Am ascultat podcastul lui Bobonete cu Gică Hagi cu mare interes, la o zi de la publicare, într-o zi de duminică, în timp că făceam mâncare. Toamna mă inspiră să fac o tonă de „comfort food”, tocăniță cu gutui și țelină, cu sos de bere neagră, chifle din făină integrală, coaste de porc coapte încet. Am umplut casa de mirosuri delicioase și am ascultat cu mare interes ce a spus „Regele”. Așa i se spune, nu? Mărturisesc că eram curioasă mai ales pentru că, 9 ani, cât am în TV, nu am reușit să îl convingem să vină pe canapea, deși ne-am dorit foarte mult. N-am luat-o niciodată personal. Cred că omul s-a ferit de interviuri multă vreme, sâcâit de glumele din spațiul public legate de vocabularul lui, de exprimările lui stângace. Nu a vrut să mai dea apă la moară celor care rădeau de el, sătul de bullying, și-a văzut de treaba lui, de fotbal. Poate nici nu avea timp să dea interviuri.
Am fost foarte curioasă cum s-a simțit omul într-un interviu de o oră, dacă Bobonete a reușit să îl facă să se simtă relaxat. Concluzia a fost că da, Bobonete a făcut o treabă foarte bună. S-a pregătit bine, cu întrebări cu care ar fi făcut un interviu bun de trei ore, dacă interlocutorul era mai vorbăreț. A ieșit o oră interesantă, un dialog cu Hagi și intervenții scurte ale copiilor lui.
Omul ăsta, foarte talentat la sport, deși nu se exprimă ușor, ci pare mereu că își caută cuvintele atunci când nu se referă chiar la joc, a arătat în interviu că a știut de unde și de la cine să învețe lucruri. Am reținut câteva lucruri din ce a spus:
- Deciziile importante se iau dimineața, când ai capul limpede
- El doarme mult, somnul este important. Se odihnește o oră la prânz în fiecare zi.
- După orice situație complicată, după un succes sau un eșec, este bine să reflectezi, să stai SINGUR, să rememorezi tot și să tragi concluzii. Altfel nu progresezi.
- Când ești lider, este foarte important să îți păstrezi timp pentru tine, să stai tu cu gândurile tale cât de des.
- Succesul înseamnă în primul rând mult exercițiu, multă repetiție. Nu există scurtături
- Trebuie să știi când să îți asumi riscuri. El a învățat asta când avea 12 ani, de la un antrenor care i-a spus-o și „a băgat la cap”
- La Real Madrid a învățat un lucru important: că trebuie să îți dorești să fii cel mai bun și să dai totul pentru asta
- Când ești lider, îți asumi și responsabilități, nu doar laude. Uneori înseamnă să ieși și să îți ceri scuze în numele tuturor, să dai explicații
- Succesul echipei naționale s-a bazat și pe faptul că ei erau cu adevărat o echipă: nu doar pe teren, ci și în afara ei. Au fost foarte uniți și au fost încrezători
- A avut un tată care l-a iubit foarte mult (pentru că băiatul născut înaintea lui Gică a murit) și iubirea și încrederea pe care le-a primit i-au dat aripi. A vrut să facă la fel cu copiii lui și, la 14 ani, i-a întrebat pe fiecare ce drum vrea să aleagă. Promisiunea lui era că îi va sprijini orice ar alege. Asta face și acum. La pensie însă, se așteaptă ca ei să îi plătească toate concediile. 😊
- Să fii un părinte bun înseamnă în primul rând să stai cu copiii tăi, să te vadă în multe situații, „să te simtă” – așa s-a exprimat el. Să vadă ce alegeri faci, cum trăiești, cum te poți cu oamenii. Practică, nu teorie.
Dacă treci peste felul lui de a vorbi și nu faci pe deșteptul, dacă asculți cu adevărat, poți să afli o filosofie interesantă de viață. Din ce povestea, erau foarte transparente valorile machedonești. Ascultam o poveste despre patriarhat, el și spune că este „liderul de acasă”. Sau că aduce bani, deci nu i se poate reproșa că muncește prea mult sau, de fapt, mai nimic. „Câte bordeie, atâtea obiceie”, cum e vorba.
Pare un om generos cu familia sa. Poate soției îi cumpără cadouri scumpe: ceasuri de damă, bijuterii, parfumuri sau ce îi place ei. Copiilor le-a asigurat cea mai bună educație, în domeniile alese. Viața lui pare ghidată de valori învățate din sport: disciplină, fairplay, perseverență, respect. Asta pare cadoul cel mai important pe care îl oferă celor din jurul lui.
Oi fi eu profană în ale fotbalului, dar înțeleg de ce omul ăsta a făcut performanță. Și de ce, față de alți colegi de generație ai săi, foști colegi de echipă, este singurul care încă face performanță, nu doar reclame sau comentarii.
Sursă foto: Facebook Gheorghe Hagi
1 Comment
Capsunarita
21/10/2022 at 11:31 AMInteresant. Mulțumesc pentru recomandare. Am sa caut interviu.