CUMPARAM

[EA] Cristina Olteanu investește în artă. Cum arată magazinul unde vezi și înveți despre frumos

EA este o serie de articole Andressa.ro despre femei inspirate, creatoare de concepte și lucruri deosebite, care merită respectul nostru și atenția noastră, un like, un share, o comandă sau o donație.

Într-o casă înterbelică din București, în zona Dorobanți, se întâlnesc arta și designul, curiozitatea cu educația. Magazinul AlbAlb este un magazin care seamănă cu o galerie de artă pentru că în el vezi expuse atât obiecte de design cât și lucrări artistice, dar este și un loc de întâlnire și de învățare pentru că găzduiește cursuri în domeniu. Cea care crede că poate îmbina frumosul cu business-ul este Cristina Olteanu.

“Orice poate fi un business profitabil, dacă e făcut cu cap și pasiune”, spune ea. Cu background economic (a terminat colegiul de informatică și ASE) și mult spirit antreprenorial, dar foarte interesată de artă și design, Cristina a studiat domeniul în Anglia și apoi a lucrat la o casă de licitații timp de 6 ani până când s-a simțit pregătită să-și transforme pasiunea într-o afacere de succes.

De la obiecte unicat sau în serie limitată, produse manual de creatori din toată țara, de la lucrări de artă, pictură și grafică, la bijuterie de autor, genți și accesorii din piele, obiecte vestimentare, carte de artă și arhitectură, obiecte de porțelan și ceramică, corpuri de iluminat și diverse obiecte decorative, toate se pot găsi la AlbAlb. Selecția artiștilor expozanți și a obiectelor aparține exclusiv Cristinei Olteanu.

Obiectele care se găsesc de vânzare la AlbAlb sunt pentru toate buzunarele, dar nu pentru orice gusturi. Locul se adresează publicului larg, dar cu un anumit nivel de cultură.

“Găsiți produse într-o gamă largă de prețuri. Cele mai accesibile sunt produsele de papetărie, începând cu 10 lei, iar cele mai scumpe sunt lucrările de artă, tablouri de peste 1.000 de euro. Mi-am dorit mult să fie un magazin în care oricine care apreciază pasiunea creatorilor și își dorește să plece din magazin cu ceva care să îi amintească de AlbAlb să poată sa își permită să achiziționeze ceva.”

Tocmai pentru că AlbAlb își propune să fie un suport pentru produsele expuse, să le pună în valoare cât mai bine, numele locului a fost ales ca să ducă cu gândul la o pânză pe care o pictură prinde viață.

“Mi-am dorit un nume care să transmită că este vorba despre ceva nou, relaxat, primitor, puțin jucăuș, ceva românesc și cu puternic impact vizual. Dincolo de prima impresie a numelui, culoarea alb a ajuns să fie definitorie pentru organizarea spațiului în lumea artei odată cu apariția galeriei de tipul white cube, în care arta este scoasă din context și expusă pe un fundal neutru. La AlbAlb oferim peretele alb, pentru ca artiști și creatori să își expună lucrările, iar lectorii specialiști să își împărtășească cunoștințele cu publicul larg.”, explică Cristina.

La parterul vilei se găsește magazinul AlbAlb, un spațiu ce a devenit circular odată cu desființarea ușilor care separau camerele. O scară interioară de lemn unește parterul cu etajul, care cuprinde zona de cursuri și evenimente, iar de proiectul amenajării s-au ocupat Cristina și tatăl ei.

“În amenajare am încercat să păstrăm cât mai mult din farmecul original al casei și să aducem modificări minime, de igenizare a spațiului. Am ales un mobilier minimalist care să lase obiectele expuse să iasă în evidență. Nu am fi reușit să facem acest lucru fără sprijinul foarte important din partea tatălui meu, un pasionat al construcțiilor și al arhitecturii interbelice.”

Ce fel de cursuri se țin acolo? Cine le ține?

“Pe 15 decembrie avem un atelier de 3 ore intitulat Eleganța pentru femeia modernă. Atelierul este susținut de Andreea Ștefănescu, fondatoarea proiectului Her Manners (Dubai) și deținătoare a unui MBA în Ospitalitate Internațională și Management în Servicii de la una din cele mai prestigioase universități de Leadership în Industrie, Les Roches & GIHE, Elveția. Este pentru prima dată când Andreea susține public un atelier în România.

În prezent mai avem în derulare un curs de istoria filmului în 8 ședințe, susținut de Andrei Luca, cristic de film. În ianuarie vom începe un curs de Istoria fotografiei, susținut de Andreea Stoenescu, curator de artă, absolventă a programului masteral Teoria și Practica Imaginii (CESI) și a studiilor de Artă și Patrimoniu de la Universitatea din Maastricht. Tot în ianuarie, vom începe un al doilea modul al cursului de Actorie, susținut de Ana-Maria Pop, actriță, absolventă a Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj și a masterului la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.”

Interesată de artă și capabilă să aprecieze lucrările, cu dorința de a vinde și a face cunoscuți artiști, Cristina nu se definește nici ca artistă, nici ca femeie de afaceri. De fapt, are ambele laturi dezvoltate și își croiește drumul ei.

“Nu sunt artist, am dobândit un simț artistic cultivat prin studiu și experiența în domeniu și nu sunt nici un antreprenor 100%, căci proiectele mele au o puternică latură subiectivă și sunt ghidate în primul rând de pasiunea pentru domeniu. Este adevărat că îmi place să descopăr oameni creativi, pasiuni și povești, pe care le selectez atent și le prezint mai departe celor care își doresc să aducă în viața lor un anumit simț artistic.”

Cristina Olteanu vă așteaptă la AlbAlb, pe strada Lt. Av. Șerban Petrescu nr. 1 din București. Găsiți atât programul magazinului cât și oferta de cursuri pe site, albalb.com.

 

Pozele Cristinei sunt făcute de Marius Sabău, iar cele cu spațiul de Sorin Iacob.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply