CUMPARAM

Despre optimism sau prostie în vremea Covid-19. Filosofii de la mamaia mea

Mamaia mea nu se mira niciodată când auzea că ceva rău s-a întâmplat, ea se aștepta mereu la ce era mai rău. Eu îmi explicam asta cu faptul că trăise mulți ani la țară, unde nu făceai nicio brânză cu optimism: las’ ca plouă, las’ că nu dă grindina, las’ că o să câștig la loz în plic. Ea gândea altfel: și dacă nu plouă? Si dacă dă grindina? Și dacă la anul e mai rău?

Prinsese și războiul. Prefera să fie pregătită, cât de cât, pentru orice. Și trăia foarte bine așa. Era foarte fericită și mulțumită. Fără să spere că norocul se va abate asupra noastră.

Nu făcuse multă școală, dar se pricepea la de toate, la crescut animale, agricultură, socotea ca un contabil orice era nevoie, făcea singură brânză și săpun, chiar dacă se găseau la magazin. Tricota, cosea și repara orice și mă învățase și pe mine. Gătea cea mai bună mâncare din orice frunze sau doar din două aripioare de pui. Se ducea la biserică, dar credea mai mult în irigații decât în Să dea Domnul!, credea în muncă multă și economii, nu în lozuri câștigătoare și moșteniri neașteptate. Credea că nevoile sunt importante, nu dorințele. Cumpăra ce îi trebuia și niciodată nu îi “făcea cu ochiul” ceva ce nu era nici de îmbrăcat, nici de mâncat. Mofturi!, ne certa pe noi când auzea că visăm cai verzi pe pereți.

M-am gândit mult la ea în zilele astea în care economia s-a oprit și nu știm când va reporni și cu ce viteză își va reveni. Vorbesc cu prietenii despre criză și văd că două păreri dominante:

 • optimiștii.

Cei care sunt convinși că din iunie totul va fi la fel. Virusul va dispărea, oamenii vor avea din nou de lucru ca și până acum, vor câștiga la fel, prețurile vor fi la fel, șomajul nu va crește, și-au pus costmele de baie pe ei , pe 1 iunie merg la mare!, vor merge și în alte vacanțe frumoase, în toamnă copiii vor merge la școală și la grădiniță, ca și până acum, și vom trăi fericiți până la adânci bătrâneți – din credite cel mai probabil pentru că ratele vor fi plătite la timp mereu și ce frumoasă este viața! Yay!

Nu au nevoie de un plan, pentru că pur și simplu va fi bine.

 • pesimiștii

Cei care poate aveau niște economii când criza saniară a început și și-au schimbat imediat obiceiurile care se adapteze, cheltuind strategic, discutând cu angajatorul sau cu clienții / angajații, după caz, despre soluții pentru a trece cu bine peste ceea ce va urma. Și-au luat gândul de la vacanțe, de la cumpărături nenecesare, se gândesc la ce va fi, fac planuri: A, B, C…

Aceștia sunt cei care aveau făină, conserve și spirt când a început starea de urgență, aceștia sunt cei care drămuiesc și acum ce au gândindu-se că dacă deficitul bugetar va fi de 9,2%, cum avertizează UE, vom ajunge în situații disperate.

Guvernul nostru este, din păcate, din prima categorie. Împachetează frumos prezentul ca să nu ne speriem de ce va veni. Va fi bine, ne spune premierul, bazându-se pe… nimic.

O să plouă!, ne-ar încuraja ei în țara fără investiții în sisteme de irigații. Uite că anul ăsta nu prea a plouat. Recoltele sunt compromise.

O să mărim pensiile!, promit ei, ca să ia voturi, cu prețul economiei nostre, pur și simplu, aruncând în aer bugetul, ca și guvernele precedente. Uite că a venit coronavirusul și țara deja are foarte multe datorii, dar nu are spitale, nu are de niciunele.

O să fie mai mic deficitul, veți vedea. Cum exact vor salva economia, încă nu ne-au spus, iar zeci de domenii sunt pur și simplu paralizate: tot ce este HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), creșe, grădinițe, școli private și after-schooluri, firme de catering pentru astfel de instituții sau pentru evenimente private, organizatorii de evenimente (concerte, festivaluri etc), artiștii (actori, cântăreți) și câți nu mai sunt!

O să fie bine! Și dacă nu o să fie? 

Uneori cred că povestea cu drobul de sare a fost prost înțeleasă. Ideea nu e să nu ne facem griji, ci să ne facem planuri!

 

Foto: Anelise Sălan

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Andra
  12/05/2020 at 9:38 PM

  Aia de care zici tu sunt realistii, nu pesimistii! :))) Sau n-ai auzit tu niciun pesimist “adevarat” zilele astea (a se citi ultimele 2 luni).

 • Reply
  o femeie
  28/05/2020 at 12:29 PM

  ideea nu e sa ne facem griji sau planuri, ci sa facem ceva.
  Mamaia ta facea de toate.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: