Diverse

Dimineata cu Mihai si Sorin

Mi-am baut cafeaua in fata televizorului. Vecinul a decis sa dea niste gauri in pereti pe la 8, numai bine sa ma trezeasca la timp ca sa vad ceva ce m-a enervat.

O sa fie un post lung, cred. Scuze.

Ma uit la Mihai de la HiQ (el are sigur si un nume de familie, dar nu reusesc sa-l tin minte, ceea ce e normal la varsta mea. O sa mor!) cum citeste titlurile ziarelor. In studio are un minunat invitat pe nume Sorin Danescu. Revin la acesta chestiune imediat.

Ia Mihai de la HiQ ziarul Cotidianul si zice, cu aceeasi atitudine cu care m-a obisnuit deja (si cred ca a fost ultima oara cand am mai suportat-o) de “ce presa naspa avem, iata ce subiecte neinteresante, in loc sa scrie, domne’, despre minunatii artisti, iar citim despre scumpiri si legi si coruptie” (cred ca la un moment dat vor ceda nervos redactorii-sefi si-l vor invita pe Mihai la o sedinta de redactie. sau nu) si ii spune partenerului sau de discutie, Sorin:

“Ia uite, mai, ce subiect de prima pagina: <topul traseistilor politici>! abia aici, mic, scrie de TIFF!”

A mai zis ca subiectul ocupa prea mult spatiu pe prima pagina, cu trei poze ale unor oameni pe care nu-i stim.

Iata ca, in mod oficial, a intrat si politica redactionala alaturi de politica si de fotbal in categoria “lucruri la care se pricepe toata lumea”. Sa ne bucuram? Sa nu ne bucuram?

In acest context, as vrea sa precizez:

Asa cum nu multi stiu cine sunt aia trei din poze (dar vor afla prin acel articol), multi nu stiu cine e Sorin Danescu (dar afla prin emisiune). Acum voi distruge suspansul si va voi spune ca este claparul de la Vita de Vie. Faptul ca Mihai il avea in studio pe el si nu pe Ministrul Culturii si Cultelor sau pe Simona Senzual (scuzati alaturarea) este o chestiune de politica editoriala. La fel e si cu stirea zilei pe prima pagina a unui cotidian. Esti liber sa nu fii de acord cu alegerea redactiei, desigur. Poate iti doresti stiri sociale pe prima pagina, se poate! Exista cotidiene care abordeaza acest stil.

Argumentul ca nu este de interes public traseismul politic in comparatie cu un reportaj de la TIFF (dati-mi voie, va rog) ma face sa chicotesc (hihi). Reportajul avea oricum o pagina in interiorul ziarului, iar traseismul asta ne influenteaza mult vietile (conteaza cine in ce partid e si daca migreaza politicienii!! conteaza cine ajunge pe liste pentru Parlament din partea carui partid!! voturile in Parlament conteaza, ca doar de-aia si-au facut unii tricouri cu 322!!). In fine.

Se mai uita Mhai pe un ziar si zice scarbit: “Nici nu mai vreau sa aud de cazul profesoarei cu baiatul care s-a sinucis! V-am mai zis deja, dupa parerea mea, profesorul este clar vinovat intr-o asemenea situatie. Sa te joci cu mintile unui copil de 18 ani nu e normal, mai alea ca la 18 se intampla niste lucruri…” In fine, prezentatorul spunea ca relatia cu profesoara l-a dat peste cap pe copil.

Mihai a exprimat un punct de vedere (cu care eu nu sunt de acord) acuzand public o persoana care nu a putut sa se apere si, mai mult, este hartuita in acest moment de presa. Iata un articol interesant despre asta. Mihai a contribuit la hartuire prin remarca sa la acuzatiile fondate pe articole senzationaliste (sau nefondate!) si nu pe o ancheta obiectiva (anchetatorii nu s-au pronuntat inca si asteapta rezultatul autopsiei!).

Intr-adevar, prezentatorul si-a exprimat punctul de vedere personal. Dar trebuie ca el sa-si asume responsabilitatea faptului ca vorbeste in direct la un post de televiziune si sa expuna si argumente pentru astfel de pareri, argumente pentru acest caz, nu chestii generale ca “profesorul este vinovat in situatii de-astea pentru ca a sucit mintile unui copil” (care avea 19 ani, apropo, deci drept de vot inclusiv!) si sa specifice si faptul ca ancheta este in derulare.

Ce drag mi-e de cei care se pricep la toate. Zi-le, Mihai!

Sa nu uit sa-l taxez si pe Sorin Danescu pentru ca sufera de sindromul “asa e la noi, in Romania.” Claparul a zis ca e o chestie romaneasca curiozitatea despre castiguri si cheltuieli: cat iei pe concert? cat a costat rochia de mireasa? cat a fost inelul?

Acest punct de vedere cred ca sta la capatul opus al ideologiei ceausiste de tip Daciada conform careia noi, romanii, am fi inventat tot ceea ce este nobil si inteligent pe aceasta lume (de la foc, la lingura si curent electric), dar soarta ne-a fost potrivnica si de-aia nu culegem laurii. Astfel, celalata extrema a tampeniei, o tampenie la fel de mare, ar fi ca romanii au inventat tot ce este de prost gust. Eu cred ca a spune ca e specific romanesc sa intrebi “cat a costat” e ca si cum ai spune ca noi am inventat coma alcoolica. Adica noi am preluat-o, desigur, dar nu putem sa ne asumam meritele descoperirii ei. Daca ne uitam pe VH1 la seria “The fabulous life of” cred ca putem rasufla usurati: nu noi am inventat curiozitatea sau invidia si, sper, nu noi am deschis nici cutia Pandorei!

Tot Sorin a mai zis ca este foate important ca membrilor trupei sa le placa muzica pe care o compun (pana aici de acord) pentru ca astfel, “evident”(a zis el), va placea si publicului lor “deja format si in continua crestere”.

*Cough* Cum sa spun asta elegant? A sunat nasoooool.

Uite, eu fac parte de 10 ani din publicul asta “format si in continua crestere” al Vitei de Vie.

Cu toate acestea, albumul “Doi” mi s-a parut foarte slab. Nu pica teoria? Sau poate nici lor nu le-a placut “Doi” si se verifica ipoteza. Astia de la Vita de Vie ar trebui sa cante doar, in interviuri par aroganti. Eu nu pot sa-i sufar, imi place doar muzica lor. 🙂

Mie imi place matinalul ala si imi place si de Mihai. Dar azi, trezita in zgomot de bormasina, m-am enervat. Sa vedem maine cum va fi! 😀

You Might Also Like

23 Comments

  • Reply
    mucea
    04/06/2007 at 11:23 AM

    Interesant postul…dar n-am avut rabdare sa citesc mai mult de 5 randuri…cam lung 🙂

  • Reply
    Dan
    04/06/2007 at 11:48 AM

    Iar incepi cu complexul “post lung, scuze”?
    Cat despre revista presei facuta de Mihai, ai dreptate, dar ce sa-i faci, pe cei din targetul emisiunii probabil ca nu-i intereseaza politica sau alte subiecte de genul. Pentru asta exista Badea, nu? 😉
    Totusi, in cazul asta, nu inteleg de ce citeste din cotidianul si nu trece direct la libertatea, ziarul, ciao, poate chiar Re:Publik sau Sunete etc. Nu s-ar mai enerva si scarbi..
    Nu e nimic gresit in a-ti place muzica cuiva si sa-ti displaca persoana care o produce. Daca am incepe sa criticam muzica in functie caracterul artistilor.. ala nu-mi place ca sa imbraca ciudat, ala e beat tot timpul, ala e arogant, etc, am pierde foarte mult. Ce conteaza cum e artistul in viata de zi cu zi, din moment ce muzica lui iti vorbeste in vreun fel.
    Doi mi s-a parut destul de bunicel, sunt cateva piese pe el care mi-au placut foarte mult si probabil de aceea am ramas cu o impresie buna.

  • Reply
    de ce?
    04/06/2007 at 11:59 AM

    O sa-l ameninte profesoara cu un proces, el isi va cere scuze in emisiune si treaba se va fi terminat 😀

    Oricum, in afara celor treziti de bormasina, se mai uita cineva pe Antena2? Eu unul urasc postul ala. 1: a intrat in locul VH1, 2: are niste moderatori de toata jena. ;;)

  • Reply
    andressa
    04/06/2007 at 12:04 PM

    Dan,
    ma scuz cum vreau si cat vreau! 🙂
    Si ma simt vinovata sa stiu ca ma citesc oamenii de la serviciu (cum mi-au marturisit multi) si eu ii tin din treaba cu texte luuungi! 🙂

    Cat despre revista presei, Miahi nu citeste din libertatea, e prea scarbit de presa de scandal. Nu inteleg de ce. Presa e o afacere, cum e si muzica. Ca si industria vestimentara. Exista ceva pentru fiecare. Nu trebuie sa-ti placa tot. Dar nici sa crezi ca exista presa de prosti si presa de destepti nu e corect, ca o dam in marxisme caraghioase. Fiecare cumpara ce vrea: economie de piata. Asa ca ar trebui sa nu mai trateze tabloidele ca pe suluri de ghemotoace de hartie igienica folosita. Ca nici eu nu cred ca muzica dance sau pop, desi se adreseaza maselor, nu e un gunoi cultural. E un gen, domne’. La fel e si cu tabloidele!

    Apropo de ce zici cu artistii, eu cred ca ne influenteza inclusiv ce fac ei, cum se imbraca si ce spun. Ca de-aia nu-mi place poezia lui Paunescu. De-aia imi plac multi artisti ca Florin Chlian – pentru ca m-a influentat chiar mai mult ce a spus in interviuri decat muzica in sine. Conteaza!

  • Reply
    andressa
    04/06/2007 at 12:06 PM

    De ce,
    nu sunt de acord cu generalizarile de tip “televiziunea e naspa”. Toate au si moderatori buni, si moderatori slabi, si emisiuni misto, si emisiuni nasoale. Judec fiecare moderator in parte, fiecare emisiune in parte. Iar acest matinal imi place. In consecinta, il urmaresc.
    Cat despre VH1, si eu ma uit, dar nu mi-e suficient.

  • Reply
    DeMaio
    04/06/2007 at 1:10 PM

    1. Toată lumea care se respectă văd că trebuie să-şi dea cu părerea despre Bogdan şi profesoară. Nu ştiu dacă este bine, dacă este rău, dacă am voie să spun eu însumi ceva. Dar dacă premierul şi-a permis să se exprime vizavi de acest caz, înseamnă că o fi de importanţă naţională. Cum să scape Mihai prilejul.
    2. Mi-aduc aminte că Ţuţea a regretat cândva faptul că nu a apucat să scrie o lucrare de diplomă cu titlul “Aflarea în treabă la români”. Ei bine, sună al naibii de aproape de adevăr, nu?
    3. Simona aia, până la urmă, este Senzual sau Sensual? Că am văzut numele ăla scris în ambele moduri, şi să mor dacă mă prind care este forma corectă?
    4. Viţa de Vie, they are dead. Sper să nu te superi, dar pentru mine nu mai sunt inventivi şi spontani, aşa cum erau la început. Asta mă duce către următoarea întrebare…
    5. Cine şi ce este HI-Q, ca să nu mai întreb ce vor de la noi.

    Gata. Te las. Mă sperie suficient de tare faptul că am ajuns să fim de acord…
    O zi bună, Andressa.

  • Reply
    Gigi Kent
    04/06/2007 at 1:45 PM

    Pisi,as vrea sa te vad la fatza,unde gasesc niste poze cu tine?

  • Reply
    Cicel
    04/06/2007 at 2:38 PM

    “ce presa naspa avem, iata ce subiecte neinteresante, in loc sa scrie, domne’, despre minunatii artisti, iar citim despre scumpiri si legi si coruptie”

    I agree. Presa in ziua de azi cauta doar lucruri senzationale.

    Sincer si eu “Nici nu mai vreau sa aud de cazul profesoarei cu baiatul care s-a sinucis!”

    Prea mare importanta s-a dat acestui caz. Eu chiar nu vad nici o problema in a te indragosti de o profesoara, daca ai peste 18 ani (in timp ce ma plictiseam si schimbam posturile TV am observat ca domnul Tatulici ar fi zis ca avea doar 17 ani si ceva – si nu 19 😛 )

    Oricum, stire total neimportanta. Importante sunt alte lucruri, dar nah, nu sunt senzationale.

    Eh, am eu o vorba, cu presa e naspa dar fara ea e si mai naspa 😀

  • Reply
    andressa
    04/06/2007 at 3:10 PM

    Gigi,
    pisi esti tu.

    Cicel,
    curba lui gauss. Tampiti sunt peste tot, in aceeasi proportie. Sa ne concentram asupra celor destepti. Mai destepti ca noi. “Presa in ziua de azi cauta doar lucruri senzationale” – si despre ce ai vrea sa scrie? Despre lucruri neinteresante si neimportante? Sa nu generalizam. Exista si altceva pe piata cu exceptia tabloidelor, in plus, presa e o afacere. Tu de cate ori cumperi Dilema Veche sau IDD ? Vezi ?

  • Reply
    Keos
    04/06/2007 at 3:26 PM

    Andressa, televiziunea e naspa, nu e nici o generalizare aici, generalizarea ar fi daca “naspa” ar fi exceptia si “cool” ar fi majoritatea reala. Totusi, la noi(si nu numai) televiziunea e mai mult napsa si mult prea putin cool…

  • Reply
    depe
    04/06/2007 at 6:26 PM

    Mihai e foarte slab ca prezentator de revista presei. Singura lui calitate e faptul ca stie sa faca atmostfera, e mereu vesel si e contagioasa starea asta a lui. In rest, o da mereu in bara cand isi spune parerea despre ceva, cand incearca sa fie serios si isi depaseste conditia de entertainer. In plus, nu e capabil sa lege cuvintele intr-o fraza cu cap si coada. De multe ori observatiile lui sunt scurte sau eliptice, ca ale unui om care nu are ca punct forte limba romana. ( si aici am folosit un eufemism ). In rest, parerile lui sunt parerile unui om simplu, de pe strada, fara prea multa scoala. ( ai aici am folosit alt eufemism. )
    oricum, tare postul tau. 😀

  • Reply
    andressa
    04/06/2007 at 6:32 PM

    depe,
    perceptia mea e diferita. Mie imi place mai mult decat iti place tie! 🙂 Sunt de acord ca e vesel, are umor si e cotagioasa starea lui. Asta e un lucru foarte bun. De multe ori are replici destepte, interventii pertinente, e bine documentat (o fi meritul echipei, nu zic, dar eu felicit rezultatul). Sper sa ai dreptate si asta sa fie portretul unui om simplu, de pe strada. Ma tem ca nu e chiar asa insa.

  • Reply
    Mihai Sturzu
    04/06/2007 at 7:26 PM

    De ce e internetul de 1000 de ori mai tare decat orice alta media…

    Buna Andressa !

    Am citit cu rabdare postul tau de astazi, ba cativa prieteni mi l-au si semnalat (ca si pe cel cu aprecieri pozitive de acum cateva saptamani), asa ca iata-ma cu cateva completari…

    In primul rand, despre ziare… Aici povestea e lunga. Sunt convins, ca si tine, observ, ca politica, vrem nu vrem, ne influenteaza viata, ne intra in case, in suflete, in destine… Totusi, intr-o tara normala, acest lucru nu s-ar intampla. Viata ar trebui sa mearga inainte cu sau fara niste politicieni, parcurile sa fie frumoase nu pentru ca asa vrea un primar sau altul, transportul in comun sa functioneze, indiferent de cine face licitatiile pentru achizitionarea autobuselor. Ajungem, iata, la Cotidianul de azi. Ce era nou in stirea legata de traseismul politic ??!!! Cum schimba aceasta stire viata mea ? De ce este ea importanta azi si nu maine, sau ieri ?! Am trecut in plan secund aceasta stire, in raport cu TIFFul pentru ca, intr-o tara normala, un festival de amploarea celui care devine TIFFul de ani buni incoace nu ar fi avut cum sa nu faca primele pagini ale ziarelor. Ca sa inchei acest subiect, am invatat la scoala de jurnalism ca o stire trebuie sa fie direct conectata cu realitatea de azi… Azi descoperise Cotidianul traseismul politic ?! Nu cred. Cred ca pur si simplu nu se intamplase nimic important in week-end, dar au tinut sa faca prima pagina tot cu politica. … Nu consider ca nu ar trebui sa ne intereseze viata politica, dar as fi cel mai fericit om din lume daca am trai fara sa ne pese de cine conduce tara, pentru ca oricine ar face-o, ar face-o cum trebuie.

    Ajungem la al doilea subiect: profesoara Corina. Ca sa lamuresc audienta, am studiat Filologia la Brasov timp de doi ani, timp in care am avut sansa sa si pofesez, deci sa predau Limba si Literatura Romana. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt simple aici: dascalul este dascal tocmai pentru ca el isi invata elevii nu numai materia pe care o preda, ci le ofera si un model in viata… Morala, deontologia, verticalitatea spirituala, daca vrei, nu iti permit, in calitate de profesor, sa ai aventuri cu elevii. Nu ai voie si gata. … Stiu, sunt poate prea dur, posibil obtuz… ai dreptate cand spui ca justitia nu s-a pronuntat inca, dar nimeni (cel putin eu) nu o acuza pe dra. profesoara de crima sau instigare sau… orice. Pur si simplu a creeat o situatie pe care nu avea voie s-o creeze.

    Ce am exprimat mai sus, la fel ca si in emisiune, sunt puncte de vedere strict personale… Evident, pot fi supuse analizei, pot fi acceptate, sau, dimpotriva, contra-argumentate… Pana la urma si afirmatia: “Vremea e frumoasa” intr-o zi insorita de iunie poate fi pusa sub semnul intrebarii de cineva care si-ar dori sa mearga la ski, probabil si daca nu completezi cu “Vremea e frumoasa pentru o plimbare in parc, de mana cu o fata” s-ar putea ca skiorul sa te actioneze in Justitie… Dar eu sunt alergic la polen, asa ca pentru mine afrimatia ar trebui sa fie: “Vremea e frumoasa pentru o plimbare in parc, de mana cu o fata, daca nu esti alergic la polen”… Imediat insa se vor rascula miscarile pentru egalitatea sexelor sau ale homosexualilor care vor contesta afirmatia: de ce plimbarea trebuie sa fie cu o fata ? baietii ce au … ? … and so on…

    Am scris mult… poate prea mult si, recitind, mi-am dat seama ca am argumentat subtire… Imi vine sa sterg, sa rescriu mai mult… dar de asta e internetul de 1000 de ori mai tare decat orice alta media… pot sa revin si maine, poti sa-mi spui imediat cum ti s-a parut emisiunea !

    Mie imi place blog-ul asta, imi place Andressa si abia astept sa-l citesc si maine !

    Mihai Sturzu.

  • Reply
    andressa
    04/06/2007 at 7:58 PM

    Mihai,
    salut! Acum stiu si numele de familie hihi.
    Uite, argumentarea ta nu schimba faptul ca ai acuzat o persoana intr-un proces pe rol fara ca ea sa se poata apara sau ca cineva, poate chiar tu, sa spuna si cealalta varianta a povestii. Inteleg ca asta e punctul tau de vedere, dar ca moderator/prezentator, cred ca ar trebui sa fii ceva mai echidistant. Si mai “politically correct” ca nu vorbesti doar cu un amic la masa, ci pe sticla.

    Cat despre prima pagina, ai dreptate sa spui ca traseismul politic nu fost descoperit ieri, dar asta nu inseamna ca topul realizat de echipa Cotidianului si declaratiile luate pe marginea lui nu constituie o stire pentru ziua de azi, 4 iunie 2007. Repet, e o chestiune de politica editoriala care poate sa ne placa sau sa nu ne placa, dar nu o putem judeca in termeni de e bine sau nu pentru ca e decizia redactiei si nu e o situatie alb-negru, corect? De aceea nu am fost de acord cu atitudinea ta in emisiune.

    Pe curand! 🙂

  • Reply
    haha
    04/06/2007 at 8:09 PM

    Copilul facea 19 ani acum luna asta pe 8, DAR E MORT! Poate vrei tu sa ii duci tort si sa ii sufli in lumanari, dar nu alea de pe tort ci de pe mormant. SADICO!!!asa ca stai tu in banca ta, adica jos si nu mai iti da tu cu parerea, pentru ca nici parerea ta nu valoreaza mai mult decat a lui Mihai de la HIQ.
    Scuze, Andressa, am postat aiurea, nu obisnuiesc sa fac lucrul asta.

  • Reply
    Arin
    04/06/2007 at 9:18 PM

    Ceea ce ar trebui să dea de gândit, atât “vitejilor” care ştiu să dea lecţii de morală, cât şi profesoarei noastre este faptul că stilul de lucru la serviciu este creionat de trebuinţele noastre nesatisfăcute. Toţi acuzatorii au ceva ce le lipseşte şi, pentru binele lor, poate ar fi bine să şi descopere despre ceea ce este vorba. Cât despre profesoară, pot să o înţeleg. Oricine, indiferent de ceea ce face are, în acel moment, cele mai tari motive. Mi-a făcut impresia de femeie lipsită de maturitate, atât pentru că a ales să aibă o relaţie cu un individ mai mic decât ea, cât şi datorită stilului în care se îmbracă. Deşi este regretabil, consider că puştiul este singurul răspunzător. Bineînţeles, nu ajungem nici măcar în pragul sinuciderii dacă avem un cerc de relaţii solid – uite, fenomenul ăsta al blog-urilor ar trebui să combată depresia… Aş putea spune că se distanţase de familie, dar aceasta nu a realizat-o. Aş putea spune că toată cultura asta, media, tot ceea ce au adolescenţii noştri în jurul lor îi face să caute să arate că sunt şi merită să fie cineva l-a împins spre acest gest. Orgoliul – de departe cel mai dulce viciu, parcă spunea Al Pacino, în rol de Diavol… Pentru o fire demonstrativă, cum este cazul băiatului nostru, dorinţa de a se impune în societate prima. Un demonstrativ trăieşte exclusiv în prezent. În plus, se detaşează tendiţa de autocompătimire, în eventuale cazuri de eşec. Adaptabilitatea la situaţii şi capacitatea de a se face iubite sunt calităţi ale persoanelor demonstrative. Din păcate pentru el, firea sa demonstrativă s-a împletit cu dominarea de către impulsuri. Aici îşi fac prezenţa gândirea lentă, fugile de orice fel, iritabilitatea. Aceste personalităţii nu pot fi influenţate prin educaţie – am în vedere orientarea spre logică, pur conştientă. Dacă apare un eşec, la o persoană cu această dublă accentuare ( demonstrativă-nestpânită ), isteria ar trimite spre refugiul în boală, în cerşirea compătimirii celor din jur. Partea nestăpânită, dominată de impulsuri, dublată de orgoliul excesiv, poate ajunge, în cazul aceluiaşi eşec, într-o depresie super rapidă, care, datorită impulsurilor duce automat la sinucidere. Ce am vrut să spun: felul de a fi al băiatului, la educaţia căruia au contribuit familia, prietenii şi şcoala, l-au adus aici. Dacă aceste combinaţii ar fi depistate din vreme – lucru poate posibil dacă ai noştri psihologi ar mai lăsa testele deoparte şi ar pune accentul pe observaţie – poate s-ar mai putea face ceva. Păcat că reacţionăm doar când se întâmplă ceva. Apoi, găsim brusc vinovatul/vinovata şi ne-am liniştit. Putem să ne vedem în continuare de viaţa noastră.

