GANDIM

Concluzii înainte de referendum. Nu facem noi educație în 2 săptămâni

Acest text este pentru bula mea. Știu asta. Și totuși…

Am auzit de familii care se ceartă din 4 în 4 ani, când trebuie să voteze. Ea vrea să voteze cu Firea, să zicem, că e simpatică, familistă, uite ce bine arată la vârsta ei, de-astea, iar el cu Nicușor Dan, să zicem, că e tânăr, că e anti-PSD, că de-astea. Se înjură, se acuză, ești pesedist, du-te-n …., îți place de oligofrenul ăla, se duce țara de râpă din cauza ta, toți fură dar măcar ăsta e simpatic…

În alți ani, alți actori. Hai să votăm cu Iohannis, că nu e Ponta, sau hai cu Ponta că nu vezi dragă că Iohannis n-are copii, plus că e neamț, nu ne vindem țara, mă rog, discuții absolut absurde. Cam ăsta e discursul, în autobuze, în cârciumi, știm cu toții. Poate voi auziți altfel de discuții, depinde, eu merg mai mult cu 104 și 311. Eu zic totuși că e reprezentativ.

Discuțiile despre vaccinuri sunt de-a dreptul tragice. Oameni în toată firea care au făcut liceu și facultate, au făcut sigur ceva biologie, citesc presa, au badge la gât, permis de conducere, venituri bunicele, abonament la sală și la clinică privată, ce să mai, sunt oameni de vază ai societății, dar spun idioțenii de-ar râde și Zâna Măseluță. E ireal. Pur și simplu e șocant să vezi în câtă ignoranță se scaldă. Nu sunt proști, nici nu aș jigni pe nimeni, dar refuză pur și simplu să se informeze, nu-i cred pe medici (!!) și perpetuează niște mituri nefondate despre autism, despre cauzele unor boli despre care nu au citit nimic. Așa se simt ei în siguranță, în acest univers al lor, cu multe superstiții, texte de Olivia Steer, site-uri care nu citează nicio sursă. Doamne ajută!

Și acum, stați să vedeți. Vine referendumul. Păi, ferească Dumnezeu de ce-or vota oamenii care încă mai cred că ne tragem din Adam și Eva, se închină la chipul lui Arsenie Boca apărut în mod miraculos pe un sâmbure de caisă (!!!),  că în România s-a născut veșnicia, că avem câmpuri energetice în Subcarpați sau mai știu eu ce parascovenie!

Deja ne dăm unfriend. Aoleu! Țineți-mă de tastatură că leșin. Unii scriu în mod grețos “eu n-am nimic cu ei” sau te acuză că ‘ții cu ei”. Își iau oamenii Like-ul înapoi dacă zici că nu te duci.

Acest război al click-urilor este însă ridicol. În mai puțin de 2 săptămâni are loc Festivalul Discriminării. Supunem la vot libertăți, deși drepturile nu se votează. Și ne enervăm degeaba. Până pe 6 octombrie nu îi vom convinge pe oameni că toți cetățenii merită aceleași drepturi, inclusiv să ia un credit imobiliar cu persoana cu care trăiesc. Nu îi vom convinge că această modificare jignitoare a Constituției nu are legătură cu copiii lor, cu orientarea lor sexuală, cu adopțiile. Nu putem să îi facem să înțeleagă că statul, instituția care administrează banii publici, nu ar trebui să aibă legătură cu religia, cu orientări sexuale, cu rasa sau alte lucruri.

Nu le facem noi educație în 2 săptămâni. Oamenii s-au hotărât deja demult. S-au hotărât acum zece/douăzeci/treizeci de ani, când erau copii și toți râdeau și îl umileau pe cel diferit. Au învățat din școală că jignire mai mare decât “poponarule” nu există. Și că oricine ar fi diferit trebuie clar să se prefacă “normal” ca să scape de bătăi și de umilințe.

Dan-Liviu Boeriu scria foarte inspirat, tot pentru bula noastră, desigur, că e cam așa:

În vremea comunismului, orice copil născut stângaci era chinuit în școală de tovarășa învățătoare ca să scrie cu mâna dreaptă. De ce? Pentru că majoritatea oamenilor sunt dreptaci și pentru că așa e tradiția. Tovarășa nu se putea adapta la o asemenea devianță, așa că prefera să-i interzică micului stângaci să scrie așa cum putea el în mod natural, ca să nu fie ea nevoită să-și dea peste cap “setul de valori”.

Cam așa și cu referendumul. Țara cu 3 milioane de tovarășe învățătoare.

#boicot

Suntem un neam tâmpit. În universul nostru îngust, copilăria săracă în experiențe, fără călătorii în țări cu obiceiuri diferite, fără o cultură a diversității, cu jocuri simple în spatele blocului, cei cu pielea de culoare diferită erau alergați, scuipați, cei care vorbeau ciudat erau marginalizați, elevii buni erau ironizați, cei cu down dați afară din școlile normale, purtam uniformă și la propriu, și la figurat. Să fim toți la fel. La fel de proști.

De ce să nu recunoaște, prostia este la putere. La propriu. Cumpărătorii de diplome, agramații, hoții, mincinoșii sunt în fruntea celor mai importante instituții. Ei dau indicații, votează legi, iată că ne trimit și la referendum.

Și atunci, de ce mai încercăm? Răsturnăm noi situația în câteva săptămîni? Le deschidem noi mințile? Vorbim noi între noi despre ceva ce știm deja, credem deja. Nu le facem noi educație până pe 6 octombrie. Din păcate.

 

photo credits: Fotografie profesională SoulSeeker

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  S
  27/09/2018 at 9:34 PM

  Motiv de unfriend? Ha! Eu zic că e motiv potrivit de divorț sau de despărțire. Pe bune, sunt importante principiile.

 • Reply
  Cristina
  28/09/2018 at 2:51 PM

  Oamenii inca mai cred ca se trag din Adam si Eva? Bre, toleranto, de unde ti-ai cumparat diploma? Unde ai invatat, matale, sa argumentezi un text? Semnele de punctuatie se invata in clasele I-IV. Dupa un asememea text, incriminarea prostiei ar merita un referendum urgent.

 • Leave a Reply