IUBIM

Cu relatia la psiholog 1. De ce insala oamenii?

Ce inseamna sa inseli? Sex, sarut, atingeri, priviri, discutii, ganduri? Si daca toate astea inseamna infidelitate, atunci cum rezista cuplurile in zilele noastre? Stilul de viata nu ne ajuta sa consolidam relatia, petrecem putin timp impreuna, si chiar si atunci cand suntem impreuna ne uitam in ecrane, nu ochi in ochi, suntem mereu pe drumuri, in trafic, la birou, obositi… De fapt, problema principala in relatii este ca nu reusim sa ramanem… relationati. Avem o foame de atentie si interactiune pe care greu ne-o potolim in relatie.

Infidelitatea, sentimentul de tradare, este tradus si resimtit diferit, de la un individ la altul. Pentru cineva poate insemna o privire, o strangere in brate sau un sarut, pentru altcineva un timp petrecut impreuna, sau un flirt, insa pentru cei mai multi, infidelitatea este reprezentata de un act sexual in afara relatiei.”

…mi-a spus Oana Nicolau, psihoterapeut. I-am cerut parerea pentru ca are si clienti cu probleme in cuplu la clinica fondata de ea, care ii poarta si numele. Ea mi-a raspuns la intrebari si a distrus de la inceput un mit. Infidelitatea este foarte rar cauzata de… sex. Oamenii cauta satisfactie, dar de alt fel.

Motivele pentru care oamenii insala sunt foarte multe si conform unor studii se pare ca ultimul loc pe lista il ocupa sexul, contrar a ceea ce se presupune. Lipsa de afectiune, de validare, timpul insuficient petrecut impreuna sau lipsa de calitate, absenta incurajarilor, a sustinerii si chiar a complimentelor, nevoia de apartenenta la un grup si imaginea in fata “gastii”, mentalitatea nascuta dintr-un model parental, sunt cateva din cauzele care duc la infidelitate.

Culmea este ca rarerori persoana care cauta fericirea in afara cuplului o si gaseste. Sigur, atentia noastra este concentrata asupra persoanei inselate, care sufera enorm, dar nici cealalta nu este in extaz, se pare. De fapt, daca ar fi un concurs de nefericire, nimeni nu ar castiga.

Daca s-a ajuns acolo, e foarte clar ca niciunul dintre cei doi nu mai este fericit in relatie, doar ca unul dintre ei, (cel care insala), a ales sa isi caute fericirea in alta parte, sperand si mintindu-se pe sine ca in felul acesta chiar va gasi fericirea. Insa sentimentele de vinovatie apar, indiferent de motivul pentru care insala si ajung sa umbreasca, in cele din urma, orice farama de fericire, spune Oana Nicolau.

Si totusi, cum depaseste un cuplu o astfel de criza? Am citit un articol dintr-o publicatie canadiana care spunea ca traim vremuri deosebite, ca din ce in ce mai multe cupluri isi reiau relatiile de la zero, chiar si dupa un divort aleg sa iasa iar la intalniri, pentru ca prima incercare nu a mers si devin constienti cat de greu este sa reusesti sa mentii relatia fericita si iarta greseli si recladesc mai atent. Oana Nicolau confirma asta din experienta ei.

Din experienta mea in cabinet, am vazut ca cei care si-au dorit cu adevarat relatia, au fost cei care au si muncit pentru refacerea ei iar la final au devenit un cuplu cu adevarat solid, matur emotional, net superior fata de cuplul pe care il formau inainte de infidelitate. Primul pas catre rezolvare este sa inteleaga fiecare motivul real pentru care s-a intamplat acea situatie in viata lor. Si in plus, indiferent cine a inselat, responsabilitatea e impartita intre cei doi parteneri. Odata ce isi asuma asta, cei doi fac deja al doilea pas important. Restul …e poveste.

Poveste cu final fericit? Asta depinde de fiecare cuplu. 🙂

Acest articol face parte din seria “Cu relatia la psiholog” de pe blogul Andressa. 

Sursa foto femeie plangand: Shutterstock

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Miruna
    19/03/2017 at 11:45 PM

    Asta cu devin mai puternici după ce înșală e pe principiul ”ce nu te omoară te întărește”. Însă omul iartă, dar nu uită și după ce avem un precedent… uite, cum am putut scrie un comentariu plin de clișee. Nu mă luați în seamă, vă rog.

  • Leave a Reply