TRAIM

Cum sa faci Primaria sa iti asfalteze strada

30 de zile si 10 telefoane. Atat a durat ca un cetatean din Bucuresti, sectorul 2, sa obtina ce si-a dorit: asfaltarea strazii pe care locuieste. Pe 10 mai a inceput demersul, absolut exasperat de faptul ca isi strica masina trecand in fiecare zi prin cratere pentru a circula si a parca, iar pe 9 iunie au venit utilajele si muncitorii pentru a asfalta. Pare imposibil? Pai, intr-un fel a fost Misiune Imposibila, dar el a fost Tom Cruise.  Sau Iron Man, pentru ca a avut… nervi de otel. S-a luptat cu sistemul, asa cum povesteste mai jos, in cuvintele lui, si a reusit.

Concluziile nu sunt la final, ci, iata, la inceput. Inainte sa cititi cum s-a desfasurat demersul lui, pas cu pas, va spun ca:

  • e nevoie de mai multi cetateni ca autoritatile sa se miste. Convinge cativa vecini sa se mai implice. Daca nu stiti cum sa va mobilizati pentru a obtine desfiintarea sau infiintarea unei treceri de pietoni, construirea sau repararea unui loc de joaca, plantarea de pomi sau orice alta nevoie are comunitatea voastra, cereti ajutorul unui ONG care numai cu asta se ocupa: CE-RE. Prietenul meu s-a descurcat singur, dar altii, cum ar fi iesenii care au salvat teii de drujba primariei, au avut nevoie si de putin ajutor.
  • trebuie depuse hartii, sa obtii in scris raspunsurile, astfel te asiguri ca nu esti ignorat: ai dovada ca ai semnalat problema. La telefon poti fi amanat la nesfarsit.

Iata deci telenovela cu final fericit:

Mai intai am dat telefoane la primaria sectorului 2, unde toate sesizarile au fost preluate politicos de o doamna de la Gospodarire Comunala. In realitate toate plangerile se opreau in biroul ala. Lucrul asta l-am aflat cand la telefon mi-a raspuns o alta doamna care mi-a spus “Aaaaa…pai ati sunat unde nu trebuia! Nu primim sesizari despre gropile din parcari”.

Epopeea telefoanelor a continuat la ADP, carora le-am administrat aproape zilnic, timp de o saptamana, cate o cerere telefonica.

Important este sa ceri si numar de inregistrare la sesizare. Se pare ca ADP-ul se ocupa de treburile astea.

La final, daca ai treaba pe la Gospodarie Comunala sectorul 2, suni la 021 209.60.00, si apesi pe rand tastele 1, 5 si 2, ca sa o driblezi pe Andreea, un robot care te ghideaza prin meniul greoi precum birocratia din institutie. Trebuie sa fii calm. Andreea a fost conceputa special pentru ca functonarii publici sa nu fie deranjati la serviciu.

Daca ai treaba cu ADP-ul, asta este numarul la care sesizarile se pare ca au efect, 0212527796

Cred ca nimeresti chiar la secretariatul directorului.

PS: Gropile au ramas dupa ce diverse firme au facut de-a lungul timpului lucrari la apa calda, rece, gaz si restul utilitatilor. Si intre timp s-au transformat in cratere.

Ieri, muncitorii si-au facut aparitia dimineata, pregatiti sa “plombeze” strada. Astazi strada arata cum vedeti mai jos. O mica victorie pentru un cetatean, un mare pas inainte pentru oricare altul care vrea sa foloseasca banii publici pentru folosul comunitatii sale. Poate ca nu conteaza atat de mult cine este primar, daca stim cum sa fim noi insine cetateni.

strada asfaltata 2
Sursa poza strada cu gropi: Shutterstock

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    faruz
    10/06/2016 at 1:11 PM

    sunt de acord cu tine! eu am facut acum 3 saptamani urmatoare solicitare catre primarie
    “Aici (in spatele blocului) avem de peste 30 ani improvizat mobilier (de gradina) constand in 3 banci si o masa.
    Asa cum puteti vedea din poza atasata acest mobilier este degradat si ne-am dori foarte multa sa-l inlocuim.
    Va adresez pe aceasta cale o cerere de a ne oferi cu titlu GRATUIT mobilier stradal din cel cu care ati mobilat parcurile din sectorul 3. Cu sguranta exista pe stoc in depozitul Rosal cateva bucati care va prisosesc.
    Practic ne dorim 4 (patru) banci pe care sa le montam in spatele blocului XXXXX SCARA 3. Gasiti atasate 2 poze cu modelele de banci pe care le apreciem cel mai mult” si am aflat ca marti pe 7 au venit reprezentantii primariei sa constate si raspund afirmativ solicitarii mele… ne vor monta in spatele blocului banci si ne vor pune pavele

  • Reply
    Elena
    10/06/2016 at 1:20 PM

    Din ce in ce mai bine. Se pare ca cetatenii s-au prins cum functioneaza democratia. Felicitari!

  • Reply
    o femeie
    16/06/2016 at 2:26 PM

    Ma bucur ca a insistat si nu a abandonat intr-o sticla de bere!

    In rest, pentru cine mai are probleme asemanatoare, exista o aplicatie Civic Alert care cu asta se ocupa: gestionare si impartire sesizari si reclamatii catre oficialitatile romanesti. Se poate instala pe calculator si face poze etc. dar se poate lucra si voluntar pt.

  • Reply
    mishu
    06/04/2017 at 9:27 PM

    bravo! si eu sunt de parere ca mai intai trebuie sa muncim putin . cum a facut omul din articol. nu sa stam sa criticam din prima. apoi daca n-avem spor, da, sa criticam.

  • Leave a Reply