TRAIM

Marile problemele ale ochelaristului. Cum alegi ochelarii. Lentile pentru șoferi

Mereu am crezut că a purta ochelari de soare e o treabă care ține de stil. În niciun caz de sănătate. Purtam ochelari de vedere, dar nu aveam unii de soare cu dipotrii. Așa că mă chinuiam, mai ales vara, dar și iarna. Până când am făcut oftalmie, adică o inflamație a corneei și a conjunctivei. E ceva dureros, cauzează lăcrimare intensă și fotofobie (adică te deranjează lumina). Așa e cu noi, până nu o pățim, o ținem pe-a noastră: “Ce-mi trebuie mie…?“.

Dacă ne dăm cu cremă de soare, ca să nu facem cancer de piele, de ce să nu ne protejăm și ochii? Este fix același lucru. Protecția UVA și UVB ne salvează de orbire, la propriu.

Radiaţiile UV provoacă nu numai disconfort pe termen scurt (imagine neclară, inflamaţii, oftalmii), dar pe termen lung pot cauza şi vătămări ireversibile (cataractă prematură, degenerescenţă maculară la o vârstă fragedă).

Cu alte cuvinte, puneți copiilor ochelari de soare! Poate avem impresia ca ei își strică ochii stând la televizor și la computer, însă, de fapt, soarele este cel care le deteriorează ochii și vederea. Nu doar vara, ci și iarna. Alegeți neapărat lentile cu protecție 100% împotriva radiațiilor UV. Nu toți ochelarii oferă această protecție.

    Eu port de 2 ani ochelari de soare cu dioptrii, cu lentile de la Essilor.
Prima pereche, cu lentile e-Mirror, mi-am comandat-o cu intenția de a o purta doar vara, în timp ce conduc. Dar am ajuns să o port tot anul, pentru că purtând acești ochelari cu lentile Essilor, am descoperit ce înseamnă să porți lentile foarte bune: claritate, deoarece lentilele sunt polarizante și reduc efectele atât de deranjante de strălucire care mă orbesc, permițându-mi să văd perfect în orice condiții de vreme sau lumină, fie că e puternică, fie că cerul e înnorat.

 

View this post on Instagram

 

Buna dimineata!!! 🌞☕️#bunadimineata #goodmorning #coffee #coffeetime #sunnyday #smile #bucharest

A post shared by Andreea-Mihaela Retea (@andreearetea) on

Acum mi-am comandat ochelari cu lentile Xperio de la Essilor. E o generație de lentile foarte performante și simți asta mai ales dacă ești șofer. Lentilele sunt polarizante cu un filtru special, astfel că nu te mai orbește reflexia luminii.

Ceea ce apreciez la ei cel mai mult este că vederea e mult mai clară cu ei decât cu alți ochelari (mai am 2 perechi de ochelari de vedere), dar și că nu schimbă culorile. Mereu ochelarii de soare m-au enervat din cauza asta: ca să văd un obiect, îmi dădeam ochelarii jos și constatam că maro e de fapt roșu, că bleumarin e de fapt albastru și așa mai departe. La Xperio nu se întâmplă această deformare.

Un alt lucru important dacă vă căutați ochelari de soare cu dioptrii este că ei pot fi frumoși. Adică puteți alege orice ramă, orice culoare de lentilă, chiar și în degrade, cum au eu, de exemplu, vedeți în poza de mai sus. Am fost la OptiBlu în Băneasa, am ales ramele de ochelari care mi-au plăcut, de la MaxMara, și am comandat lentilele Essilor în degrade. Le vedeți în poza de sus.

Nu știu să explic cât de bine văd cu ei, îmi imaginez însă că așa vede un om care nu are nevoie de ochelari. 🙂

Cât entuziasm într-un text despre ochelari de soare cu dioptrii, nu? Da. Trebuie să fii ochelarist ca să înțelegi cum îți schimbă viața o pereche de ochelari buni. Și frumoși. 🙂 Ei te pot face un personaj cool sau îți pot da porecle stupide. Îți schimbă starea. Îți schimbă viața de fapt.

 

 

View this post on Instagram

 

Fara machiaj, fara filtru, fara zahar.

A post shared by Andreea-Mihaela Retea (@andreearetea) on

Gândiți-vă că ochelarii devin în timp parte din noi. Ei se aburesc când trecem brusc de la rece la cald, cad când ne tragem o bluză mulată peste cap și uităm să-i scoatem, sunt dovada amprentei unice personale când degetele ni se lipesc de lentilele lor, îi uităm unde nu trebuie și ne așezăm pe ei … auch, trebuie să-i curățăm și să-i ținem în formă tot timpul, ne doare capul când nu îi purtăm, îi căutăm orbecăind prin toată casa când nu mai știm unde i-am lăsat, trebuie schimbate lentilele în funcție de modul în care avansează problemele de vedere, au un cost, câteodată nu foarte mic. Dar fără ei, viața este un coșmar!

Și țineți minte: nu toate lentilele sunt făcute la fel, chiar dacă respectă rețeta dată de oftalmolog. Nu faceți economii la vedere, căci viața va fi după cum o veți vedea.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

%d bloggers like this: