CUMPARAM

Adio, Gazeta Sporturilor!

Am crescut în vremuri în care dacă ceva apărea în ziar însemna că era important. Și cei mai buni jurnaliști, nu neapărat cei mai cunoscuți, erau oameni cu multă carte. Aveai de ce să citești ce scriau. Cineva decidea ce apărea pe prima pagină și implicit alegea despre ce vorbeau în ziua aia milioane de oameni. Un titlu putea schimba știrea. O fotografie schimba complet sensul unui text. Un editorial te punea pe gânduri.

Am învățat să citesc cu ziarul în mână. Eram copil, dar mă atrăgeau ziarele mai mult decât cărțile. Și nu știu de ce, dar am știut dintotdeauna că voi face Jurnalism. Până la 18 ani nu am avut o altă idee mai bună, așa că la Jurnalism m-am dus. Și chiar și acum, deși nu mai lucrez în presă, ci în PR, mă simt solidară cu jurnaliștii, sunt abonată la diverse publicații pe care le citesc cu plăcere și pe unele chiar le colecționez. Când călătoresc, chiar și în țările în care nu vorbesc limba, mă uit cu atenție la chioșcurile de ziare, număr titlurile, evaluez cumva cultura locală după asta. O lume în care cuvântul pe hârtie nu mai înseamnă mare lucru este o lume mult mai săracă, oricâte ecrane ar exista.

M-a înstristat vestea că ziarul Gazeta Sporturilor nu se va mai găsi la chioșcuri. Nu am fost niciodată o cititoare pasionată, deși poate vă amintiți unii dintre voi că am scris pentru o scurtă perioadă o rubrică în Prosport!, dar respectam faptul că în lumea jurnalismului sportiv era un reper. Zâmbesc acum când îmi aduc aminte că, la facultate, colegele și colegii pasionați de jurnalism sportiv se visau reporteri la Gazeta. Iar părinții și bunicii lor, mândri de ei, decupau din ziar primele lor articole. La ce vor mai visa studenții acum? Să scrie pentru un site? Poate, dar eu mă îndoiesc.

Au dispărut, treptat, multe titluri pentru că lumea s-a schimbat. Nu mai căutăm informația pe hârtie, nu mai ieșim din case dimineața trecând pe lângă chioșcuri, nu mai facem multe lucruri așa cum se făceau acum 20 sau 30 de ani. E în regulă. Nu schimbarea în sine este o tragedie, ci faptul că uităm ce este important.

Foto: Pagina de media

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply