CUMPARAM

Ce trebuie să știi despre noul tip de carduri. Monese, Revolut, N26, Transferwise

Banii nu mai sunt ce au fost. Important e însă că sunt. Adică sper că aveți! 🙂 Îi vedem din ce în ce mai rar în mână, îi ținem pe carduri, facem transferuri cu un swipe sau plătim prin scanarea ecranului telefonului mobil.

Mai nou, au apărut serviciile de transfer bancar cu carduri asociate, adică ai card cu care poți plăti, dar nu e card asociat unui cont bancar, adică nu e emis de o bancă! Dar ai un IBAN. O noțiune greu de înțeles, nu?

Iată ce trebuie să știți despre aceste carduri, dacă vreți unul. Super util!

Cum funcționează? 

Un card prepaid virutal este un card asociat unui cont în care depui niște bani și apoi poți să-i gestionezi printr-o aplicație sau cu un card (cu plăți la comercianți sau plăți online). Poți primi un IBAN propriu sau în cazul unor servicii de acest an împarți unul cu alți clienți).

Care sunt marile avantaje? 

1/ Primul ar fi că nu contează istoricul bancar.

2/ Al doilea ar fi că, fiind un cont digital, adică adresat cetățenilor lumii cu acces la Internet, nu dintr-o anumită țară, dispare noțiunea de comision pentru transfer în afara țării. Cum ar veni, dacă eu am cont la un serviciu și locuiesc în România, iar Gigel are cont și trăiește în Marea Britanie, chiar dacă suntem la aceeași bancă (să zicem, de exemplu, ING), la un transfer bancar obișnuit plătești un comision mare, dar la conturile de transfer alternative eu și Gigel suntem doi clienți egali și costul transferului este zero.

3/ Un al treilea avantaj este viteza cu care se fac transferurile.

4/ Aplicațiile lor merg brici și sunt foarte user-friendly. Ceea e important, mai ales dacă știi cu marată și cum funcționează multe app-uri de la bănci. Majoritatea sunt încărcate, se blochează, nu sunt user-friendly.

Dezavantaje? 

Da, de exemplu sunt limitări la cardurile prepaid legate de suma maximă pe care o poți avea în cont, suma transferată sau numărul de alimentări. Vedeți la fiecare companie emitentă ce politică are.

Cine poate deține un astfel de card? 

În funcție de compania care îl deține, pot cere un astfel de card cetățenii de peste 18 ani, indiferent de istoricul bancar (vezi mai sus ce ziceam de poprire).

Ce variante există?

MONESE

Monese, de exemplu, un serviciu lansat în 2015, se poate obține printr-un formular online care să includă o poză cu un act de identitate. Da, și pentru români se emite!

Trebuie doar să fii cetățean european pentru a-l obține, îl vei primi prin poștă, va avea numele tău pe el, după care îl folosești exact ca pe orice alt card de debit. Costurile de administrare sunt diferite, în funcție de planul pe care ăl alegi. Ai cost zero de emitere și administrare dacă ai Starter, dar plătești comisioane la retragere (primele 5 retrageri de la bancomant ăn fiecare lună sunt gratuite), plăți și la transferuri; Plus costă 4,95 lire și deja are multe servicii gratuite sau mai ieftine; iar Premium este cel mai scump, 14,95 lire dar totul este gratuit, oricâte plăți sau transferuri ai face.

Cardul Monese este acceptat în peste 200 de țări din lume. El este contactless.

REVOLUT

Revolut este tot o alternativă la bankingul clasic. Se adresează tot cetățenilor europeni. El este un card prepaid cu care poți face transferuri (de la un atilizator Revolut la altul), poți deține și plăti cu monede virtuale, poți plăti online sau la comercianți. Costul de administrare depinde de opțiunea ta, adică poți avea serviciul Standard, Premium sau Metal, la ultimele fiind costurile mai mici sau gratuite la transferuri și plăți, iar la Metal ai și servicii de concierge, asigurări medicale, chiar și cashback 1% (adică se întorc bani în cont pe măsură ce cheltuiești). E ca și cum ai avea reduceri la toți comercianții! În plus, la Metal cardul propriu-zis este foarte elegant, cântărește doar 18g și este din oțel inoxidabil.

N 26

N26 este o bancă directă (adică nu are agenții, totul este online – ce este direct bank) din Germania, cu sediul la Berlin, și oferă acest serviciu, card MasterCard, clienților săi din Europa și la începutul lui 2019 se va extinde și în SUA. Este disponibil și pentru români (se cere o poză cu pașaportul la deschiderea contului), dar nu si daca ai domiciliu in Romania.

