GANDIM

Despre altfel de carti

Am cateva locuri pe care le bifez inainte sa plec in concediu. Merg la salon, la banca si apoi in librarii ca sa reinnoiesc stocul de carti. Pentru mine vara e poate cea mai activa perioada din an cand vine vorba de lectura. Intr-o librarie eram cand am vazut doua editii ale aceleiasi carti: Retorno 201 a fost publicata la noi atat in varianta originala, cat si in cea insemnata de 186 de oameni din cele mai diverse categorii.

Pe scurt, fiecare dintre cei alesi (nu stiu dupa ce criteriu) a primit cate o pagina din cartea care urma sa apara, cu rugamintea sa o personalizeze. Oamenii au facut ce s-au priceput cu textul: au desenat stelute, inimioare, personaje, au comentat, au cenzurat, si-au marturisit dorinte, s-au plans ca lucreaza prea mult. A fost probabil un prilej pentru cativa sa-si cumpere o trusa de creioane colorate, pentru ca unele pagini sunt ilizibile (asa ca editura le-a publicat pe site pentru cititorii interesati). Recunosc ca editia cu cei 186 de coautori te distrage de la letura, m-am trezit gandindu-ma cine sunt oamenii aceia si ce anume i-a facut sa scrie fostelor iubite, liste de cumparaturi si numere de telefon pe o pagina tiparita, stiind ca ea va fi publicata.

Nu toti sunt nume cunoscute. E drept ca au semnat si Ada Milea, Alexandru Andries, Costi Rogozanu, Gorzo sau Marius Chivu. De majoritatea insa n-am auzit niciodata, iar unii au preferat chiar sa-si pastreze ascunsa identitatea. Nu neaparat cele 14 povestiri ale lui Arriaga, cat acest mod inedit de lansare, m-a dus cu gandul la alte volume care ies din tipare. Nu stau inca in biblioteca mea, dar sper sa fac rost de ele cat de curand.

Tree of Codes a lui Jonathan Safran Foer nu e o carte, ci o opera de arta (n-am zis-o doar eu, ci The Times). Foer a recreat cartea lui Bruno Schulz, The Street of Crocodiles, taind la propriu majoritatea cuvintelor si lasand in loc spatii goale. Dupa ce a inlaturat cuvintele din cartea lui preferata a izbutit sa creeze o noua poveste si sunt tare curioasa sa vad ce-a iesit.

VE2: Tree of Codes by Jonathan Safran Foer

Daca tot suntem la altfel de carti, n-aveam cum sa sar peste Cartea care nu are rabdare, scoasa de editura Eterna Cadencia din Argentina. Nu are rabdare pentru ca vine sigilata si, dupa ce o deschizi, cuvintele incep sa se stearga. E asadar o proba de alergat viteza printre randuri, nu cumva sa o uiti pe noptiera si sa te trezesti cu paginile goale. Cuvintele incep sa dispara treptat in doua luni dupa ce a intrat in contactul cu aerul si dupa 4 luni nu mai ramane decat un carnet cu foi albe. Vorba aia… cata rabdare sa aiba si o carte? Asta da motivare pentru a citi!

Cartea e de fapt un manifest pentru a atrage atentia ca nu doar cartile in format fizic, ci si scriitorii sud-americani tineri sunt iamenintati de interesul tot mai scazut al publicului.

Iar cand am auzit de cartea de bucate de la Korefe in care retetele sunt tiparite pe aluat pentru paste, mi-am dorit-o imediat. Pacat ca e in germana si n-as putea gati niciodata ce imi recomanda autorul, dar ce paste bune as mai face din ea.

Probabil la asta s-a gandit si Snoop Dogg cand a lansat o carte tiparita pe foite pentru a rula tigari de marijuana, iar cotorul era de fapt pentru a-ti aprinde chibritul. :)) Iar comentariul de pe Gawker made my day. “Books: Still good for something. Snoop Dogg: Still high.”

Ce carti neobisnuite sunt pe lista voastra?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Dorel
  18/07/2012 at 11:14 AM

  Tot cartile raman cel mai bun remediu pentru plictiseala… cand nu am ce face iau o carte in loc sa dau mereu refresh la facebook doar doar o mai fi postat cineva cva interesant

 • Reply
  Ruben
  24/04/2014 at 11:17 PM

  spune-mi te rog, ai gasit cartea lui Jonathan in Romania?
  internetul nu m-a ajutat prea tare..

 • Leave a Reply