TRAIM

Din nou, despre donarea de sange in Bucuresti

Ceea ce vedeti in fotografie este peisajul dezolant pe care l-am admirat eu in timpul donarii. Eram singura din sala. In timp ce mi se scurgeau 450ml de sange din corp am facut aceasta fotografie. Intr-o zi obisnuita, doar cativa rataciti vin sa stea pe scaunele de la Centrul de Tranfuzie Sanguina din Bucuresti, desi e nevoie de sute, constant. (Am mai scris despre donare aici si aici.) Am slabit 3 kilograme de la ultima donare, dar, pentru ca sunt donator vechi, am putut sa donez si m-am simtit foarte bine dupa aceea, semn ca organismul meu devine din ce in ce mai puternic, dupa fiecare astfel de eveniment.

Din experienta de astazi, as vrea sa va impartasesc trei lucruri:

  1. “Domnisoara, donati pentru cineva anume?”. Bodyguardul de la intrare, cel care imparte bonuri de ordine la sosire, m-a intrebat ceea ce o fata nu indraznea. Tanara, cam de varsta cea, cu un batic care ii acoperea parul, statea si intreba toti nou-venitii pentru ca avea nevoie de un donator pentru o ruda. Ca sa primeasca o transfuzie, un pacient trebuie sa aduca un donator, indiferent de ce grupa sanguina. Daca cineva doneaza specificandu-i numele, primeste si el o punga. (Poti dona de maxim 4 sau 5 ori pe an, la interval de minim 8 saptamani, deci daca ai pe cineva in spital, trebuie sa donezi si sa tot aduci donatori, ceea ce este de necrezut, nu-i asa?) Am spus ca nu donez pentru nimeni in special si am acceptat sa trec pe hartie numele barbatului pentru care cauta donatori. Nu am intrebat daca e tatal ei, fratele ei, sotul ei, copilul ei. Nici nu conta. M-am asezat apoi pe scaun, sa completez fisa mea, inceputul procedurii de triaj, si mi-au dat lacrimile. As fi putut fi eu in locul ei. Cerseste sange, ce poate fi mai socant de atat?! Mi-am revenit, am incercat sa ma gandesc la altceva, nu voiam sa ma deshidratez cu lacrimi. Peste 10 minute am cautat-o iar la intrare, trebuia sa intreb la ce spital e internat barbatul. Mi-a multumit din nou, ii tremura vocea, iar mi-a venit sa plang.
  2. Medicul care mi-a luat tensiunea si pulsul si m-a evaluat a tipat la mine de la inceput pana la sfarsit, cat am stat in salon. A urlat intai pentru ca nu luasem bon de ordine (scria pe usa, dar nu vazusem aparatul, era departe, credeam ca afisul nu mai e valabil demult!), mi-am cerut scuze si am zis ca ma duc sa iau (desi eram singura de la usa cabinetului ei). “Nu mai luati acum, dar de ce nu puteti sa luati bon de ordine?! Cat de greu este?!”, a continuat nervoasa. Ok, am gresit, hai sa ne revenim. “De ce imi puneti apa asta in fata?!”, a strigat iarasi la mine. Aveam la mine o sticla de apa plata pe care am pus-o, firesc, alaturi de poseta mea, pe masa (nu chiar “in fata ei”), ca doar nu era sa le pun pe jos! Mi-am cerut din nou scuze, am luat apa si am asezat-o in alt capat al mesei, dar ea si-a adus aminte ca nu am fost in stare sa iau un bon de ordine. “Ma duc sa iau acum, daca e atat de important, dar va rog sa nu mai tipati la mine”, mi-am revendicat eu dreptul la un tratament decent. M-a certat insa intruna, pentru ca nu am obiceiul sa iau micul-dejun in primele 30 de minute de la trezire, dimineata, pentru ca nu am luat bon de ordine, pentru ca am uneori dureri de cap si nu ma duc sa imi fac mereu analizele (mi le fac doar o data pe an) si pentru ca beau prea multa apa. Desi la alte donari stiam ca trebuie sa beau multa, multa apa, acest medic zicea ca o sa am nevoie la toaleta cand nu ma pot duce (!!) si imi poate scadea brusc tensiunea, ca se poate opri sangele in timpul donarii si deci nu se colecteaza suficient pentru pastrare… Nu mai inteleg nimic. Mi-am baut in continuare sticla, ca sa fiu sincera, pentru ca este foarte cald afara, si fara jumatate de litru de sange chiar risc sa lesin daca nu beau multa apa. I-am zis in fata ca nu inteleg de ce se purta asa, ca am venit sa donez sange, aveam oricum emotii (mereu am cand donez, zici ca dau bacul iarasi!) si ma STRESA. Asemenea lucruri sunt absolut inexplicabile. Dupa ce ca e murdar, budele arata cum arata (daca alta data am povestit episodul horror cu toaleta de la etajul 3, astazi va pot spune ca la parter exista toalete turcesti, adica gauri in pardoseala), nici nu e aer conditionat in cladire (un om care doneaza trebuie sa nu stea in caldura ca sa nu lesine, nu e un mare lux!), stai la cozi si iarasi la cozi, sa mai si tipe la tine un medic?! O fi avand o zi proasta, toti avem, dar totusi… Ca la nebuni!!!
  3. Concluzia mea dupa experienta de astazi a fost ca starea de sanatate a romanilor este in general proasta. Putini resusesc sa treaca de triaj. Ma simt foarte norocoasa pentru ca reusesc: nu numai ca ajut pe cineva, dar inseamna ca sunt sanatoasa. A fost aglomerat pana am ajuns la sala de donari, dar majoritatea au plecat acasa pentru ca aveau tensiunea prea mica, glicemia prea mica sau prea mare, aveau temperatura, nu erau odihniti, fusesera bolnavi cu putin timp inainte sau au avut afectiuni care ii exclud definitiv din grupul celor care pot dona. In sala, cum va spuneam, cand am ajuns nu mai era nimeni. In jumatate de ora, cat m-am mai invartit pe acolo (repausul este obligatoriu dupa donare, daca te ridici brusc si mergi poti lesina), 3 persoane au donat, cu tot cu mine. Asistentul de la recoltare mi-a spus ca in general oamenii mananca prost, sunt stresati, nu fac sport si atunci, chiar si cei bine intentionati nu reusesc sa doneze. Asta trebuie sa ne puna pe ganduri.

