În România în care am crescut eu, din păcate, binele nu prea învinge. El se chinuiește să reziste. Atât.
În liceu, am avut o colegă care a trecut miraculous clasa în fiecare an, deși abia știa să scrie și să citească. Era analfabetă funcțional. Vă spun asta cu toată asumarea responsabilității. Ce funcții, ce grafice, ce formule chimice? Scria miau ca pisica, vorba Tribunului. Cum a intrat în liceu a fost mare mea mirare la început, dar cum trecea clasa a fost următoara mea mirare în anii care au urmat. Mă chinuiam cu latina, geografia nu a fost niciodată preferata mea, fizica m-a chinuit teribil, dar învățând mult și zilnic reușeam să iau note bune, în timp ce ea, corigentă pe linie, chiulangioacă șefă, revenea spectaculos în toamna următorului an, ca Foresta în meciul cu Dinamo, când a terminat victorioasă cu 5 la 4. Mama ei făcea numere de magie în biroul directoarei, se pare, ungând bine pe toată lumea, astfel încât fata ei să termine un liceu bun cu notă onorabilă fără să-și obosească mintea, spre deosebire de mine. Am făcut scandal, am pus întrebări, dar știți ce? Nimeni nu voia să se bage. Elevi, profesori – numai lași.
„Care e problema?”, a fost referenul pe care l-am auzit de mică, în toate situațiile în care se încălcau regulile.
Când eram studentă, la coadă la Taxe și Impozite, un domn supraponderal și o domnișoară tânără și sexy au parcat pe loc interzis, au pus avariile și s-au băgat în față. Am făcut un scandal monstru atunci, am filmat și am fotografiat, am chemat directorul, am amenințat că sun toate televiziunile, am zis că, dacă sunt cumva primiți înaintea unuia dintre cei 10 aflați deja la coadă, o să afle toată România cine sunt, ce număr au la mașină, cu cine au vorbit, am vrut să dărâm clădirea. „Noi stăm aici ca proștii?!“, am tunat eu la 21 de ani. Toți ceilalți mi-au făcut semne discrete de susținere, dar nimeni nu a vrut să se bage când m-am certat cu directorul. Nici paznicul instituției, nici alții de la coadă. Voiau doar să plece mai repede acasă. Iar eu am stat, din cauza scandalului, o oră în plus, și m-am asigurat că „prietenii mei” cu mașina scumpă lăsată pe avarii nu se bagă în față. „De ce faci asta?”, m-a întrebat domnul la costum, așteptând, bătând nervos din picior. „Pentru că așa e corect“, i-am răspuns privindu-l în ochi, fără să clipesc. „Data viitoare, tu nu vei mai fi aici.“ Avea drepate. L-am auzit și cum m-a înjurat, vorbind cu iubita lui tânără și frumoasă.
Când s-au numărat voturile duminică seara, mi-am adus aminte ambele episoade și mai ales sentimentul de singurătate în fața unui sistem corupt. Nu știu cum a fost în bula voastră, dar în bula mea de creativi, corporatiști și activiști, lumea a despicat firul în patru și a acuzat mai ales lipsa de creativitate a campaniei USR PLUS. În timp ce eu scrollam pe studiile de caz făcute de marketing gurus pe social media, la TV circulau burtiere pe care se comenta implicarea unor primari PSD. Se discuta despre câți oameni au mobilizat pentru vot de parcă ar fi comandat pizza acasă.
Dan Barna a fost un candidat susținut de partide tinere, fără tradiție, genul de tocilar în care e luat drept fraier de băieții deștepți ai rețelelor sociale. Nu avea experiență și a făcut gafe. Multe îi sunt direct imputabile. Trebuie observat însă că, în timp ce pe Klaus Iohannis și pe Viorica Dăncilă i-a dus în finala prezidențială structura (de stat și de partid), Dan Barna a avut de partea lui doar entuziasmul și naivitățile „omului nou” din politică. Adică gura, care nici ea nu l-a ajutat prea mult.
