Bea apă. Apoi bea din nou apă.
Spală-te pe dinți.
Pune-ți centura.
Dă-te cu cremă de protecție solară.
Citește în fiecare seară cel puțin 10 minute dintr-o carte.
Fă sport de două ori pe săptămână. Orice sport.
Mânâncă și salată la fiecare prânz și cină.
Suntem prizonierii rutinelor, fie că ne dăm seama de asta sau nu. Ar fi bine să ne dăm seama însă, dacă vrem să schimbă ceva important la viețile noastre, poate chiar să le prelungim sau să le creștem calitatea, având o stare de sănătate mai bună.
De mici am învățat cum arat o farfurie „normală” cu mâncare: cât de variat mâncăm – repetăm des alimente prăjite sau congelate, cum ar fi pui sau pește pane? Avem mereu mâncarea însoțită de salată sau niciodată nu vedem culoarea verde în farfurie? Bem apă sau suc dacă ne este sete? Mâncăm în timp ce ne uităm la televizor sau „sărbătorim” o seară liniștită sau o veste bună cu o caserolă cu înghețată?
Ce sport facem și cât de des? Face parte din rutina noastră, la fel ca mersul la magazine pentru aprovizionare, sau este ceva exotic, rar, nu se „potrivește” cu programul nostru și stilul nostru de viață? Asociem sportul cu un moment de relaxare sau de distracție cu prietenii sau este un moment de efort chinuitor care abia așteptăm să se încheie?
Ce facem ca să ne relaxăm? Când avem nevoie de o pauză, mergem spre frigider (poate chiar fără să ne dăm seama) sau spre sertarul acela în care avem mereu biscuiți? Sau, pentru a ne deconecta, după multe ore de concentrare, dăm un telefon cuiva apropiat și stăm puțin de vorbă? Ca să uiți de griji, intri pe o aplicație – scrollezi sau pariezi? Fumezi? Te uiți la un film? Sau poate alergi o tură prin parc?
Cartea pe care am citit-o în vacanță – o carte cumpărată la un flea-market, de-aia arată cam „uzată” în poză! – mi-a schimbat perspectiva asupra multor lucruri din viața mea. Se numește The Power of Habit, de Charles Duhigg. Volumul explică ce se întâmplă în creierul nostru atunci când facem un lucru în mod repetat – fie asta un lucru benefic sau un viciu. În partea a doua, discută și despre procedurile din organizații – cu niște exemple incredibile. Ceea ce m-a impresionat pe mine cel mai mult a vizat mai mult indivizii. Cât de mult suntem prizonierii rutinelor – a ceea ce este familiar, ceea ce am învățat de mici că este firesc sau aducător de endorfine.
Iată un pont. Ceea ce autorul numește „small wins” sunt acele gesturi mici care duc la schimbări mult mai mari. Un exemplu este a-ți face patul. Nu asta în sine își schimbă viața, dar cercetările au arătat că cei care își încep ziua cu asta, tind să aprecieze mai mult ordinea și să extindă treptat gestul spre a avea un spațiu mai ordonat în jurul lor, în general, spre a fi mai bine organizați și să fie mai puțin stresați. Gestul întărește voința și autodisciplina. În cartea Think like a monk, de Jay Shetty, pe care v-o recomand de asemenea, autorul spunea că așezarea încălțămintei la ușă este un obicei care duce la îmbunătățirea vieții. Practic, tot un „small win”. Ritualul de a te descălța și a așeza cu atenție pantofii la locul lor, privirea aruncată asupra holului frumos aranjat îți influențează starea interioară și îți dă o perspectivă asupra spațiului care se traduce în a dori mai multă ordine, în a avea mai multă disciplină.
Venind dintr-o vacanță cu familia, cum scriam mai sus, m-am uitat în jur cu atenție și am observat rutine care mă îngrijorau. Femei frumoase și cochete îmbrăcate în rochii de plajă superbe țineau în mână ori o farfurie cu un desert, ori o cafea cu frișcă, ori un pahar cu suc. Bărbați masivi nu lăsau paharul de bere din mână. Copiii ronțăiau imediat ce ieșeau din apă, ba chipsuri, ba biscuiți. Parcă nu se opreau din mâncat și din băut, ore întregi! Vacanța lor părea sinonimă cu excesul. O asociere foarte periculoasă care are efecte grave asupra sănătății noastre.
Într-o notă mai pozitivă, am observat și micile obiceiuri pe care nu mi-am dat seama că le-am impus în familia mea. Începusem cu ele. Bea apă, nu suc. Spală-te pe dinți, fără excepție, dimineața și seara. Spală-te pe mâini întotdeauna înainte să mănânci. Pune-ți întotdeauna centura de siguranță în mașină sau în autocar. Dă-te cu cremă de protecție solară. Comandă / alege o salată. Fără să le spun, fără să le mai gândim, sunt automatismele noastre și cred că genul acesta de comportament, dacă reușim să îl impunem copiilor noștri, este cel mai generos cadou pe care îl putem face. Și fiecare „excepție” de la obiceiurile noastre trebuie bine cântărită.
No Comments