Cat timp am fost gravida si acum, pentru ca alaptez, am primit de la dieteticieni si medici liste peste liste pentru a tine minte ce am voie si ce nu am voie sa mananc. Evident, nu a fost nevoie sa mi le lipesc pe frigider ca sa nu risc sa atentez la carnati! =)) Pentru mine a fost foarte simplu: trebuia sa mananc ca de obicei.
Oricum nu mancam dulciuri, iar daca totusi aveam chef de ceva, aplicam regula “Dulce, dar numai facut de mine” (nu numai ca ma tinea ocupata gatitul, dar stiam ce pun acolo: oua ecologice, unt ecologic, mult mai putin zahar decat cerea reteta etc). Carne tocata nu mancam oricum, nici carne procesata (salam, parizer) si nici branzeturi procesate (branza topita, de exemplu). Genul asta de dieta m-a ferit de ani de zile de acnee sau alte probleme de sanatate, iar greutatea mea este aceeasi de nu mai tin minte cand. Cand ma intreba lumea cum am reusit sa nu ma ingras in sarcina, nici nu stiam ce sa raspund. =)) Mananc normal: sanatos. Acum, la o saptamana de la nastere, mai am de dat jos 2 kg, arat ca inainte de sarcina deja si lumea ma intreaba iar: “cum mananci?”. Mananc normal: sanatos. Nu pentru o luna, nu pentru o perioada de 9 luni, ci intotdeauna. Si ma simt foarte bine.
Acum, pentru ca alaptez, lucrurile s-au complicat insa: lista de alimente permise s-a restrans. Plang dupa multe cruditati. Norocul meu este ca nu trebuie sa renunt la lactate, sunt in topul preferintelor mele. 🙂
Sunt Ambasador Olympus si as vrea sa va povestesc despre iaurturile bio, lansate recent. De cand s-a lansat pe piata brandul m-a cucerit pentru ca iubesc lactatele de capra (mai ales telemeaua si laptele), asa ca am testat Olympus Bio imediat ce le-am gasit pe rafturi in hypermarket. Eu oricum vanam produsele bio in magazine si intotdeauna le preferam pe cele produse in Romania, asa ca i-am dat din start o bila alba lui Olympus Bio pentru ca e primul iaurt bio local (produs la fabrica de la Halchiu, judetul Brasov). Propunerea de a sprijini lansarea produsului a venit cand deja aveam cateva in frigider. Sigur ca am acceptat, asadar, eram deja client fidel. 🙂
Iaurturile Olympus Bio contin fermenti S. Thermophilus si L. Bulgaricus, precum si vitamina B12, care corespunde unui procent de 10% din cantitatea zilnica recomandata (dar mai ales esentiala pentru femeile gravide sau care alapteaza, ceea ce e important pentru mine). Exista in 2 varinte, 0% grasimi si 3,5% grasimi, iar mie imi plac ambele (ard caloriile ca la balamuc acum, as putea sa mananc mult mai gras!).
Recunosc ca singurele mele temeri privind producerea unui astfel de produs este certificarea lui (am o problema de incredere in institutiile romanesti!), dar iaurtul Olympus Bio este certificat de catre organizatia de certificare ecologica Bio Austria, ceea ce mi se pare o garantie a faptului ca ca laptele bio folosit in productia iaurtului parcurge etape stricte in procesul de productie, de la momentul colectarii pana la momentul obtinerii produsului finit.
Va recomand si voua iaurtul! Chiar daca alaptati sau nu, sunteti insarcinate sau nu, vreti sa slabiti sau doar sa mancati ceva bun, cred ca alimentatia trebuie sa fie o preocupare permanenta. Sa traim bio!
14 Comments
Walter
20/06/2013 at 2:47 PMSarut mina,
Cum sinteti ambasadoare am siguranta ca voi primi de la dvs cel mai competent raspuns posibil la dilemele mele bio/eco/mincare sanatoasa. Am inteles ca alimentele procesate sint cih, dar iaurturile/laptele degresate sau cu (smart/i)fermentii, banuiesc adaugati prin intermediul unui proces industrializat nu ca vin asa de la vaca direct) sint fabulosi! Cum vine asta!? Probabil nu inteleg eu ceva …. sau inteleg gresit …. de aceea va rog sa ma luminati.
Multumec frumos!
andressa
01/07/2013 at 12:47 PM@Walter:
Iarta-ma ca iti raspund cu intarziere. Imi ocupa tot timpul bebelusa si nici nu sunt nutritionist sau inginer chimist ca sa stiu sa iti raspund la rapid la aceasta intrebare. Asa ca m-am documentat un pic: pentru tine, dar si pentru mine, ca sa stiu ce mananc!
Recunosc ca nu inteleg procedeul industrial prin care produsul ajunge sa nu contina grasimi, dar am aflat de la Olympus ca, in mod particular, iaurtul bio Olympus 0% are 6 g proteine, iar cel 3,5% are 5 g la 100ml. Referitor la glucide si proteine – calitatea lor se pastreaza, lipidele lipsind din cel degresat. Explicatia simpla este ca “degresat” inseamna fara grasime, adica fara lipide, iar celelalte principii nutritive nu sunt afectate. Iaurtul fara grasimi pastreaza, asadar, efectele benefice doar ca se adreseaza unei game de consumatori care are nevoie de / doreste o alimentatie saraca in grasimi.
Calitatea unui produs, indiferent de tipul acestuia degresat sau nu, vine atat din calitatea ingredientelor sale, cat si a procesului de productie, care trebuie sa urmareasca etape stricte de la momentul colectarii ingredientelor pana la momentul obtinerii produsului finit.
Nu stiu daca te satisface raspunsul meu. Nu cred ca am reusit sa explic prea bine procesul, dar eu una sunt impacata cu ideea ca stiu ingredientele iaurtului si continutul de proteine. Pana la urma principiile nutritive sunt importante si sursa laptelui, nu?
Rodiq
21/06/2013 at 11:01 AMBuna Andressa,
Iaurturile Olimpus Bio sunt pana la urma de capra(ca in articol) sau de vaca (cum apare in poza)?
Multumesc!
andressa
21/06/2013 at 1:15 PMRodiq,
Olympus are pe piata si produse din lapte de capra (lapte, telemea), iar iaurturile de care scriu acum sunt din lapte de vaca. Pe mine m-au cucerit anul trecut cu telemeaua de capra. dar toate produsele lor imi plac. Sper ca acum am fost mai clara! 🙂
Rodiq
22/06/2013 at 7:08 AMAll clear now!
Nu sunt sigura ca branzeturile si lactatele de capra sun recomandate in sarcina….Tu cum le-ai consumat?
Zi buna!
andressa
22/06/2013 at 10:01 AM@Rodiq,
Ba da, sigur ca sunt recomandate. Le-am consumat ca tare… La greu! Telemeaua cu rosii, iar laptele… Ca pe apa. Ingrasa, presuspun, dar e o sursa foarte buna de calciu si minerale. In ultima luna il beam ca pe apa, mai ales seara. Si cum nu aveam probleme cu greutatea, ca am luat 10kg in total, puteam sa beau lapte linistita!
dojo
23/06/2013 at 12:38 PMptiu, drace, se vede ca n-am mai fost de mult timp pe aici, am pierdut sirul evenimentelor 🙂
Felicitari!
Io-s acum cu burta la gura (desi nu se vede inca) si mananc cu bun simt (asa cum o fac de obicei). O idee mai restrictiv, ca merg pe ideea ca, daca nu as da unui bebelus niste chestii, nicio io nu le bag in gura (valabil in general la bauturi), dar, daca esti obisnuita sa mananci ‘curat’, nu-i chiar asa tragedie
andressa
23/06/2013 at 3:46 PMDojo,
Felicitari! Sa fii sanatoasa x 2! 🙂 si ai grija de tine: trebuie sa fii o fabrica de bebelusi si apoi de lapte. :))
dojo
23/06/2013 at 4:45 PMSaru’mana, doamna. Nu folosi pluralul, ca ma sperii. Unu-i de ajuns, abia astept sa vina, ca ma da deja destul peste cap si are doar cateva saptamani ‘gestationale’. Am insa grija, vorba aia, fac treaba asta o data, vreau s-o fac bine 😉
andressa
24/06/2013 at 5:13 PMDojo, de ce doar o data? 🙂
Maria
24/06/2013 at 3:36 PMNu stiam ca exista ! Bravo !
Vicki P. Duran
07/07/2013 at 4:36 PMEu de cand gatesc in vasele zepter, nu mai am surprizele neplacute date de vezica biliara atunci cand mananc preparate mai greu de digerat.
Elvin L. Pena
09/07/2013 at 7:37 PMSe spune ca alimentatia sanatoasa este constisitoare si nu orice om poate sa o adopte, insa oare chiar asa este? Multe familii din Romania (atat mai sarace cat si mai instarite), au incercat sa manance mai sanatos si au ajuns la concluzia rapida si simpla – cheltuim la fel ca inainte sau mai putin, daca ne limitam costurile la tot ce este necesar si nu facem risipa. Mi se pare corect, tinand cont ca mai toate mancarurile atat cele vegetariene, vegane cat si raw, sunt foarte, foarte satioase si de multe ori nu simtim nevoia sa mancam asa de des ca inainte. Insa pe langa acest aspect, exista cateva puncte cheie de care ar trebui sa tinem cont cand plecam la un asemenea drum.
Ionescu
13/11/2015 at 7:02 PMFoarte utile info. Eu sunt la al doilea bebe, alaptat exclusiv si nu am renuntat la cruditati. Am fost informata de o moasa, cu care mentin constant legatura, sa nu renunt la fructe si legume crude. Bine, nu se exagereaza cu ele, se consuma treptat si in portii mici si se evita varza, mazarea, cele care fermenteaza.