Creativitate? Vorbim de creativitatea unei campanii politice în care nu aveai cu cine să dezbați, să te confrunți? Suntem în țara în care să te bagi în față e un gest lăudat, apreciat ca dovadă de deșteptăciune. Țara în care puterea se exercită prin șantaj și favoritisme. Țara în care diplomele se cumpără la kilogram. Talentul și munca sunt mult mai apreciate în alte țări. Aici, prostia a fost atât de mult timp la putere, încât am ajuns să o socotim drept o formă de inteligență superioară.
Articol publicat și pe Republica.
7 Comments
Ion
12/11/2019 at 9:27 AMWell, pe de o parte, vreau sa te felicit pentru atitudinea de la coada de la taxe de la 21 de ani. Traind in imaginatie scrna respectiva, nu pot decat sa ma bucur tare de ea.
Dar apoi mai vreau sa-ti spun doua (sau trei) lucruri:
– mai intai ca binele invinge, mereu. Si acum a invins. Dancila e pe doi, nu pe 1, si f probabil, acolo o sa ramana. Alta data PSD-ul era cel etern favorit si doar prin cosmogonice eforturi putea fi invins, la mustata. Binele nu era doar Barna (de altfel, eu am votat Paleologu)
– faptul ca tu ai luptat la acea coada e o victorie perfecta, eterna. Desi raul asa incearca sa descurajeze, spunand ca data viitoare nu ma vei putea opri. Poate ca data viitoare altcineva il va opri. Nu stim sigur. Tot ce stim sigur e ca in singura situatie despre care stim cu siguranta ca s-a “bagat” inainte, a fost oprit. Ca detaliu, de tine.
– Barna a pierdut si pentru ca USR-ul a facut unele prostii de neinteles: brusca luare de pozitie nu doar pro-LGBT, ci asumare directie pro-ideologie de gen. Brusc. Nu a fost vorba de asta cand i-am votat cu sete in 2016. Nicusor zisese ca are toata lumea loc in partid. Apoi, ceilalti mai nou veniti au zis ca nu. Si supunem la vot si gata! Pac schimbarea! Iar apoi au votat NU cu totii in parlament la ORGANIZAREA referendumului, atentie. Deci pe forma, nu pe fondul problemei. O porcarie. Pentru ca democratic si legal, erau intrunite toate conditiile. Si s-au mai facut rererendumuri pe problema asta si in Australia si alte democratii. Deci nu era un subiect care sa incalce vreun drept sau principiu de drept. Din contra. Dar au vrut sa-l blocheze pur si simplu pt ca nu le era pe plac. Acum deconteaza. Asa cum si altii isi deconteaza prostiile. Si apoi au facut anticampanie la el. Again, ce cautau intr-un subiect care nu are nicio legatura cu pactul initial al USR-ului de a face altfel de politica, fara coruptie, cu eficienta etc. Au lasat toate astea sa astepte si s-au luat la tranta cu morala traditionala. Si crestina. De ce? Nu mi-am explicat nici pana azi.
– Romania s-a tot schimbat in bine, o sa continue. Dar da, e nevoie de oameni ca tine de la 21 de ani, care sa faca, nu sa priveasca pasiv raul.
Uirebit
12/11/2019 at 9:36 AMTe aprinzi iute si te stingi repede ca orice foc de paie.
Pari un temperament coleric si o fire impulsiva.
Lasa dobitoacele sa rumege linistite si sa paseasca agale spre abator.
Ce-ti pasa cine-i in fruntea lor?
Romanii s-au transformat din popor in populatie.
Nimic de facut in privinta asta!