PS: m-am inscris in reteaua “Si eu donez” ca sa fiu contactata cand e nevoie de o noua donare. Intrati si voi, sa fim cat mai multi. Va urez sa fiti mereu donatori, niciodata donatari!

You Might Also Like

16 Comments

  • Reply
    vafa
    23/06/2016 at 11:51 PM

    de ce ai 0 comments ?

  • Reply
    Ioana
    24/06/2016 at 9:18 AM

    Felicitări pentru gest și pentru ca ai mers până la capăt, în ciuda atâtor neplăceri. Te admir pentru ca nu am donat niciodată, îmi e greata efectiv de sange si de ideea de recoltare atunci când îmi fac analize.

    La noi în Baia Mare nu este nebunie, tatăl meu donează frecvent pentru ca îi face bine la tensiune.

    • Reply
      andressa
      24/06/2016 at 10:20 AM

      Face bine la tensiune? Serios? Asta e minunat, nu o stiam. Stiam de alte beneficii, dar nu si despre asta.

  • Reply
    Ioana
    24/06/2016 at 4:03 PM

    Uite ce am găsit pe site-ul de aici http://ctsmm.3x.ro/informatii_utile.htm

    Din ce văd, nu mă încadrez la kg și la tensiune, a mea fiind ft mică în general. Mi-a dat un imbold articolului tău dar se pare că nu sunt eligibilă. În cazul unei necesități pentru cineva drag, e nasol să nu poți ajuta, chiar cu efortul de a trece peste neplăcerile actului în sine.

    • Reply
      andressa
      24/06/2016 at 4:05 PM

      Da, e posibil sa nu reusesti sa ne incadrezi, sunt multe criterii de eligibilitate. Imi pare rau ca nu poti dona, poate convingi pe altcineva sa o faca.

  • Reply
    kio
    24/06/2016 at 5:04 PM

    Îmi pare rău că experiența a fost neplăcută de data asta. Cred că cel mai bine îi faci o reclamație doamnei, pentru a nu demotiva, pe viitor, oameni care sunt la prima donare. Trebuie să recunosc că toată lumea s-a purtat excepțional cu mine la fiecare donare, dar, dacă prima experiență ar fi fost așa, cel mai probabil nu aș mai fi mers.

    • Reply
      andressa
      24/06/2016 at 9:57 PM

      Cred ca mergi totusi, treci peste multe neplaceri daca tii mult la acest gest. Eu una nu as fi plecat de acolo decat cu Politia. :)))

  • Reply
    Elena
    24/06/2016 at 6:45 PM

    Ai nostri compatrioti nu doneaza in primul rand pentru ca nu sunt educati in acest sens. Educatia civica este deficitara. Apoi asa cum spui si tu sa nimeresti o zmeoaica sa iti dea perdaf asta depseste orice. Tu ai fost benevol, dar oare ce simt cei ce se duc de nevoie? Sa ii ia la trei-pazeste un astfel de om. Oare nu poate fi reclamata?

    • Reply
      andressa
      24/06/2016 at 9:57 PM

      As fi putut sa o reclam, mi s-a parut ca ma stresez eu mai mult, as zice ca din egoism am trecut peste, nu voiam sa imi transform ziua in altceva, venisem ca sa donez si atat. Dat CTS s-a sesizat dupa ce am scris, e posibil sa fi avut o discutie cu ea deja un superior.

  • Reply
    copila blonda
    24/06/2016 at 9:10 PM

    E mare lucru că ai rămas şi că te vei mai duce, după astfel de tratament. În anumite ţări, donatorii primesc zi liberă de la serviciu şi alte beneficii, nu îi ceartă nimeni că sunt acolo. E incredibil. De trist!

    • Reply
      andressa
      24/06/2016 at 9:56 PM

      Si in Romania primesti o zi libera de la serviciu, daca vrei, o reducere de 50% pe abonamentul RATB si/sau bonuri de masa, nu ma stiu de ce valoare, cred ca 50 lei.

      • Reply
        George
        24/05/2017 at 11:48 AM

        …in valoare de 60 de lei… Nu stiu daca s-a mai marit suma.

  • Reply
    o femeie
    28/06/2016 at 11:59 AM

    Eu donez dar in alta tara. In Romania nu m-am calificat la donat pentru ca regulile sunt mult mai stricte (sunt mai slaba decat standardul medical romanesc). Nu primesc nimic contra (zile libere sau reduceri sau bonuri de masa), eu donez din bun simt. Am tensiunea mica dintodeauna, am fierul la limita de jos (efect specific vegetarienilor), nu am avut nicio problema. Nici astmaticii sau alergicii nu sunt acceptati in Romania, desi nu e boala contagioasa.
    Aici ma intreaba de fiecare data daca am fost vaccinata vreodata in viata si cand ultima data, daca in ultimile 6 luni am facut vreun tatuaj, un nou partener sexual, daca m-am drogat injectabil, daca vin din vreo tara africana sau asiatica cu risc de boala cu nume ciudat – ceva cu febra si galben 😀 etc. Cam acestea sunt motive sa ma refuze la donat.

    Vin in Ro in vacanta, asa ca voi incerca sa donez.

    In rest, pot sa va zic ca stiu romani ce nu doneaza din frica. Eu promovez ideea de donat si de cate ori au fost discutii, am afirmat asta. Ei bine, frica este atat de prezenta in romania (si asta arata incultura!!, frica apare din nestinta) incat multi cred ca de la donare se poate muri (m-o intrebat unu si eu cu ce sange raman), sau ca se iau boli, ba ca sigur lesina etc.
    In rest, cine are tensiunea mare, este recomandat sa doneze sange la 2-3 luni.

  • Reply
    o femeie
    28/06/2016 at 12:01 PM

    in rest, despre nevoie, am avut bunica de curand in spital. Nu au operat-o ca nu aveau sange. Intre timp s-a complicat si nu au mai operat-o. Nimeni din familie nu a donat, am facut apel pe fb la niste cunostinte (e greu la distanta) si au venit niste necunoscuti sa doneze pt ea. Multumesc lui Dumnezeu in fiecare zi ca oamenii sunt omenosi, de acolo unde nu ma asteptam ….

  • Reply
    George
    24/05/2017 at 11:45 AM

    Probabil ca avea capsa pusa… Asa ca orice ai fi spus tot ar fi fost suparata pe tine doamna. Faza este ca atunci cand am fost eu sa donez erau foarte multi oameni. Am stat la o coada… Era vineri, asta a fost explicatia. De obicei oamenii nu stiu ca sunt zile in care se poate astepta mai putin timp (sunt mai putini donatori – de obicei zilele de luni si marti), si zile (in general vinerea) in care vin foarte multi oameni sa doneze. E un gest frumos din partea ta! (mai ales ca ai dat dovada de bunavointa si ai trecut peste acele “furci caudine”)

    P.S. – Am citit ca nici foarte des nu este bine sa donezi. Eu sunt donator ocazional. Mai ajut din cand in cand pe cineva.

  • Reply
    George
    24/05/2017 at 11:49 AM

    🙂 Nu stiu fiindca eu nu am verificat bonurile.

  • Leave a Reply