TRANSFERWISE

Ca și Monese, TransferWise este fondat de estonieni și are sediul în Marea Britanie. Da, românii pot cere un astfel de card.

OSPER – singurul pentru minori!

Acest serviciu de tip debit card este dedicat copiilor. Se adresează rezidenților din Marea Britanie, dar totuși vă povestesc despre el pentru că mi se pare foarte interesant. Un serviciu pe care părinții îl pot folosi pentru a da bani în mod sigur copiilor lor (cashul poate fi pierdut și nu poate fi monitorizat!), cu alerte atunci când e încărcat și cu posibilitatea de a observa în timp real unde și cum este folosit. Atenție, părinții gestionează aplicația și pot alimenta sau bloca cardul. Se pot pune limite ca de exemplu o sumă peste care nu se poate cheltui sau anumite site-uri unde nu se poate folosi (jocuri de noroc, pariuri etc). În caz că minorul are o urgență, se poate alimenta cardul instantaneu. Aflați mai multe de pe site.

Mai există și alte variante, desigur. Le-am menționat pe câteva dintre cele mai populare.

Care e diferența dintre un card prepaid care nu e emis de bancă și un card de debit bancar? 

Un card prepaid virtual nu este administrat de o bancă. Un avantaj este că nu ți se cer multe documente la deschiderea lui, un dezavantaj este că nu poți plăti la orice comerciant, în orice țară. (Totuși este acceptat aproape peste tot – unde sunt acceptate Visa sau Mastercard.)

Cardul virtual se poate bloca în caz că e pierdut, la fel ca un alt card. Numai că totul se întâmplă via site sau via app, neexistând o bancă unde trebuie să te duci (să stai la coadă).

Care e diferența dintre un card prepaid și un card de credit?

Cu un card prepaid nu poți cheltui mai mulți bani decât ai depus în cont. Așa cum știți, la un card de credit vii cu dovada unui venit constant pe baza căreia poți retrage mai mulți bani decât deții în cont la un anumit moment și apoi îi restitui toți sau în rate, cu o anumită dobândă. Multe conturi curente în care se virează salariul au descoperire de n salarii, adică poți scoate bani de n ori cât e suma virată lunar. Nu e cazul la cardurile virtuale.

Poate fi derutant pentru că și cardurile prepaid care nu sunt emise de bănci au tot siglele Visa sau MasterCard pe ele. Diferența e legată mai ales de documentele de care ai nevoie la emitere, de comisioane și de modul de folosire (debit versus credit).

Cine emite astfel de carduri?

Companiile care le emit oferă tot servicii bancare, dar nu sunt bănci. Definiția unei bănci, pentru cei care nu știu precis de ce o bancă e o bancă și are voie să funcționeze cu acest nume, este că instituția are dreptul să primească depuneri de bani și să creeze credit. Pentru a asigura stabilitatea unei piețe și a nu se crea un credit imposibil de recuperat, industria este foarte reglementată. Instituțiile care emit cardurile asociate unui cont digital nu pot crea credit și de aceea nu sunt bănci.

Sper că v-am ajutat cu aceste informații și aveți mulți bani de cheltuit, cash, cripto, bonuri de masă sau cum or fi! Hai că se poate! 🙂

Sursă foto card bancar și Revolut mobile app logo – Shutterstock

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply
  Lucian
  05/09/2018 at 12:04 AM

  In curand si Orange Money

 • Reply
  Gabriel
  05/09/2018 at 2:20 AM

  Imi pare rau, dar articolul tau e plin de inexactitati si mai mult dezinformeaza decat ajuta pe cineva care chiar ar avea nevoie de un astfel de card. Nu sunt sigur de ce faptul ca nu conteaza istoricul bancar ar fi cel mai mare avantaj, si nici de ce calitatea mediocra a serviciilor cu clientii sau lipsa garantiilor pentru banii din cont nu ar trebui pomenite la dezavantaje.
  Exista banci din Romania care nu permit blocarea unui card prin telefon, ci doar prin statul la coada?
  Cu cat sunt mai rapide transferurile Revolut?
  Sunt profitabile startup-urile financiare din lista ta? Daca da, din ce anume fac ele bani? Daca nu, ce incredere poti sa ai ca vor mai esista si peste un an?
  Poti scoate bani de la bancomat cu un astfel de card? Cat costa in Romania?
  Care sunt diferentele principale dintre fiecare card din articol? Care sunt costurile?
  Care e diferenta dintre cardurile prepaid nebancare si cele virtuale?
  Care sunt documentele (multe) cerute de bancile din Romania pentru deschiderea unui cont curent?

  • Reply
   andressa
   05/09/2018 at 8:41 AM

   Nu sunt inexactitati, imi pare rau, ce spui tu este ca ai mai vrea niste informatii. In atatea paragrafe (cate paragrafe?, vorba ta!) nu puteam explica totul despre ele.
   Dar iti raspund aici. Cand m-am documentat am aflat ca: istoricul bancar este important in sensul ca poti avea poprire pe conturi. Poti insa folosi aceste carduri si daca ai poprire, stiu un caz. Sunt rapide transferurile, chiar si 30 de minute dureaza un transfer, dar poate dura si 24 de ore. Start-up-urile sunt in continua extindere, dar e un alt subiect, eu voiam sa descriu cam cum funtioneaza un astfel de card, daca te tenteaza.
   Da, poti scoate bani, asta e scris in articol. Am mentionat asta in articol! “…dar plătești comisioane la retragere (primele 5 retrageri de la bancomant in fiecare lună sunt gratuite)”.
   Sunt sigura ca articolul nu dezinformeaza, chiar daca nu da toate informatiile posibile despre carduri.

 • Reply
  andressa
  05/09/2018 at 10:06 AM

  Lucian, Serios?

 • Reply
  Gabriel
  05/09/2018 at 10:18 AM

  Nu, chiar de inexactitati e vorba, si daca ar fi sa fac o lista ar fi foarte lunga. Sa iti dau un singur exemplu: tu spui ca “fiind un cont digital, adică adresat cetățenilor lumii cu acces la Internet, nu dintr-o anumită țară, dispare noțiunea de comision pentru transfer în afara țării.” In realitate notiunea nu dispare, ci comisionul e uneori zero, alteori mic – depinde de card -, si motivul nu e ca e digital contul, ci ca acesta e principalul instrument de diferentiere al acestor carduri fata de bancile clasice.

  Cardurile de care scrii tu se adreseaza in principal persoanelor care calatoresc mult, fac cumparaturi pe Internet, eventual si din alte tari decat Romania si/sau au de transferat bani in diverse valute. Principalul lor avantaj este ca ofera un curs de schimb foarte bun fata de o banca sau o casa de schimb valutar. De obicei ele folosesc cursul de schimb Visa sau Mastercard, actualizat la secunda la care faci tranzactia.
  In loc sa te duci la o casa de curs valutar sa schimbi 500 de euro cash pentru vacanta in Grecia, poti sa ai de exemplu cardul Revolut la tine cu o suma in lei, si sa il folosesti in Grecia pentru cumparaturi sau pentru a scoate bani de la bancomat. Iar daca iti raman bani dupa vacanta nu pierzi din nou convertindu-i inapoi in lei.

  Te-am intrebat cu cat sunt mai rapide transferurile, pentru ca nu e clar ce intelegi prin “transferuri”: transferul de bani in contul virtual al cardului (de obicei instantaneu), sau transferul de bani de pe card catre un alt cont bancar, de exemplu din alta tara (care pot fi rapide, dar trebuie sa platesti un comision).

  Te-am intrebat de scosul banilor de la bancomat pentru ca aici apar principalele diferente intre diversele carduri disponibile. Una este sa poti scoate 300 de euro pe zi, alta e sa poti scoate 300 de euro pe luna.

  Te-am intrebat de profit, pentru ca au fost multe carduri care au aparut in ultimii ani si fie au disparut, fie au trebuit sa isi schimbe cu totul modul de operare si facilitatile oferite, tocmai pentru ca nu faceau bani. Sigur, pentru clienti e bine sa dispara comisioanele bancare, dar daca tu iti iei azi un card care iti ofera facilitatea x si peste o luna aceasta dispare pentru ca firma pierde bani de fiecare data cand tu folosesti cardul, asta te afecteaza. La fel, te afecteaza atunci cand o plata apare in cont de doua-trei ori si apoi dureaza luni de zile pana cand se rezolva – sunt pline forumurile de astfel de cazuri. Altfel, da, ai dreptate, cand merge aplicatia merge brici… 🙂

 • Reply
  Gabriel
  05/09/2018 at 10:22 AM

  Inca ceva, Revolut din cate stiu este deja in negocieri pentru a cumpara o banca in UK, la fel cum a facut deja Starling.

  Transferwise e in principal un serviciu de transfer de bani in valuta, e adevarat ca au scos recent si un card al lor, dar poate ar fi bine sa pui acolo o vorba sa eviti confuziile…

 • Reply
  engambament
  05/09/2018 at 4:35 PM

  N26 nu este disponibi in RO

 • Reply
  engambament
  11/09/2018 at 3:00 PM

  ok, o sa incerc 🙂

 • Reply
  engambament
  11/09/2018 at 3:07 PM

  am citit: e nevoie de o adresa intr-una din tarile in care opereaza ca sa-ti poate trimite cardul:

  As of this writing, N26 operates in all the Eurozone countries, except Malta and Cyprus. That leaves Germany, Austria, Spain, Italy, Ireland, Slovakia, Greece, France, Belgium, Estonia, Finland, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Netherlands, Portugal, and Slovenia. They will also start offering local accounts in the United Kingdom in late 2018 and the United States in 2019.

  deci da, accepta pasaport/ID romanesc, insa ai nevoie de o adresa in tarile de mai sus unde sa primesti cardul. in situatia asta e si Monzo.

  tehnic este deci posibil, daca ai pe cineva care sa-ti receptioneze cardul si apoi sa ti-l trimita in Ro.

 • Reply
  Nimeni
  10/11/2018 at 11:04 PM

  N26 nu e deschis românilor domiciliați în țara noastră.

  • Reply
   andressa
   12/11/2018 at 11:15 AM

   Asa e, am aflat ulterior ca pe lista era Romania ca cetatenie, nu ca domiciliu. Fac un update. Multumesc

 • Reply
  Maria
  27/07/2019 at 8:04 AM

  15 EUR pentru deschiderea unui cont gratuit Monese –> http://bit.ly/311eeoh

 • Reply
  Catalin
  09/08/2019 at 5:06 PM

  La deschiderea contului/cardului Monese introduceti cod GHEO981 si primiti 15Eur la prima tranzactie. Multumesc.

 • Reply
  culae
  25/08/2019 at 12:35 PM

  Da! Multe inexactități, ți-au zis oamenii, dar tot nu le-ai corectat.
  Repede, repede câteva exemple (despre băncile pe care le folosesc eu în mod direct): TOATE sunt conturi bancare dacă au IBAN și, da!, sunt reglementate și acreditate de autoritățile locale să funcționeze ca bănci. Altfel nu au dreptul legal să emită… Destul de simplu, chiar nu e așa de greu de înțeles precum lași tu să se creadă. Revolut și N26 sunt bănci în toată puterea cuvântului. După cum ai zis și tu, N26 s-a extins și în America. Cu licență de bancă, evident.
  Comisionul, așa cum ți-a mai zis cineva, este stabilit de către bancă. Vrei clienți, alegi să ai comision mic sau chiar zero. Starling, Monzo, Revolut au comisioane zero la plata în valută diferită de cea locală și mă înțeleg foarte bine cu ele. D-aia nici nu-mi fac cont la Monese pentru că au comisioane exagerat de mari și nici un avantaj față de celelalte.
  Transferul instant ține mai mult de sistemul bancar decât de măiestria lor. La fel și aplicațiile mobile. Probabil că știi și tu că în Regat transferurile bancare se fac cam cu viteza unui SMS și că ai bănci vechi de sute de ani cu aplicații foarte moderne și prietenoase.
  În rest, bravo ție că te-ai apucat să scrii despre astea pentru că e singurul mod prin care și băncile românești vor fi împinse să se alinieze cu standardele moderne. Am avut nevoie de un cont în lei și mi-am făcut la banca Transilvania. Am rămas paf când mi-a zis cucoana că dacă vreau internet banking trebuie să plătesc în plus și că îmi iau comision când scot banii din bancă…

 • Reply
  Catalin
  08/09/2019 at 7:18 AM

  După Revolut, Monese și Curve, zilele trecute mi-a venit și Bunq.
  Bunq este un fintech olandez care emite inclusiv carduri de credit. Încă nu m-am lămurit 100% cât este de diferit față de celelalte.
  Are însă un element de securitate pe care nu l-am mai întâlnit până acum: CVV revolving!

 • Reply
  Cristian
  17/01/2020 at 9:56 AM

  Daca aveti mai multe carduri puteti folosi aplicatia CURVE in care iti adaugi toate cardurile si alegi din telefon de pe care sa se faca plata. Primesti chiar si bani inapoi cand faci cumparaturi de la anumiti comercianti ( Auchan, McDonalds, Carrefour, etc). Bineinteles primesti si un bonus de 5 lire daca folosesti linkul acesta https://www.curve.app/en/join#N796K7ZD

 • Reply
  Lavinia
  15/02/2021 at 9:22 PM

  Buna. Am un card Monese in Lire. La ce bancomat din Romania as putea retrage numerar. Unde am incercat eu, cateva variante nu a mers.
  Mersi!

 • Leave a Reply