TRAIM

Greșeli care mi-au distrus dinții. Și tu le faci?

“O singură viață ai.” Așa se spune, dar cred că vo vorbă mai înțeleaptă ar fi: “o singură dantură ai.”  Mă refer la dinții permanenți, evident, nu de lapte. Iar viața fără o dantură sănătoasă…  ehehe, dragii mei, e o viață grea. Și scumpă!!! 

Eu am luat cunoștință cu Facultatea de Stomatologie din București de mică, dar nu pentru că eram un copil minune, o studentă de numai 10 ani, ci o biată pacientă pe care mămica o ducea foarte des la dentist pentru că durerile nu o lăsau să doarmă. Abcese, nervi scoși, algocalmin… Dinții mei permanenți au fost și sunt un chin permanent. Și sunt și strâmbi!

Dacă aș fi putut vedea în viitor atunci când plângeam în sălile de așteptare ale dentiștilor în loc să dorm buștean, nu cred că aș fi luat alte decizii în prinvința profesiei sau a vieții personale. Știți cum e, un șut în fund e un pas înainte. Sau, mai elegant spus, fără să cazi e greu să înveți să mergi pe bicicletă. Însă cu siguranță aș fi știut că trebuie să am mai multă grijă de dinții mei. Altfel o să regret mereu. Ceea ce se întâmplă. Toate serile alea în care mama se ruga de mine să mă spăl pe dinți și eu mă făceam că uit… Of!

Mereu mi-am spus că am gene proaste, e o scuză foarte bună și când ești gras sau alcoolic, sau și, și, nu? Realistic vorbind, sunt foarte multe decizii pe care le luăm fără să ne gândim că ne facem rău. Am stat de vorbă cu un dentist prietenos, de altfel un prieten în care am mare încredere, Dr. Andrei Capra, și am identificat multe prostii pe care le-am făcut până acum și m-au costat starea bună a dinților.

“Degeaba te speli pe dinti de 3 ori dacă te speli câte 30 de secunde, timpul recomandat este de 3 minute.” Praf m-a făcut. Sunt curioasă câți dintre voi reușiți să vă periați atâta timp. Hai, fiți sinceri! Sper că mulți, dar am sentimentul că nimeni nu rezistă atât de mult, din păcate. Eu am încercat pentru că periuța electrică îmi piuia la 2 minute, dar aparent timpul se dilată când îți periezi dinții. Am crezut că e defectă periuța! Mi-am pus și timer la telefon și… nu era defectă. Aparent 2 minute sunt foarte lungi. 3 minute?! Nu știu, am eu un blocaj, eu și un minut rezist greu. “O altă problemă este că puțini folosesc ață dentară, ca să nu mai vorbesc de duș bucal.” Eu am început să folosesc ață dentară acum vreo 4 ani, când deja dantura mea era praf. Iar de duș bucal, ce să zic, nici nu prea știu ce e. Nu e de mirare că am avut mereu carii, eu niciodată nu mi-am curățat bine dantura. Ce trist!

Altă greșeală a fost să îmi colorez dinții din cauza cafelei și a vinului roșu. Nu e un mit, deși eu asta am crezut. Iar eu beau cam o mie de cafele într-un an. Fără exagerare. 2-3 pe zi. De vin roșu nu vreau să vă spun cantități. 🙂 Soluția pentru asta? “Ar fi indicat să folosim o pastă de dinți cu peroxid de carbamidă, dar nu mai mult de 15 zile pe lună!”, zice Andrei. Ceea ce e însă trist e că o coroniță colorată nu se mai decolorează cu nimic. Ups.

“Cel mai important este consultul regulat care este gratuit în general la dentistul tău și durează doar 30 de minute!”, mi-a spus Andrei. Nu știu cât este de gratuit consultul, cred că depinde de clinică, fericiți să fie pacienții lui Andrei, hehe, dar cu siguranță e important. Eu mi-am dat că am o problemă la cap (nu doar la dinți!), când am început să merg cu fetița mea la dentist și la finalul vizitei medicul mă anunța veselă că ne revedem peste 3 luni, ba chiar îmi făcea și programare. Eu, în sinea mea, că mi-era jenă să întreb cu voce tare, simțeam eu că undeva greșesc, ziceam: “Dar de ce? De unde știm că o să o doară peste 3 luni?!” – Ha! Cu mentalitatea asta, că eu așa am crescut, recunosc, mergeam DOAR dacă mă durea, o să ajungă și fii-mea cu dinții praf și ca adult o să zică “am gene proaste.” Măcar pe ea o spăl pe dinți mult și bine și folosim și ață dentară seara. Dacă o să aibă dinții sănătoși mult timp, sper să îmi fie recunoscătoare și să mă viziteze la bătrânețe, la azil. Sau măcar să mă sune! Sau cel puțin eu o să fiu mai liniștită.

