IUBIM

Mama mi-a dat viață, educație, încredere și 10,000 euro când m-am căsătorit. Eu ce îi dau copilului meu?

Mama mi-a dat 10,000 de euro când am făcut nunta. A fost un cadou neașteptat. Tipic mamei mele. Ca un magician, mereu a scos câte o surpriză din pălărie când mă așteptam mai puțin. M-a învățat că mereu are un plan pentru noi, pentru mine. Banii au acoperit doar o parte din cheltuieli pentru că, așa cum am văzut în filmele americane, am dorit și eu tot felul de lucruri la petrecere: rochie de la designer, formații live, violoniști în grădină, tort nu-știu-cum, prosecco bun cât curpinde, ca să nu te doară capul!, și așa mai departe. Până la urmă, m-a durut capul de la divorț, nu de la prosecco, dar asta e viața!

Când mi-am luat permis, mi-a dat și mașina pe care o cumpărase de puțin timp: o Dacie break. Poate nu era cea mai cool mașină, dar mie așa mi s-a părut și mă ducea peste tot unde aveam nevoie: la facultate, la filmări la Buftea, la mare și la munte. Mai important de atât, mi-a adus o bucurie cum nu pot să descriu, o independență la care tânjesc toți adolescenții, dar pe care puțini o trăiesc, puțini au șansa să o trăiască și nu o amână până când nu mai are oricum același gust.

M-a ajutat și când am divorțat, și știu că, deși nu îmi spune, are un plan pentru noi și acum. Așa au mereu părinții. Iar eu am stat mereu liniștită.

Cel mai de preț dar pe care mi l-a dat mama a fost mereu lipsa de griji, senzația de ușurință, de „totul se va rezolva”. Din apartamentul nostru de 2 camere mobilat ca în anii ’80, cu covoare persane pe jos, bucătărie minusculă și multe murături și gemuri în cămară, nu simțeam că îmi lipsește nimic. Chiar dacă s-ar fi întâmplat ceva neprevăzut, aveam convingerea că mama se gândește la viitor. Ăsta a fost motivul pentru care am avut curaj de când mă știu să mă înfrunt cu oricine, să fac ce vreau, să spun ce cred, să îmi dau demisia, să o iau de la capăt de mai multe ori, să pariez pe mine și să risc oricât. Am putut să mă uit doar în viitor, nu în trecut, și nici să mă blochez în prezent.

E o presiune mare pe umerii mei. Mă frământ constant, de când sunt mamă. Mă gândesc cum îi voi oferi și eu copilului meu aceeași  liniște, aceeași siguranță în care înfloresc încrederea de sine, puterea de a lupta, de a crea, de a visa. Primul obiectiv pe care mi l-am stabilit este să nu aibă niciodată grija mea, să nu fiu o povară, ci un stâlp, un refugiu și un reper totodată, o resursă cât mai bogată de orice are nevoie.

Poate că nu îi pot oferi vile, dar o cameră luminoasă și un pat confortabil mereu va avea la mine, chiar dacă se va muta cândva, pentru că uneori nu știm unde ne simțim „acasă” și ne întoarcem acolo unde ne simțim protejați.

Poate că nu o pot întreține, dar îi pot oferi educație de bună calitate, ca să poate munci în ce domeniu dorește, să crească în direcția în care simte chemarea, iar vacanțe își va permite apoi, câștigând bani din pasiunea sa.

Poate că nu îi pot face cadouri scumpe, dar nici nu vreau ca vreodată să îmi plătească mie spitalizarea, dacă va fi cazul, să îmi plătească facturile și să îi întunec visele cu problemele mele.

Pentru asta mi-am făcut recent o pensie facultativă și îmi voi face și o asigurare de viață.

Scriu acest text la invitația UNIQA, care a lansat Asigurarea de viață la termen UNISAFE.Clienții pot alege unul dintre cele 5 pachete predefinite în baza unor nevoi relevante, pentru 5 tipuri de situații familiale:

 • Pachetul UNISAFE Dinamic – dedicat tinerilor plini de energie, independenți financiar și cu o viață activă
 • Pachetul UNISAFE Start – dedicat tinerilor aflați la începutul vieții de cuplu
 • Pachetul UNISAFE Family- dedicat celor cu familie și copii
 • Pachetul UNISAFE Exclusiv – dedicat familiilor monoparentale
 • Pachetul UNISAFE Senior – dedicat celor cu experiență de viață, care caută soluții de protecție pe termen lung pentru a-și menține standardul de viață și după retragerea din activitate

Astfel, poți alege pachetul potrivit pentru nevoile tale, beneficiind de protecție în caz de deces, iar  opțional te poți asigura pentru spitalizare, invaliditate, intervenții chirurgicale, fracturi, pentru perioade între 5 si 40 de ani.

Pentru mai multe detalii legate de Asigurarea de viață la termen UNISAFE puteți accesa site-ul UNIQA și solicita o ofertă personalizată.

Vă doresc ce îmi doresc și mie: să luăm decizii care ne vor face să ne mulțumim singuri în viitor. Avem nevoie să ne asigurăm de pe acum că ne așteaptă lucruri bune.

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Rus
  15/03/2021 at 8:53 PM

  Ti-ai putea ajusta ura fata de barbati si i-ai oferi copilului timp de calitate cu tatal; ai fi un model pentru ea, ar invata sa relationeze corect cu ei in viitor si ar ajuta-o mai mult decat toti banii din lume.

 • Reply
  Ildiko
  23/03/2021 at 1:34 PM

  Pana la urma orice experienta ii oferim copilului, mai ales daca e frumoasa si buna, este un castig pt viitorul lui. Nu m-am gandit nicioadata la asigurarea mea de viata ca la un dar oferit copilului.Multumesc

 • Reply
  Adrian Popescu
  11/04/2021 at 10:38 PM

  Raspunsul la intrebarea din titlu eu il dau astfel ; un parinte trebuie sa-si ajute copilul sa se lepede de frici . Apoi sa inteleaga ca nu exista ceva pe lume gratis . Si nu in ultimul rind ,, cine nu munceste ( mai bine zis lucreaza ) sa nu manince ” .

 • Reply
  Adrian Popescu
  11/04/2021 at 10:40 PM

  Asigurarea de viata poate fi un dar oferit copilului numai daca titularul asigurarii este responsabil cu viata sa .

 • Reply
  Adrian Popescu
  11/04/2021 at 10:48 PM

  Ura este un sentiment generat prin vorbe si / sau fapte de o persoana opozabila . Constat ca folosim termenul cu mare usurinta ; mai ales cind nu e vorba strict de ura . Poate ca fiecare dintre noi ar trebui sa ne analizam gindurile , vorbele , faptele ca nu cumva ele sa genereze ura . Eu care observ starea ce o generez celui de linga mine , ce fac pentru a nu repeta gindurile , vorbele si faptele generatoare ?!

 • Leave a Reply