era bun ca ea să știe cât de importantă este pentru noi, cât de utilă este, iar timpul trecea astfel mai repede și mai frumos pentru ea. Poate părea un gest minor, un lucru mic, dar aceste lucruri mici construiesc altele solide, cum ar fi, în acest caz, încrederea în sine.

Dacă am reuși să le dăm un scop vârstinicilor, să se simtă utili și apreciați, toți am avea de câștigat. Mulți suferă din cauza sentimentului de inutilitate, iar unul din doi este afectat de singurătate. Programele sociale ale Fundației Principesa Margareta a României sunt gândite pentru rezolvarea acestei probleme și transformarea vârstnicilor în resurse importante.

Chiar și la o vârstă înaintată, seniorii au oportunitatea să îşi asume responsabilități și roluri noi ca voluntari și devin mentori, profesori pentru pregătire individuală, îndrumători pentru teme școlare, maeștri pentru cursuri și ateliere ori bunici adoptivi, în cadrul Centrelor Generații.  Astfel, seniorii își recâștigă demnitatea și încrederea, iar implicarea lor este apreciată și promovată.

În ultima săptămână din octombrie, 200 de tensiometre Veroval au fost oferite de către
HARTMANN seniorilor care activează ca voluntari pentru copii în programele sociale ale
Fundației Principesa Margareta a României. Gestul face parte din campania de responsabilitate socială Fapte Mici, desfășurată de HARTMANN cu ocazia împlinirii a 200 de ani de activitate și inovație în domeniul medical. 

Pe platforma faptemici.ro puteți afla ce alte donații face HARTMANN și puteți face și voi fapte mici care schimbă viețile oamenilor în situații dificile.

#faptemici

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply