EA este o serie de articole Andressa.ro despre femei inspirate, creatoare de concepte și lucruri deosebite, care merita respectul nostru și atenția noastră, un like, un share, o comandă sau o donație.
Uleiul este cel mai falsificat produs alimentar din lume, alături de miere.
Știați asta? Dacă duceți mostre din uleiurile de măsline pe care le găsiți pe rafturile magazinelor sau ulei cumpărat de la localnici din Grecia sau Italia s-au putea să aveți mari surprize. Crina Dobre, fondatoarea Măslinescu, a făcut-o. Soțul ei a avut o problemă cardiacă, și de aceea, la sfatul medicilor, ea a devenit foarte atentă cu alimentația, a cercetat și a căutat alternative mai sănătoase la multe produse din supermarketuri.
”Aduceam din vacanțele în Grecia ulei de măsline ‘garantat’ de localnici, dar niciodată verificat cu adevărat. Ne era de ajuns ‘e facut de vecinul meu și îl folosesc și eu in bucătărie’, până când am decis să aprofundez acest subiect și să mă documentez despre ce înseamna cu adevarat un ulei de masline extravirgin. Atunci am aflat că alături de miere, uleiul de masline este cel mai falsificat produs din lume, că uleiurile din comerț sunt facute din amestec de uleiuri din UE și din afara UE și că de fapt ceea ce ce se vinde drept medicament este doar poveste. La urmatoarea vacanța în Grecia am luat din nou ulei de măsline extravirgin (tot de la localnici), pe care la întoarcerea în tara l-am dus la teste. Analizele ne-au arătat că măslinele au fost ținute mai mult de 24 de ore de la cules până la stoarcere și gradul de oxidare era mare, că uleiul nu a fost depozitat în loc ferit de lumină și la temperatura constantă și că avea aciditate mare.”
Crina s-a hotărât să meargă mai departe cu cercetarea și să transforme preocuparea în business. Așa s-a născut Măslinescu.ro, un magazin online (deocamdată doar online) unde se găsesc produse de cea mai bună calitate, pe verificate.
”Am decis sa mergem în Italia și să luăm la pas micii producători de ulei de masline. Așa am constat că până și în locul unde lucrurile ar trebui să fie ca la carte, există ‘scăpări’, dar nu ne-am dat bătuți si am găsit doi producatori din regiuni diferite. A fost important sa mergem în livezi, să vedem măslini dintr-un anumit soi care depsesc suta de ani, să vedem cum măslinele sunt culese manual în lădite de plastic sau coșuri de răchita și duse la moară in maxim 12 ore de la cules.
Am asistat la întregul proces de obtinere a uleiul de masline extravirgin asigurându-ne ca nu exista adaos de apă caldă pentru a mari producția de ulei, ca uleiul obținut dintr-un anumit soi de masline este stors si depozitat separat fără pericol de contaminare prin încrucisare si mai ales ca întregul procedeu este realizat astfel incat uleiul sa isi păstreze toate caracterisiticile organoleptice.”
Crina Dobre are 39 de ani și a absolvit Facultatea de Sociologie. A lucrat în marketing și publicitate, iar la un moment dat și-a propus să facă decorațiuni handmade, dar nu a reușit să trăiească din această pasiune. Preocuparea pentru calitatea uleiului a făcut-o să se dedice acestui business 100%.
Investiția în Măslinescu se ridică la 20 000 de euro până acum
Banii s-au dus în crearea site-ului, marketing online, stocurile de produse, dar și participarea la târguri de specialitate.
Măslinescu importă uleiuri exclusiv din Italia de la producători cu tradiție de aproape 200 de ani
”În acest moment Măslinescu aduce uleiuri de masline monocultivar (un singur soi de maslina) din nordul și din sudul Italiei, unele mai dulci, altele fructate si mai amare, dar toate au analize care atestă aciditatea mică, parcursul măslinelor, presarea la rece și depozitarea in conditii specifice. Tradiția acestor producatori incepe in 1827, iar modul de extragere a uleiului a fost schimbat foarte putin in cei 200 de ani. De cate ori avem ocazia, participăm la targuri, unde facem degustări de ulei si avem client foarte incantati. Nu este usor, pentru ca în România pretul dicteaza piata, iar un ulei de măsline extravirgin de calitate nu poate fi ieftin. Pretul reflectă calitatea acestui produs. Visez ca într-o zi să am propria mea “crama de uleiuri” care sa contina uleiuri de masline din toată lumea, să deschid un magazin mic, cochet care sa puna pe rafturi înainte de toate sinceritate.”
În Măslinescu, găsiți, pe lâng uleiuri, și măsline sau sos de roșii de la producători italieni, după rețete tradiționale, iar prețurile sunt între 15 și 120 de lei.
No Comments