TRAIM

Secția Terapie Intensivă Nou-Născuți la Constanța. Când va putea fi folosită?

Numai mamă să nu fii. De fapt, numai mamă de pacient să nu fii! Să îți vezi bebelușul la Terapie Intensivă trebuie să fie cel mai greu lucru din lume, aș fi zis până ieri. Acum aș zice că mai rău de atât trebuie să fie să știi că nu are loc la Terapie Intensivă sau că aparatura nu îi dă șanse reale la viață. Cu aceste gânduri m-am întors ieri de la Constanța. Să vă povestesc.

Clădirea Spitalului Județean din Constanța arată ca și cum ar avea nevoie de o mare renovare. Construit în 1968, a început să primească pacienți în 1969, adică acum fix 50 de ani, când standardele pentru construire sigură în caz de incendii sau cutemur erau mult mai scăzute. Doamne ferește, atât îți vine să spui când te gândești câte suflete sunt acolo și că pâmântul ăsta care ne ține se mai clatină, uneori chiar tare, iar clădirile ca spitalul pot cădea pe noi.

Fațada gri, cu tencuială scorojită, trădează spațiul depășit de vreme, cel puțin din exterior.  L-am vizitat ieri, la invitația Fundației Vodafone, într-o zi înnorată, în care lumina rece agrava dramatismul situației. Adică nimic nu părea prea roz. Pentru mine este un miracol că încă funcționează și, mai mult decât atât, primește un milion de pacienți anual. Pe lângă constănțeni, preia cazurile cele mai grave din județ și chiar și din altele, Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați, iar vara se dublează numărul de pacienți pentru că și turiștii, români și străini, ajung pe mâinile medicilor de aici.

Poate și voi ați călcat vreodată prin acest spital sau e posibil să ajungeți vreodată, dacă mergeți în vacanțe pe litoralul românesc. Anul acesta, în perioada iunie-august, spitalul a înregistrat mai mult de 40,000 de pacienți, din care mulți copii: numai în luna august numărul minorilor a ajuns la 4522 (sursa).

În acest spital, secția de terapie intensivă de nou-născuți, nerenovată din 1968, putea primi 8 pacienți în același timp. E mult, e puțin? Cu siguranță e puțin, pentru că lista de așteptare avea recent 16 nume. Asta înseamnă că în timp ce 8 bebeluși se luptau pentru viață la aparatura specială, fie prematuri sau născuți cu probleme grave de respirație sau de alt fel, alți 16 nu aveau nicio șansă și, curând, câțiva au murit, aștept un loc la TI.

Dna Dr. Livia Frățiman, șefa Secției de Neonatologie a Spitalului Județean din Constanța, ne-a așteptat pregătită pentru orice ntrebare, cu bilețele cu cifre: au fost 3483 de nașteri anul trecut și 453 de nou-născuți au fost tratați în secția deja existentă. Din ei, 29 au murit.

“Nu vor trăi toți copiii care ajung aici, dar toți vor primi cea mai bună îngrijire posibilă”,

a spus ieri dr. Cătălin Cîrstoveanu când am intrat într-o aripă reconsolidată, reconstruită practic a spitalului unde se află noua Secție de Terapie Intensivă pentru Nou-Născuți. M-a emoționat această frază pentru că spune o realitate foarte dură: medicii nu sunt supereroi, nu sunt magicieni, nu pot face minuni, uneori nu stă în puterea lor să salveze o viață, dar în toate cazurile în care ar putea să o salveze, e cel mai mare păcat să nu o facă. Este datoria noastră să îi ajutăm să își facă meseria în cele mai bune condiții.

 

“Pinguini”, “Iepurași”, “Ștrumfi”.

De la denumirile saloanelor și grafica folosită, până la culorile alese și ecranele imense pe care vezi temperatura exactă din fiecare salon, totul îți dă impresia de la prima vizită că este o secție gândită și realizată la cele mai înalte standarde europene. Poate o poză simpatică sau denumirea de saloanul “Pinguini” va aduce un zâmbet unei mame când are nevoie să mai spere. Iar monitorizarea super performantă a temperaturii și filtrarea aerului poate înseamna diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri. Climatizarea și tratarea aerului se fac cu aport 100% de aer proaspăt, trecut prin 30 de cutii filtrante prevăzute cu filtre HEPA 14, recomandate pentru sălile de operație și secțiile de terapie intensivă.

Fundația Vodafone a dotat secția cu o soluție modernă de telemedicină care va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real, urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților și organizarea de videoconferințe cu medici din alte spitale.

În urma lucrărilor de renovare, reamenajare și modernizare efectuate pe o suprafață de 600 de metri pătrați, compartimentul dispune de 22 de locuri la terapie intensivă, împărțite în 6 saloane cu câte un pat și 8 saloane cu câte două paturi, și de 10 locuri pentru prematuri. Schema permite extinderea ei la 30 de locuri, dacă va fi nevoie. Sperăm că nu va fi nevoie, nu-i așa? Dar dacă va fi nevoie, să avem toate șansele de partea noastră.

Tot proiectul început acum 2 ani a costat 2,06 milioane de euro, din care Fundația Vodafone a donat 1,54 milioane de euro, Asociația Dăruiește Aripi – 280,000 euro și Asociația Inima Copiilor – 240,000 euro.

Acum, pentru a fi folosită, secția are nevoie de dotarea cu aparatură și de suplimentarea energiei electrice cu un generator care să facă față consumului acestor aparate și să aibă soluție de back-up în caz de cădere de tensiune. Reprezentanta Consiliului Județean a spus ieri că estimează că în vara anului viitor, secția va putea primi pacienți.

Mingea este la autoritățile locale care au primit deci această secție cadou  și trebuie să o bage în priză, ca să zic așa, dacă sunt în stare, și au singurul merit de a nu fi împiedicat proiectul, după părerea mea.

Hai că se poate! Chiar și în România!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply