GANDIM

De ce nu putem avea profesori buni

Anul asta mi-am dorit sa intru in invatamant. Mi-a trecut prin minte sa fac o schimbare in viata mea si ma impresionasera povestile despre Teach for Romania din Dor. Va recomand seria de articole, va schimba foarte mult perspectiva despre invatamant si cei fara sanse. Am completat online un formular si apoi m-a sunat cineva. Astfel am aflat de ce invatamantul nu are nicio sansa cu datele problemei de acum.

Principiul Teach for Romania este foarte pragmatic si extrem de nobil. Profesionisti in diferite domenii dau inapoi comunitatii ceva: timpul si cunostintele lor. Ei trec printr-un training special echivalent cu un MBA, un modul pedagogic si de leadership, sunt evaluati si apoi predau 2 ani in medii defavorizate. Apoi pot continua sau nu cu inca 2 ani. Ideea proiectului este ca numai cu astfel de dascali extrem de bine pregatiti, selectati si motivati poti face schimbari la nivelul comunitatii. Educatia primita de un copil in primii 15 ani de viata ii determina parcursul in viata. Deci, trebuie rupt cercul vicios: mers in comunitati in care rata abandonului scolar este mare.

Tinerii carora li se schimba viata astfel devin independeti, iar multi dintre ei fac schimbari in comunitatea din care provin: creeaza locuri de munca, ii motiveaza si pe altii sa fie educati. Istoria proiectului la nivel mondial, dar si national arata ca aceasta teorie functioneaza. Copiii se tin de scoala, devin ambitiosi, viseaza, vor sa faca o meserie, sunt extrem de inspirati de invatatori/profesori. Se vad rezultate. Intrati pe site ca sa aflati mai multe.

Asadar, m-am documentat si am decis ca e o varianta pentru mine. Sunt intr-o etapa din viata mea in care as vrea sa ii ajut pe altii, mi-ar placea mult sa lucrez cu copii si cred ca as putea fi o invatatoare buna. Insa totul s-a terminat cand am aflat la telefon mai multe despre proiect. Un invatator ca mine ar primi cam 900 de lei salariu de la stat. Avand in vedere ca as fi lucrat departe de casa (sunt scoli in program in afara orasului), as fi cheltuit mult pe transport (benzina). Practic, cu acel salariu, aduci bani de acasa. Insa veste buna este ca primesti un grant de la UE daca esti in acest proiect si are cam aceeasi valoare, se dubleaza deci venitul. Pentru unii, este un venit bun. 1800 lei. Pentru un om cu o pregatire deosebita, cu un masterat, un MBA sau alte studii in strainatate, un fost corporatist care vrea sa faca bine, este un venit din care cu greu poti trai. Daca ai deja un credit pe care vrei-nu vrei il platesti lunar, degeaba vrei tu sa fii voluntar, trebuie intai sa platesti chiria, rata, benzina, gradinita copilului etc. Rata mea este mai mare decat venitul pe care l-as primi.  Eu am renuntat deci la vis. Nu imi permit inca sa fac atata bine. Cei care o pot face insa, cred ca sunt datori sa o faca. In 2 ani cred ca nu numai schimba o generatie, ci isi schimba si viata lor.

In aceasta situatie imposibila sunt insa 244.600 de persoane, potrivit Ministerului Educatiei. Am gasit date din 2015. Si ma refer acum la venitul de la stat, 900 lei, nu de grantul de la UE de care beneficiaza cei cativa din programul acela (deja sunt niste norocosi aceia!). Salariile nu sunt identice, depinde de vechimea in invatamant si de mai multe criterii, dar in esenta multi pot castiga mai mult fiind bone pentru un copil, decat ramanand in invatamant. Ce profesori credem noi ca putem avea daca raman in sistem cei care muncesc mai mult si sunt platiti mai putin decat unii care vand martisoare? Asa cum (prea) multi medici au parasit deja tara pentru a avea o viata decenta lasand spitalele aproape goale si colegii de breasla coplesiti de un sistem in prabusire, la fel multi dascali au iesit deja din sistem. Au ramas desigur in ambele domenii si oameni buni, motivati numai de ei stiu ce, dar ei sunt exceptii.

Nu e o stire. Toti stim cat de prost sunt platiti profesorii, dar pentru mine a fost o revelatie sa ma gandesc cum ar fi ca eu sa fiu in locul lor. Copiii, mai ales cei din mediul defavorizat, ai nevoie de mentori in aceeasi masura in care au nevoie de oameni care sa ii alfabetizeze. Eu zic ca educatia va fi o prioritate pentru stat atunci cand oricine ar fi dispus sa intre in invatamant. Indiferent de domeniul nostru de expertiza, 2 sau 4 ani de zile ar trebui sa fim profesori. Sa vedem si noi cum e, sa nu uitam cum e sa lucrezi cu copii, sa facem un bine. E datoria noastra. Atunci s-ar vedea diferenta. Pana atunci, sa vedem cum ne-o fi norocul. Ce se poate intampla o tara in care se face din ce in ce mai putina educatie, desi in lume se face din ce in ce mai multa? Vom afla.

Sursa foto predare: Shutterstock.

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply
    Magda
    05/07/2016 at 10:03 AM

    Am avut un proces asemanator: am citit articolul din DOR cand stateam in alta tara si mi s-a parut un motiv bun sa ma intorc in Romania pentru o perioada determinata. Nu aveam de gand sa fac asta ca sa pot pune bani deoparte, dar implicarea emitionala si fizica care era clar de asteptat din ce am citit nu ar fi putut fi suportabila daca as fi avut si un stress financiar constant. Cred ca e mai potrivit pentru tineri absolventi/ profesionisti care vor sa se reconverteasca si sa fie antreprenori in educatie dupa.

  • Reply
    Elena
    06/07/2016 at 1:39 PM

    Nu este vorba de cat de prost sunt platiti. Sa ne amintim ca inceputurile scolii romanesti au fost facute de invatatori fara plata. Da, nu erau platiti de nimeni si ei ii invatau pe copii romani sa scrie si sa citeasca. Problema este ca nu avem profesori buni pentru ca nu are cine sa ii invete. Nu ii invata nimeni cum sa predea, cum sa se comporte samd. Asta e realitatea.

    • Reply
      andressa
      06/07/2016 at 1:42 PM

      da, este si asta o problema. nu sunt pregatiti pentru aceasta meserie dificila si plina de provocari.
      dar conteaza si salariul. nu as compara prezentul cu vremurile de la inceputul invatamantului: cati erau alfabetizati si cati erau motivati sa schimbe asta? discutam de lucruri foarte diferite.
      conteaza si salariul. nu poti atrage cele mai bune minti, mereu multe dintre ele (nu toate) vor fi atrase de posibilitatea unui trai mai bun.

  • Reply
    Alexandru Ciocan
    09/07/2016 at 6:10 PM

    Felicitări pentru gândurile bune. Din păcate, așa este, România este prea săracă să poată susține sistemul de învățământ… Păi dacă ar putea da salarii profesorilor/învățătorilor începători de 1800 de lei net, e clar că nu ar mai avea nevoie de outsideri 🙁

    Felicitări încă o dată pentru gândurile bune și pentru dorința de a ajuta 🙂

  • Reply
    Andreea
    27/05/2017 at 12:11 PM

    Este interesant articolul tău, dar te rog mai citeste odată textul caci ai “mancat” litere spre finalul textului. Eu fiind traducator, observ foarte rapid greșelile. Poate ca și alți oameni observă dar tac. Ești o drăguță oricum.

  • Leave a Reply