GANDIM

Viețile femeilor contează

Dacă toate femeile din România și-ar striga suferința în cor, urletul ăsta s-ar auzi până în China. Iar bărbații ar surzi, cu siguranță. Nu că acum ne-ar auzi.

Dacă fiecare femeie care acuză un viol ar trebui să îl și dovedească pentru a fi crezută, atunci nu am mai avea nevoie de poliție și de procurori. Asta e, fiecare să se descurce cum poate. Deja noi, femeile, suntem lăsate să ne descurcăm așa cum putem. În liniște, dacă se poate.

Dacă fiecare agresor ar fi chiar închis, amenințările nu s-ar transforma în bătăi, violuri sau crime.

Dacă ne-ar păsa de viețile mamelor, surorilor, fiicelor noastre, am lua fiecare jignire, hărțuire, amenințare și palmă în serios. Foarte serios.

Ar trebui ca în loc să scriu, să strig în Piața Victoriei. Dar chiar și eu, de fapt, constat că am ajuns să cred că mai important decât să lupt pentru viața mea și a altor femei este să tac și să fac ceva util pentru alții. În timp ce scriu aceste rânduri, făcând o pauză de la documentul pe care trebuie să îl predau azi unui client, mă gândesc și ce să gătesc diseară, ce facturi am de plătit, iar în browser am deschise tab-uri cu magazine online care îmi vând produse care m-ar ajuta să arăt mai drăguț. Că așa ne stă nouă bine femeile, drăguțe, cât mai decorative, fără să deranjăm, fără să sunăm la 112, fără să ne plângem, fără să cerem ceva. Fără să ne strigăm suferința.

În timp ce noi tăcem, o fată violată și bătută se zbate între viață și moarte cu arsuri pe 90% din suprafața corpului. Iar în Senat, astăzi, s-a adoptat o lege care interzice cursurile despre identitatea de gen și egalitatea de șanse.

Vouă nu vă vine să urlați?

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  recruta
  25/06/2020 at 4:36 PM

  Orice acuzatie trebuie dovedita, altfel oricine ar spune orice. Strigatele de ajutor nu se aud deoarece sunt cazuri de femei indoielnice care um la cu acuzatii false din razbunare – vezi Amber Heard si Cardi B. Si din cauza lor sufera femeile care chiar au nevoie de ajutor.

 • Reply
  Andrei G
  29/06/2020 at 10:08 AM

  Femeile care fac acuzatii false de viol fac cel mai mult rau femeilor care au intradevar o problema. Auzi in jurul tau 5 cazuri in care acuzatiile erau false, automat la urmatoarea situatie pleci de la premiza ca poate fi tot un caz de razbunare.
  Femeile care acuza pe cineva de nedrept de viol si se dovedeste clar ca a fost rea-vointa ar trebui sa primeasca aceeasi pedeapsa ca un violator. Astfel am crea o societate mai buna pentru toata lumea.

 • Reply
  vali
  29/06/2020 at 11:57 PM

  ioana dumitrache ftw!!!

 • Reply
  Lucia
  29/08/2020 at 2:14 PM

  Si totusi, cu ce o ajuta pe o data violata daca s-ar preda la scoala ca un baiat se poate face fata sau invers?!?

 • Reply
  Lucia
  29/08/2020 at 2:14 PM

  Scuze, fata, nu data.

 • Leave a Reply