“Nu ar trebui sa facem economie la nimic cand vine vorba de sanatatea orală, mai ales in stadii incipiente, deoarece toate problemele pot duce la deterioararea cativatii orale la nivel osos, gingival si dentar, ceea ce intr-un final poate implica un plan de tratament foarte costisitor…” Deci să te plângi că e scump să mergi la dentist de 2 ori pe an ar trebui să fie o glumă. Dacă nu mergi, te poate costa de 10 ori mai mult să rezolvi o problemă. Iar o problemă dentară care îți afectează și osul în timp înseamnă să ai nevoie într-un final de implant dentar: ce chin, ce scump! Eu recunosc că am făcut și economie, ca fraiera. Când am avut nevoie de o coroniță la o măsea am ales cea mai ieftină variantă. Da, știam că una mai scumpă e garantată mai mulți ani, dar când ești fraier, ești fraier, niciun argument nu te convinge. 5 ani mai târziu schimbam coronița (cu una scumpă!) și tratam și măseaua vecină.

Când ești copil sau puștan ai impresia că ție nu ți se va întâmpla nimic rău și că toate problemele se rezolvă. Cu cât trece timpul, te prinzi că ai un singur corp, o singură dantură, că de tine trebuie să ai grijă. Și că dacă trișezi, numai pe tine te păcălești. Nimeni altcineva nu va avea de suferit.

Thank God for Instagram filters, but come on! Când pui jos telefonul, cu ce rămâi?

Hai că se poate! 🙂

 

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    o femeie
    27/08/2018 at 12:12 PM

    imi pare rau sa aud de probleme astea…. din pacate nu suntem singurele.

    Altfel, discutia asta cu dentistul am avut-o abia la 35 ani. De ce? Realmente nu as fi fost pregatita in tinereturi sa inteleg ca fac eu ceva gresit, si ca eu pot schimba sanatatea dramatic in bine. Si dentistul nici nu e pe post de moralizator…
    Astazi nu mai am nicio carie noua de 8 ani, nici macar tartru, nici macar vreo raceala!!. Nici eu , nici copil (copil cu 10 plombe la 3 ani !), nici sot. Ce facem diferit? Pai pe langa cele zise de tine, mai adaug: adio gustari. Mancam de 3 ori pe zi la masa, spalam dinti (3-5 min. cum zici, nu 30 secunde), dentist de 1-2 ori pe an (desi nu mai nevoie asa des decat pt schimbat plombe, vazut implanturile, verificat portzelanuri, mai schimb un portzelan etc) si dupa spalat pe dinti beau doar apa (nu cafea, vin, etc. cum bine ai zis).
    Apoi e important si ce mancam. In afara de alimente bogate in minerale, mancam mult crud, mestecam incet la masa pt ca organul nefolosit cade :D. Redus drastic fainoasele – se lipesc pe dinti si un periaj nu reuseste sa curete tot de fiecare data bine…
    Si nu in ultimul timp stresul, grijile, conflictele duc la incordari, maxilar incordat, scartziit de dinti etc, ce poate fi destul de rau pt cei cu dantura genetic in stare mai slaba. O sa razi dar fara tv, mai putin telefon, mai putine facturi si viata mai simpla imi duce mai multa liniste.

    O fost f. greu sa inteleg ca singura imi provoc problemele de sanatate, si ca daca vreau sa fie mai bine e nevoie sa fac lucrurile mai bine.

    • Reply
      andressa
      27/08/2018 at 2:38 PM

      Si eu am avut discutii reale cu dentistii, nu doar “cat ma costa?”, abia dupa 30 de ani. De ce? Nu stiu, suntem mai constiente de valoarea mentinerii sanatatii, nu-i asa?
      Cu fiecare an care trece ma ingrijesc mai mult.
      Cat despre ce sfaturi dai tu, sa nu rontaim intre mese si sa mestecam mult, da, clar, sunt lucruri absolut necesare ca sa nu te trezesti ca maxilarul tau a luat-o pe campii. Eu, din fericire, nu am fost o “rontaitoare” nicidoata, iar de curatat dintii, ii curat in sfarsit cum trebuie.

  • Reply
    O femeie
    28/08/2018 at 1:25 AM

    E foarte interesant ca eu am invatat cu rontzaitul dupa ce am plecat din Romania. In romania se recomanda ca ar fi sanatos sa iau 3 mese pe zi si 2 gustari (dar nimeni nu zice de sanatatea danturii) , in Franta cand am ajuns, la radio mesajul auzit era: fara mancat intre mese!.
    Apoi am inceput sa ma intreb si sa intreb.

    Noapte buna.
    ma duc sa ma spal pe dinti 🙂

  • Reply
    Cum mi-am distrus dintii singura | Iubesc orasul meu
    12/10/2018 at 2:12 PM

    […] mententanta, dar acum 15 ani in fiecare an dentista imi gasea inca 1-2 carii, anul si caria… Andressa.ro  a avut curajul sa deschida un subiect spinos si sa recunoasca partea ei de vina. Ea e mai tinerica, […]

  • Leave a Reply