Filimon Simina
12/11/2019 at 10:09 AMaveti dreptate pana intr-un punct! Si eu am avut experiente similare ( si inca le mai am desi am trecut de varsta tineretii de ceva vreme – 47 de ani). Continui sa ma comport la fel si sa ma manifest atunci cand vad nereguli si chiar nu-mi pasa daca ceilalti ma sustin sau nu. Motivul: este foarte simplu – prin exemplul meu imi invat copilul sa fie la fel. Cei care sunt ca noi ar trebui sa faca la fel iar copiii nostri ar invata si uite asa in 2-3 generatii poate ne “vindecam” de vechile metehne si de obisnuinta de a “nu ne implica”! Cu ce nu sunt de acord – omiteti un mic amanunt atunci cand ne povestiti de Barna. Omiteti sau poate nu cunoasteti faptul ca au fost destui cetateni (simpatizanti ai USR sau USR-PLUS) care desi nu erau inregimentati in partid si-au permis sa-i traga de maneca pe cei din alianta, in special pe cei din USR, atunci cand vedeau derapaje sau greseli. Ei… cu parere de rau, raspunsurile erau cu aroganta, ei le stiu pe toate ( ei – ma refer la cei atat la cei din conducere, fie locala fie la nivel mai inalt, dar si la membrii care erau cunoscuti in comunitati). Pana si acum, in multe judete/localitati constat cu tristete ca in loc sa se adune, sa analizeze si sa traga concluzii, dupa nici o zi de la rezultatul votului deja au gasit tapi ispasitori – altii, aliante obscure PNL-PSD, etc.etc. Da, nu au avut experienta si nu au avut acelasi “aparat” de partid prrcum partidele mari dar nici nu au vrut sa invete din greselile celorlalti, din parerile electoratului, nu au plecat urechea la ce le cer proprii alegatori si simpatizanti si acest lucru a dus la o scadere a numarului de voturi obtinute fata de cele de la europarlamentare. Daca era asa cum ziceti dumneavoastra atunci macar obtineau un numar identic/apropiat cu cel din mai dar din pacate au pierdut foarte, foarte mult intr-un timp extrem de scurt ( doar 5 luni)! In timp ce membrii de varf ai alinatei ( ma refere la dl. Barna si dl. Ciolos – dar si altii au iesit public si au sfatuit membrii USR-PLUS sa voteze in turul 2 ( nici nu mai specific cu cine sau importiva cui …) o multime de membri, din USR mai ales si cei drept din esalonul 2 al partidului, promoveaza neprezentarea la vot sau vot anulat!!!! E CORECT???? eu zic ca nu mai ales ca pana alaltaieri erau mai sustinatori au participarii la vot si acum, cand nu a iesit cum au vrut/sperat trec in cealalta extrema. Oare … putem pune la “lipsa exterientei” sau pe “lipsa unui aparat dezvoltat de promovare/campanie” aceste manifestari? Oare e normal ca la primul esec sa aiba o astfel de reactie? cand si un copil stie ca “orice sut in fund e un pas inainte”. Despre asta este vorba… si … mai grav…. faptul ca se vedeau cu sacii in caruta muult prea repede si prea usor ( datorita conjuncturii) incep sa ma faca sa cred ca … pe putini dintre ei i-a interesat schimbarea cat mai degraba promovarea:(
Bogdan. Oneata
12/11/2019 at 10:46 AMTi-am citit articolul pe Republica. Ar fi fost corect daca spuneai si de aventura bugetara a d-lui Barna. Ca specialist in fonduri europene, dupa ce am citit materialul Rise, opinia mea ferma este ca a fost frauda. Ramane insa sa se pronunte organele abilitate.
andressa
12/11/2019 at 10:53 AMEu zic că oamenii încă au prezumția de nevinovăție. Nu a fost condamnat. Hai să ne mai auzim pe acest subiect DACĂ va fi condamnat.
Colbert
13/11/2019 at 5:38 AMDan Barna a fost un candidat prost dupa orice criterii l-ai evalua. Nu stie sa comunice, e inconjurat de imbecili care nu inteleg mare lucru din ce li se intampla, e sustinut de imbecili care au fantezii dubioase despre cum ar trebui sa fie lucrurile/societatea. Are practic toate atuurile pentru crash and burn. Bula ta ar trebui sa se intrebe de ce incaseaza mai mereu infrangeri si de ce rarele victorii arata tot a infrangeri. Time to grow up!
Alexia
20/11/2019 at 10:27 AMMă confrunt destul de des cu situații din astea nasoale, când ”mori” cu dreptatea în mână și în polonia. Deci, se întâmplă și în alte țări, dar mult mai puțin decât în România, care-i pepiniera unor astfel de situații. Din păcate schimbarea ține de oameni, indiferent de cine-i conduce.