TRAIM

Am lucrat o zi la McDonald’s. Voi ce-ati facut azi?

Nu trebuie sa imi pun pranzul la pachet si nici cafea sa imi iau pe drum. Ce tare!” Asa m-am gandit in dimineata zilei in care urma sa lucrez la McDonald’s. Era prima data cand aveam acest confort, cand ma gandeam ca locul de munca este ca acasa. Ma leaga atatea amintiri frumoase de restaurantele McDonald’s incat in oricare dintre ele ma simt ca in vizita la un prieten. Cand eram mica, la McDonald’s m-a scos mama la cea mai buna inghetata cu sos de caramel, cand mergeam in excursie, opream la un McDonald’s pe drum intotdeauna, tot “la Mac” am iesit la intalnire cu baieti si am oprit la McDrive noaptea, venind din club, la rasaritul soarelui; iar de cand lucrez pe cont propriu, am stat adesea sa lucrez intr-un McCafe. Acum insa urma sa muncesc.

Tu iti aduci aminte cum te-ai simtit in prima ta zi de munca? Eu aveam 21 de ani, eram studenta, si ma speria gandul ca am responsabilitati de “om mare”. Nu am dormit in noaptea de dinainte si dimineata am ajuns cu o ora mai devreme decat ar fi trebuit! Atat de mult imi doream sa nu intarzii. Aveam la mine si haine de schimb, in caz ca as fi varsat o cafea pe mine, si o caserola cu mancare, pentru pranz. Ai fi crezut ca plec in tabara! Eram atat de agitata si imi doream atat de mult sa fac o treaba buna, dar aveam un stres: nu era nimeni sa ma invete ce sa fac si cum, la o adica ma gandeam ca o sun pe mama pentru un sfat. Lucram part-time, dar uneori aveam examene sau seminare chiar dimineata, nu imi era usor. Culmea e ca nu o faceam pentru ca aveam nevoie de bani, ci pentru ca voiam sa stiu ce inseamna sa muncesti, sa ies un pic cu nasul din carti, sa imi impart mai bine timpul, sa castig respectul unor oameni si sa invat lucruri noi.

Cand am ajuns la restaurantul McDonald’s de la Unirii, l-am cunoscut pe Adi, managerul. De 15 ani lucreaza la McDonald’s. A inceput cand era student si era parte din crew, asa se numesc angajatii care stau la casa si in bucatarie. De fapt, orice angajat de pe orice post McDonald’s stie sa faca orice e nevoie intr-un restaurant. 90% dintre store manageri si-au început cariera profesionala ca si crew. Dar poti candida direct pentru programul Manager Trainee, care dureaza doi ani si reprezinta si este primul pas catre o cariera in care abilitatile de leadership si management sunt esentiale.

Adi a reusit sa ramana angajat si sa-si termine studiile pentru ca studentii au un program flexibil, poti lucra si in weekend, seara sau dimineata, dupa cum poti si dupa cum e nevoie. Ba mai mult, poate nu stiati, dar daca ai note mari la facultate, primesti si o bursa de la McDonald’s. In cei 10 ani de cand premiaza excelenta, 269 de burse McDonald’s in valoare de 538.000 de lei au ajuns la studenti care au rezultate excelente la invatatura, fiind in acelasi timp devotati si organizati la locul de munca. In 2016 au fost acordate 36 de burse in valoare de 72.000 de lei.

Parintii lui Adi munceau mult si nu castigau destul incat sa il sustina pana la 30 de ani. A inceput sa lucreze cand era inca un copil si acum el insusi este tata. Cu ocazia asta am aflat ca angajații care au copii primesc cadouri de sarbatori sau petreceri anuale pentru ei si copii. Nu as fi crezut ca McDonald’s este un loc in care sa faci cariera, m-am gandit mereu la el ca la o solutie pentru un an de “stat acasa”, daca nu ai intrat la facultate din prima, de exemplu. Dar nu e asa: 1 din 5 angajati McDonald’s au peste 10 ani in companie, adica 20% din cei 4.000 de angajati.

Una din colegele mele de munca in ziua mea la Mac a fost Alina, hostessa a restaurantului. Ea se ocupa de petrecerile pentru copii care au loc in spatiile de joaca special amenajate. Are doar 23 de ani si deja lucreaza de 3 ani si jumatate la ei. Este studenta la ASE si urmeaza sa faca si un masterat. Si in familia ei exista o cultura a responsabilitatii, parintii ei sunt sudori, si de la ei stie ca banii se castiga greu, nu iti intra pe card daca bati din palme. Va marturisesc ceva: am fost cu fetita mea la o petrecere la ei in restaurant si am vazut cu ochii mei cum Alina si o colega au tinut piept cu succes unei cete de 21 de copii!

Munca la McDonald’s nu e usoara. Cred ca asta ar spune oricare angajat din cei 4000 din Romania. Dar sa lucrezi intr-o companie care iti ofera mai mult decat salariul minim pe economie la angajare si te lasa sa iti faci singur programul, astea mi se par avantaje majore. Si mai sunt multe altele. Puteti afla mai multe despre oportunitatile de angajare pe site-ul McDonald’s si in orice restaurant.

In urmatorul post va voi povesti si cum mi-am pregatit singura pranzul si cum m-am descurcat la casa. Credeti ca am rezistat pana seara la munca?

 

Multumesc The Bucharest’s pentru poze!

 

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Miruna
    24/02/2017 at 4:28 PM

    Eu vreau sa stiu asta: e adevarat ca angajatii au reducere 50%? :)) aveam un var care lucra la ei cand eram mica, moama moama, ce-l mai invidiam!

    • Reply
      andressa
      24/02/2017 at 6:44 PM

      Si eu am intrebat asta! :)) da, e adevarat, dar iti dai seama ca nu poti manca foarte des aceleasi lucruri. Noroc ca se mai schimba meniul, o salata noua, o supa, o treaba…

  • Reply
    Elena
    26/02/2017 at 1:04 PM

    Si eu am crezut ca angajatii sunt sezonieri. Ca nu am prea vazut angajati in varsta. De asta m-am gandit ca angajeaza numai tineri care stau un an doi si pleaca.

  • Reply
    Andrei Plesan
    03/03/2017 at 3:24 PM

    Ei trebuie sa stea tot timpul in picioare ,,Tinerii”

  • Leave a Reply

    %d bloggers like this: