M-am operat de două ori din cauza foliculitei. O dată cu antestezie locală, iar a doua oară cu antestezie generală. Da, atât de grav poate fi să ai foliculită.
Atât femeile cât și bărbații pot avea foliculită. Ce este această afecțiune? În limbajul meu de pacient, nu de medic, este o bubă care apare în zonele unde crește părul (poate fi chiar pe cap sau la subraț, în zona înghinală, pe picioare, dar și pe burtă, pe piept, pe barbă sau pe mâini). Firul de păr nu străbate suprafața pielii, crescând în interior și, deseori, făcând o infecție, adică acumulând puroi.
Iată definiția în limbaj specializat:
Foliculita reprezinta un tip de leziuni cutanate asemanatoare unor pungute, in care se acumuleaza depozite de dimensiuni variabile de puroi, rezultat din inflamatia pielii si folicului pilos, dar si eventuala infectie bacteriana.
Ele pot fi superficiale sau profunde, care afecteaza doar foliculii de par sau structuri mai adanci ale pielii. (Doc.ro)
Mai mult de 10 ani m-am chinuit cu această problemă și am testat zeci de creme, medicamente și unguente și toate metodele de epilat posibile ca să scap sau să amelioze problema. Iată concluziile mele.
Dermatologii tratează foliculita, nu google
Vă recomand să nu luați rețete primite de alții de la dermatologi pentru că vă pot face mai mult rău decât bine.
Cremele cu antibiotic, cele care previn suprainfectarea sau antibioticele orale pot crește rezistența bacteriilor dacă nu sunt folosite corespunzător (cât de mult dai, cît de des, cum le combini). Așadar, ajungi să te dai cu toate și să nu te ajute nimic. Eu cam așa am pățit. M-am dus la medici când deja testasem tot ce exista pe piață și citisem pe net că ar ajuta.
Cel mai bine este să vedeți așadar un dermatolog și să vă faceți cât mai multe analize. Eu am aflat astfel că aveam Stafiolococul Auriu (nu intrați în panică, 30% din oamenii sănătoși în au în nas) și de aceea orice leziune se suprainfecta rapid. E important deci de recoltat probe din nas, gât și din leziuni. Tratamentul se dă numai la medic!
Igiena previne foliculita
În primul rând și ca să preveniți foliculita este recomandată o igienă foarte bună, să vă spălați des cu apă caldă, cu săpun și să folosiți prosoape curate. Poate părea evident, dar când nu sunteți acasă, ci poate la hotel sau la sala de sport nu știți cum au fost spălate prosoapele. Eu am citit că stafilococul auriu rezistă pănă la 60 de grade timp de oră – tu ce ciclu de spălare folosești?
Totuși, e bine de știut că foliculita se transmite ușor prin bazine cu apă, dacă nu conțin nu anumită concentrație de dezinfectant. Adică piscine, jacuzzi-uri, căzi de baie. Așa că poți să și fierbi acasă prosoapele acasă și tot să faci, ca mine, o foliculită groaznică, pentru că mergi la înot.
Metoda de epilare
În al doilea rând, metoda de epilare este foarte importantă. Ceara poate conține bacterii. Nu smulgerea este problema, deși mulți așa cred. Și la părul ras poate apărea foliculită. Contează să fii sănătos, pentru că un sistem imunitar scăzut favorizează apariția foliculitei, și contează să ai o igienă bună. În plus, hainele strâmte și transpirația fac rău, nu bine. E mai puțin probabil să ai foliculită facă porți haine lejere din țesături naturale.
Epilare cu IPL
Eu sunt de 10 ani fan epilare prin Lumină Intens Pulsantă, adică IPL. Am făcut la saloane specializate multe ședințe și de doi am folosesc acasă un aparat. Foliculita a dispărut și părul s-a rărit în proporție de 90%.
Epilare cu zahăr ca să previi foliculita
Epilarea cu zahăr poate fi o altă soluție. Epilarea cu IPL e destul de scumpă și un aparat costă, în funcție de specificații, în jur de 2000 lei, așa că epilarea cu zahăr poate fi o soluție mai la îndemână pentru unii. Eu am încercat-o la salonul SUGAR, am pus link mai sus, ca să văd cum e, și am fost mulțumită. Chiar dacă sunt dependentă de IPL, de câteva ori pe an încerc și altă variantă, ca să se și exfolieze pielea.
Cum funcționează epilarea cu zahăr
Pielea se pregătește cu un gel degresant. Se elimină orice produs, loțiune sau cremă, dar și transpirație. Apoi cosmeticiana dă cu pudră de talc pentru a avea o suprafață cât mai uscată. Apoi se întinde pe piele soluția de zahăr (care conține apă, glucoză, fructoză, iar unele companii completează rețeta cu esență lămâie). Se smulge la fel cum se face și la ceară. Diferențele importante sunt că soluția nu se lipește și de piele, ci de fire, deci dacă smulgi de pe față nu faci riduri ca la ceară, iar soluția de zahăr nu conține alte ingrediente în afară de ce am spus mai sus și nu favorizează dezvoltarea bacteriilor. Nu ai cum să te îmbolnăvești. Cu alte cuvinte, soluția este antiseptică având o concentrare mare de zahăr (un motiv pentru care dulceața are un termen mare de expirare, dacă nu știați).
Încă o diferență este că nu se smulge în direcția opusă creșterii firului, ci chiar în direcția aceea, iar asta nu contribuie la creșterea firelor în piele.
Cine poate face epilare cu zahăr?
Am văzut tutoriale pe net care te învață să o faci și singur, dar pare un chin! Vă recomand persoane care au făcut cursuri de specializare și înțeleg exact ce fac. Eu m-am împrietenit cu Vita Costenciuc, cea care are salonul SUGAR, ea m-a și convins să încerc metoda și mi-a arătat că pentru mine este singura alternativă la IPL. Ea a făcut cursuri în domeniu și se vede, face o treabă foarte bună și e o persoană foarte placută. Sincer, dacă nu era ea simpatică și salonul în centru, probabil că nu aș fi aflat niciodată de această metodă, deși ea a fost folosită din antichitate, iar in Vest este încă foarte populară datorită avantajelor pe care le prezintă.
Sursă prima foto epilare: Shutterstock
6 Comments
o femeie
19/10/2017 at 2:53 PMbuna recomandarea! Nu stiam de epilarea cu zahar!
Si eu faceam fire de par sub piele (fara infectii asa nasoale, ci doar superficiale) si la ceara, si la lama, si la epilator. Gomajul cu malai e frectie la picior (la propriu). Si eu am stafilococ auriu in nas, cu siguranta si pe piele. E drept ca de 7-8 ani am imbunatatit bine alimentatia si igiena vietii (miscare si somn) si se vede la imunitate (nu a mai racit nimeni), si cred ca se vede si la starea pielii: adio acnee si adio foliculita.
andressa
19/10/2017 at 4:38 PMEu nefiind medic nu vreau sa dau sfaturi despre stafilococi, dar ce stiu ca e arhicunoscut este ca e normal sa fie stafilococi in jurul nostru, nu inseamna ca ne imbolnavim, nici cand ai stafilococ in nas nu e neaparat nevoie sa faci tratament. Totusi, cum spuneam, e important sa mergi la un medic sa primesti un diagnostic si daca e nevoie si un tratament. Eu una chiar aveam nevoie de unul!
Trixie
31/10/2017 at 11:42 AMAm o intrebare referitoare la epilare Laser/IPL la saloane, comparativ cu aparat. Am facut si eu la salon Laser si sunt foarte multumita de rezultate, intr-adevar, am scapat de par in proportie de 90%. Mai am alte zone de facut, dar am luat o pauza, fiind destul de costisitoare sedintele la salon. Esti multumita de aparat vs rezultatele de la salon?
andressa
31/10/2017 at 12:26 PMDa. Mă întrețin cu succes.
FOLICULITA. SOLUȚII ȘI TRATAMENT PENTRU PROBLEMA FEMEII MODERNE, EPILAREA | Beauty Sugar
12/11/2017 at 1:13 AM[…] Citeste mai multe https://www.andressa.ro/…/foliculita-solutii-tratament-epi…/ […]
Andreea
29/07/2018 at 12:36 AMBuna! Când te epilezi cu IPL, metoda folosită de mine, îți acoperi petele rămase de la foliculita? Eu ma epilez singura acasă, Și nu sunt foarte sigura. Știu doar ca alunițele trebuie sa le acoperi, însă de petele Acestea nu am idee. Mulțumesc anticipat