  • Reply
    Ultra-scurte | de ce? blog
    05/06/2007 at 8:25 PM

    […] O porecla amuzanta- Pisi […]

  • Reply
    sorin danescu
    06/06/2007 at 1:11 PM

    Salut.

    ceea ce Mihai incearca sa spuna se poate rezuma astfel : oricine se poate seta mintal astfel incat sa comenteze negativ, argumentat sau nu, orice prestatie de la tv. si din pacate, tu, andressa, chiar asta faci. ca un remediu impotriva “posturilor lungi” iti recomand celebrul si laconicul “X sau Y sucks”. “the fabulous life of..” este o emisiune dedicata, scheletul VH1 este altul. vrei sa facem o revista a presei – mondene sau nu – internationale si sa vedem cate titluri gen “si-a luat masina de 50000 euro” gasim ? ziaristii de la noi au deja o deformatie profesionala, nu arareori suntem intrebati chestii gen “sunt noi pantalonii astia ? cat au costat ?”. nu vezi ca apar si sumele mici in ziar ? imi pare rau, dar am dreptate. cred ca am zis destule chestii pe care le-ai fi putut semnala si as fi acceptat critica.

    iar faptul ca am emis o axioma extinsa in ceea ce priveste sinceritatea demersului artistic iarasi nu mi se pare gresit. publicul nu este suma persoanelor care il compun, asa cum sugerezi tu cand te individualizezi ca facand parte din acel public. nu, publicul are o personalitate colectiva. dar cred ca deja stii asta, dupa cum cred ca trebuie sa stii ca pe mine nu ma intereseaza testul publicului larg si sabloanele artistice impuse de acesta. piesele pe care le-am scris de-a lungul anilor inca ma emotioneaza pe mine, autor, chiar si acum. “Evident” (sorry …), nu stii multe despre mine sau vdv.

  • Reply
    andressa
    06/06/2007 at 2:53 PM

    Salut, Sorin!

    Nu stiu multe despre tine, ce-i drept, si nici despre Vita de Vie nu stiu extraordinar de multe. Am ascultat insa toate albumele voastre. Va stiu toate versurile! 🙂

    Da, orice se poate argumenta apreciativ sau critic, asa e. Iar eu cred ca ai exagerat in legatura cu faptul ca este o deprindere romaneasca sa intrebi cat a costat ceva. Presa de scandal nu a fost inventata de noi. Noi abia daca o practicam asa cum trebuie – paparazzi adevarati si cu adevarat monstruosi nu se gasesc pe plaiurile mioritice, din fericire. Eu cred ca nu e o deprindere romaneasca aceasta curiozitate de prost gust, chiar daca si jurnalistii sufera de ea.

    Nu cred ca ai gesit cand ai emis “axioma extinsa in ceea ce priveste sinceritatea demersului artistic”, dar eu spuneam ca nu cred ca se verifica. Este cu adevarat important ca demersul artistic sa fie sincer, dar asta nu inseamna ca si publicul vostru, desi format, poate chiar educat intr-o anumita masura de muzica voastra, va aprecia rezultatul. De exemplu, ziceam eu, mie nu mi-a placut un album. Ma face pe mine asta un fan mai putin valoros? Eu cred ca nu. Sper ca nu!

  • Reply
    sorin danescu
    07/06/2007 at 11:19 AM

    Salut, Andressa !

    Pt. paragraful 1 nu pot decat sa iti multumesc.

    Probabil ca R. Murdoch a inventat presa de scandal, habar nu am, cert este ca trebuie diferentiat intre “deprindere romaneasca” si “inventie romaneasca”. pana acum ai combatut-o pe cea din urma, in mod just. sigur ca nu am inventat noi nimic, am preluat totul. e insa enervant sa auzi ca “x si-a cumparat de la Paris ochelari de 200 euro”. daca gasesti asa ceva in presa occidentala mananc articolul.

    toti ascultatorii nostri sunt valorosi – un cliseu, dar unul adevarat. din nou insa folosesti acelasi argument : “mie, ca parte a publicului, nu mi-a placut un anumit album”. – ca si cand ar fi obligatoriu sa avem apreciere unanima fie si strict din partea publicului nostru. normal ca nu ma astept la asa ceva. constiinta colectiva a publicului nostru insa rezoneaza cu a noastra. pentru ca unii se regasesc in “liber’, altii in “basul si cu toba mare”, altii in “totata”, etc, etc. si atunci pot intelege toate – sau aproape toate piesele – chiar daca nu le plac. stii, asa cum omul are stari diferite exact asa are si o formatie.

    in incheiere as vrea sa admit ca m-as putea insela, ca poate totul se datoreaza faptului ca sunt absolut fascinat de procesul misterios prin care cateva cuvinte mazgalite pe un colt de hartie sau cateva acorduri de la sala de repetitie ajung in constiinta atator oameni. noi nu luam acea foaie de hartie sau acel instrument cu gandul “hai sa facem ceva sa ne cunoasca si sa ne aprecieze publicul” ci cu gandul ” asta am de spus. e in mine. trebuie s-o spun “. si uite asa existam noi de 11 ani. pe cuvantul meu.

  • Reply
    andressa
    07/06/2007 at 11:29 AM

    Sorin,
    nici deprindere romaneasca nu ca cred ca e. Asta e un pesimism “cioranist”. Si ca sa deomonstrez si ca sa ma si amuz o sa caut un articol pe care sa ti-l dau pe paine! Ai dat in scris, va trebui sa-l papi! 🙂

    Sunt sigura ca sunt valorosi toti ascultatorii pentru voi. dar tu te-ai suparat cand am atras atentia ca ai spus o prostie (dupa parerea mea): muzica va placea fanilor daca ne place noua. Si ziceam ca nu e chiar asa… Dar esti de acord, ca si tu ai zis asta: unora le place mai mult liber, altora basul si cu toba mare etc. Si da, constiinta colectiva rezoneaza, eu am fost carcotasa! 🙂

  • Reply
    sorin danescu
    07/06/2007 at 2:38 PM

    ei, ei,

    esti cam concilianta. nici eu nu mananc polemica pe paine, e adev. discutiile despre arta in general si muzica in special au intotdeauna tendinta de a deveni interminabile. bine ca am sfarsit pe un oarecare acord, putin disonant, dar asta e. e ok, suntem o formatie profunda, cu ascultatori profunzi si trebuie sa ne asumam chestia asta. bye, andressa.

  • Reply
    andressa
    07/06/2007 at 2:58 PM

    Sorin,
    sunt, pai cat putem sa polemizam pe unor formule pe care eu le-am gasit foarte neinspirate? Cred ne putem linisti. 🙂

    Oricum, sa vedem cat de concilianta sunt cand iti aduc articolul si o furculita!

  • Leave a Reply