Unii spun că ești ceea ce mănânci. Eu zic că ești ceea ce pui pe masă.
N-am încredere în cei care nu au mâncare adevărată. Viața ar fi mai simplă dacă ne-am alege oamenii cu care lucrăm după frigiderele de acasă, după caserolele pe care le duc sau nu la birou, după mesele pregătite pentru prietenii lor.
De fapt, cred că relația fiecăruia dintre noi cu mâncarea spune multe despre încrederea de sine și relațiile cu cei din jur. Vă mărturisesc că atunci când am fost prima oară acasă la fostul meu prieten, care a devenit între timp fostul meu soț, am găsit în frigider doar 2-3 chestii, borcănele cu pastă de măsline, în principal, ketchup și muștar, multă înghețată în congelator, cam atât. Hm, poate trebuia să îmi pun de atunci întrebări, nu? :))))
Casă e casă unde mâncarea e mâncare
Uite, Fodorii, oameni cu care poți face o treabă. Pun omul la masă. De câte ori s-a nimerit să stau mai multe ore pe la ei, au pus pe masă ba o salată de vinete, cu telemea de-aia bună, luată din piață, plus roșii cu gust, ba un gulaș, ba niște fructe, ba ceva de ronțăit. Au mâncare gustoasă, proaspătă, dacă nu e gătită de Răzvan, atunci de mama lui, poate, mai rar, ce-i drept, de Irina. Dar se simte că e viață în casă aia după meniul lor. Și nu sunt grași, mănâncă de 3 ori pe zi, porții normale. Mâncarea e un pretext, nu un scop.
Când mai rămâneam să atârn pe la prietenii mei, v-am povestit de ei, mâncam mereu ca la mama acasă. Un lucru pe care poate nu și-l mai amintesc ei, dar eu nu îl pot uita, e că acum vreo 15 ani, că ne știm de o viață, când eram liceeni, iar ei erau de puțin timp împreună, aveau un ritual de a găti săptămânal un fel de pizza cu ton. Foloseau un blat cumpărat și, evident, conserve, dar căleau ceapă, făceau un sos foarte bun, și niciun al prieten de-al meu nu mai folosea aragazul la vârsta aia. M-au făcut praf. Mi s-a părut că deja sunt o familie, înțelegeți? Nu m-am înșelat, mult timp mai târziu sunt împreună și au doi copii.
Nesătuii. Consumeriștii.
În minte mai îmi vin exemple și cu oameni care gătesc prea mult, cumpără prea mult, umplu până la refuz frigidere cu două uși cu 10 feluri de sosuri care oricum sunt mai bune dacă le faci, nu le cumperi, 10 feluri de mezeluri, tăvi cu lasagna, chiftele, coaste, pești copți cu multe legume, salate cu maioneză, oale cu ciorbe. Mănâncă mult, dar și aruncă mult. Și cumpără mâncare mereu, au cărucioare cu vârf la hypermarket. Îmi aduc aminte de modul plastic în care Lawrence J. Cohen descria în cartea Rețete de jocuri nevoia de afecțiune a copiilor – un pahar spart, pe care îl poți umple cu multă atenție sau, în unele cazuri mai complexe, nu îl poți umple niciodată. Cam așa și cu stomacul lor sau poate e vorba tot de afecțiune. Cine știe?
Desfăcătorii de ambalaje. Midnight Eaters.
Mai sunt și cei care mănâncă mai mult singuri, noaptea, parcă învinovățindu-se. Nu se pun la masă cu mulți oameni, să împartă și să guste, nu aleg cu mâna lor legumele, carnea, nu gătesc, nu murdăresc 5 platouri, ci desfac ambalaje. Au ciocolățele, bombonele, napolitane, croissante, chipsuri, ca niște copii care și-au îndeplinit în sfârșit fantezia aia, știși, când o să mă fac mare o să îmi iau toate dulciurile din magazin. Ziua se simt stăpâni pe sine, declară că încep o dietă, dar seara, înfometați după o zi fără mâncare adevărată, își pierd controlul și dau iama în rezerva de prostioare. Dacă mergi la ei în vizită, comandă o pizza.
Aș mai putea să vă dau multe exemple, dar cred că le aveți și voi în cap. Sunt frigidere și frigidere. Case și case. Oameni și oameni.
(Eu mă autoanalizez acum și mă gândesc că am mereu în frigider ouă proaspete, unt, iaurt, telemea, roșii, ardei, morcovi, anșoa (mor după anșoa!). Și o supă (acum am de roșii coapte cu ardei, preferata Evei), și o mâncare gătită, varză călită am avut recent, tocăniță, pulpă de curcan coaptă încet, la fel… Dar am perioade când am doar 5 feluri de brânză și salam de sibiu, absolut aiurea, imposibil să pui ceva pe masă. Am și eu perioade și perioade. Uneori nu mă simpatizez prea mult. )
Frigider Shutterstock
5 Comments
Turcanu Alina
25/10/2018 at 8:03 PMDar ce ne facem daca suntem gurmanzi și
dacă am avea prea multe, variate, am manca cam des☺ , iar kg s ar depune?! Pentru ca am predispozitie spre ingrasare, tin frigiderul cam gol iar mâncare gatita mănânc mai mult la cantina firmei…acasa doar fierb cate ceva sau un gratar mai fac…La cum o vad eu pe Irina Fodor nu cred ca s ar îngrașa vreodată mai mult …☺ Imi pare ca are predispoziție de femeie slăbuța…Dar o femeie foarte frumoasa si misto (o citesc si pe ea)…
andressa
25/10/2018 at 8:33 PMEu cred ca e un mit ca daca nu mananci mancare gatita nu te ingrasi. Eu cred ca dimpotriva, indiferent de metabolism, secretul este sa mananci foarte divers (uneori gras, alterori trei frunze de salata, si legume, si fructe si carne etc), si in portii mici, de 3 ori pe zi. Nu sunt nutritionist, imi pare rau daca jignesc pe cineva cu teoria mea, ma refer acum la experienta mea, ce oameni vad in jur. Cei care mananca o ciorba la pranz si o tocanita la cina sau o cinstita cina coapta incet nu prea se ingrasa. In timp ce cei care mereu fac sandvisuri si des mananca in oras au obiceiul (fara a-si da seama uneori) de a manca portii mai mari, mai grase sau mai sarate. Asa ca…
Turcanu Alina
25/10/2018 at 9:42 PMA, dar nu mănânc uscaturi sau sandv, doar ca nu tin multe chestii în frigider ca sa nu intru in toate….cumpar putin si mai des…si cred ca e si comoditate la mine…oricum persoanele cu, copii gătesc mai mult, variat etc…Eu deocamdată n am copii…
andressa
26/10/2018 at 11:16 AMMda, asta ne schimba foarte mult obiceiurile. Eu nu credeam de exemplu ca o sa petrec atat de mult timp afara. Noroc cu fii-mea ca ma scoate in parc ca pe catel! :)) Iar cu mancarea la fel, trebuie sa am pentru ea niste variante, la orice ora din zi si din noapte.
Instafit Daddy
26/10/2018 at 5:41 PMAtunci cand nu ai mancare in frigider, automat vei desface ambalaje si vei manca din pungi de plastic sau caserole cu semi-prepapate. De aici pleaca bulgarele alimentatiei dezechilibrate si se tot rostogoleste….