GANDIM

Cum putem ajuta cu toții la găsirea unui tratament pentru Covid-19

Nu cunosc om să nu fi ajutat sau să nu ajute zilele astea. Dacă sunt într-o bulă, sunt mândră să fiu în ea, înconjurată de oameni care lucrează în beneficiul altora gratuit, gătesc / livrează/ fac cumpărături pentru alții, livrează, dau telefoane, donează, scriu, inventează, programează. Unii dintre ei nu au mai ajutat atât niciodată, nici nu se gândeau la asta, dar acum sunt în stare să mute munții din loc. Cu toții putem contribui să depășim mai ușor această criză, probabil cea mai puternică pe care o vom resimți în cursul vieții noastre (trebuie să fii foarte pesimist să te gândești că se poate și mai rău).

Stăm în case, dar știm deja că asta nu oprește răspândirea virusului, doar o încetinește. Singura noastră salvare este un tratament sau un vaccin. Problema este că cercetarea pentru un nou medicament și/sau vaccin și testarea durează ani de zile. Soluția cea mai rapidă în acest moment este studierea profundă a medicamentelor deja existente pe piață pentru a descoperi noi proprietăți anti-virale, singure sau în diverse combinații. Tehnologia este esențială în acest tip de cercetare, e nevoie de o imensă capacitate de procesare de date.

DreamLab este o aplicație premiată, dezvoltată de către Fundația Vodafone Australia, care oferă oricărui posesor de telefon inteligent o modalitate ușoară de a sprijini cercetarea în domeniul cancerului, în timp ce telefonul său se află la încărcat peste noapte. Acum, în aplicație a fost inclus Corona-AI, un nou proiect care va folosi aceeași tehnologie pentru a ajuta la lupta împotriva răspândirii coronavirusului.

Proiectul Corona-AI unește inteligența artificială și puterea de procesare a telefoanelor inteligente inactive pentru a accelera descoperirea de noi componente antivirale în medicamentele existente și pentru a ajuta identificarea moleculelor antivirale din alimente. Aplicația DreamLab funcționează prin crearea unei rețele de telefoane care alimentează un supercomputer virtual, capabil să proceseze miliarde de calcule. Nicio informație personală nu este descărcată sau procesată de pe dispozitivul utilizatorului în timpul acestui proces.

Cercetătorii estimează că proiectul ar putea accelera accesul la medicamente eficiente și ar permite elaborarea de tratamente adaptate împotriva acestei boli infecțioase.

Proiectul Corona-AI urmărește două direcții:

 1. Identificarea de medicamente existente și molecule din alimente cu proprietăți anti-virale
 2. Optimizarea combinațiilor dintre aceste medicamente și molecule alimentare cu proprietăți antivirale pentru o creștere a rezistenței împotriva infecțiilor cu coronavirus

În timp ce o cercetare tradițională ar putea dura ani de zile, abordarea DreamLab, care se bazează pe procesoare mobile și tehnologie cloud, poate reduce drastic timpul necesar pentru a analiza cantitatea uriașă de date existe. Un computer care funcționează 24 de ore pe zi ar avea nevoie de zeci de ani pentru a prelucra datele, în timp ce o rețea de 100.000 de telefoane inteligente care rulează peste noapte ar putea rezolva calculele în doar câteva luni.

Mulțumită user-ilor aplicației, au avut loc deja 4 descoperiri științifice la nivel mondial în domeniul oncologic. Hai să încercăm, să ne unim forțele, adică procesoarele, și pentru această cauză!

 

Descarcă și tu aplicația pe telefonul tău și deschide-o de câte ori ai telefonul la încărcat:

https://apps.apple.com/ro/app/dreamlab/id1273619275?l=ro

https://play.google.com/store/apps/details?id=au.com.vodafone.dreamlabapp&hl=ro

În acest moment, aplicația este disponibilă în România, Australia, Italia, Noua Zeelandă, Spania, și Marea Britanie, urmând ca alte țări să se alăture în săptămânile următoare.

Mai multe informații sunt disponibile pe Fundația Vodafone / DreamLab.

Hai că se poate! 🙂

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Mitranescu.ro
  15/04/2020 at 1:38 PM

  Descarcat! 🙂 Sa speram ca va functiona! Multa sanatate! 🙂

  • Reply
   andressa
   16/04/2020 at 8:34 PM

   Sa Speram! Eu deja l-am alimentat peste 25h!

 • Reply
  Florentina
  28/04/2020 at 4:26 PM

  Foarte tare aplicatia, multumesc pentru informatie!

 • Leave a Reply