GANDIM

Ce se ascunde în spatele inițiativei pentru familia “tradițională”

Tu vrei să scrie în Constituție că se pot căsători un bărbat și o femeie? Cine știe. Poate că da. Sper că nu. Să-ți spun eu ce SIGUR nu vrei.

Nu vrei să îți spună statul să faci copii / câți copii. 

Nu vrei ca prezervativele, pilulele contraceptive sau orice altă metodă contraceptivă să fie interzise pentru binele familiei tradiționale.

Nu vrei să te împiedice nimeni să divorțezi dacă asta îți dorești. 

Nu ai vrea să îți pierzi slujba sau să nu poți fi angajat dacă nu ești căsătorit, considerat deci o amenințare la adresa celorlalți familiști.

Nu vrei să plătești impozite mai mari dacă nu ești căsătorit.

Nu vrei să te pârască medicul la poliție dacă mergi cu cine-știe-ce boală sau problemă care nu convine statului.

Nu vrei să fii luat de pe stradă, să fii arestat fără un proces, fără dovezi, sub pretextul că cineva a zis că nu ai orientarea “tradițională” sau că ai cauzat probeme într-o altă familie.

Viața intimă nu ar trebui să fie subiectul unor legi. Dar nu demult, statul se băga sub cearșafurile noastre. De la obiectivul aparent benign, ba chiar aparent lăudabil,  de a crește natalitatea, n-a fost mult până la tratarea cetățenilor ca pe animale de prăsilă. Nu aveau oamenii ce mânca, drămuiau un litru de ulei și un kilogram de zahăr pe lună, dar li se cerea să se reproducă pentru binele partidului. Iar vaginele și uterele aparțineau statului și erau regulat controlate și înregistrate.

Pare un scenariu de film distopic, dar așa au trăit generații întregi. Și așa au murit mii de femei. Cu hemoragii, infecții, umilință și durere. Pentru că statul a decis că nu e legală contracepția. Și condamna cuplurile la sarcini după sarcini și alte sarcini.

Adevărul pe care nu îl auzim de la marii activiști homofobi este că avem deja legi care spun că o căsătorie este recunoscută de stat doar dacă e între un bărbat și o femeie. Nu avem nevoie de modificarea Constituției. Avem însă nevoie de aceasta modificare, acest referendum, ca să pavăm calea pentru multe abuzuri ce vor urma. Pretextul este familia tradițională, miza este însă mult mai mare.

Dacă statul începe să ne spună ce este familia, continuarea va fi tragică. Nu votați la referendum sau cel puțin nu votați DA. Nu vă vindeți mamele, soțiile, surorile, fiicele. Nu vă vindeți propria intimitate. Nu faceți cadou viața voastră privată unor oameni care ar trebui să construiască autostrăzi și spitale. 

Vă invit să citiți această poveste despre chinul prin care treceau femeile până nu demult. Poate că unii au uitat sau nu au știut niciodată ce a însemnat viața întimă reglementată de stat. E clar momentul să ne reamintim.

La 1 Octombrie 1966, Partidul Comunist decreta, scurt și rece: “Art. 1 Întreruperea cursului sarcinii este interzisă”. Așa începea calvarul pentru sute de mii de familii din România, calvar care a avut ca rezultat moartea a peste 10.000 de femei și mutilarea fizică și psihică a altor peste 100.000.

Decretul a fost mai mult decât un genocid. Genocidul are o concluzie simplă și scurtă. Moartea. Moartea, concentrată masiv într-un moment în timp. Genocidul e curat. Decretul a distribuit moartea în timp, sub pretextul vieții și mutilând viața. Un genocid în formă continuată.

Înainte de a-i scrie povestea, i-am cerut voie mamei, iar ea mi-a spus “Sigur, dar trebuie neapărat să explici că oamenii își doreau copii, dar nu aveam efectiv cu ce să îi hrănim. Era foarte greu să crești și un singur copil, patru cât ar fi vrut ăia să facem era imposibil. Iarna nu aveam căldură, nu aveam apă caldă, nu aveam gaze. Mihai, nu aveam mâncare!”. Foamea pe care am simțit-o și eu, unul din decrețeii norocoși.

După intrarea în vigoare a decretului, o dată la două luni, femeile mergeau obligatoriu la control ginecologic, pentru a fi descoperite și înregistrate toate sarcinile. Ca vitele după montă. Se organizau, de asemenea, razii prin instituții, în timpul cărora se închideau porțile și toate femeile erau controlate. Unele femeie foloseau sterilet, care, dacă era descoperit, însemna pușcărie. Orice control medical, oricât de simplu, presupunea obligatoriu și un control ginecologic. Partidul trebuia să știe tot. Niciun vagin să nu rămână neinspectat.

Fără metode contraceptive, multe femei rămâneau însărcinate și atunci începea coșmarul. Metodele comune de a renunța la sarcină erau chiuretajul și sonda. Exista o întreagă piață subterană, foarte organizată, a avorturilor. De altfel, decretul, ca orice măsură invazivă și imbecilă, a avut efect doar în primii anii, până când populația s-a organizat și s-a adaptat noii situații, până când s-au dezvoltat aceste rețele clandestine. După șase ani de decret, rata fertilității a revenit la cotele de dinainte de 1966. Efectul mi se pare extraordinar și ar trebui să dea mult de gândit oricărui imbecil care vrea să reglementeze viața privată și măruntaiele oamenilor. De aici speranța mea că omenirea se va adapta oricărei mizerii pe care istoria i-o va pune în față.

Chiuretajele erau foarte scumpe, chiar dacă erau realizate în condiții complet improprii. Un chiuretaj costa 3000 de lei, în contextul în care salariul mediu era tot de aproximativ 3000 de lei. În cercul părinților mei exista o “croitoreasă” care era sunată cu un mesaj de tipul “Am trei metri de material și aș vrea să vin să îmi faceți o rochie”. Trei metri, trei săptămâni.

Fără drepturile fundamentale nu mai suntem oameni. Avem dreptul la viață, libertate și siguranță așa cum avem nevoie de aer. Și totuși, mânați de o gândire îngustă, că așa cum e la mine acasă trebuie să fie la toată lumea, mulți și-ar da libertățile cu un vot la referendumul rușinii.

Suntem copii sau adulți, femei, bărbați sau trans, heterosexuali sau gay, ordodocși, musulmani, atei sau cum om fi, dar toți suntem oameni. Să nu votăm pentru dezumanizare.

 

Sursă foto femeie Shutterstock

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  ”Adevăruri” multiple despre Referendumul pentru Familie - Anonimus
  23/09/2018 at 6:19 AM

  […] Preluare: Andressa […]

 • Reply
  Noaţă Ionuţ-Christel
  23/09/2018 at 3:11 PM

  Mulțumesc pentru sfat!
  Îl voi urma!
  Nu voi vota pentru dezumanizare, ci voi vota pentru clarificarea definiției familiei din Constituția României, adică voi pune ștampila pe ”DA”, așa cum invit pe toți oamenii decenți să facă!

 • Reply
  Sahara
  24/09/2018 at 10:03 AM

  Va lasati manipulati de o initiativa absolut abjecta….definirea familiei. Ei se bazeaza pe prostimea indoctrinata care o sa iasa la vot. In esenta miza e muuuult mai mare: se doreste crearea unui precedent pentru modificarea constitutiei pentru planurile ‘de viitor’! Acesta ar fi primul pas, ce urmeaza e mult mai grotesc. Nu va dati tara!

 • Reply
  Dan-Mar
  25/09/2018 at 4:59 PM

  Voi vota #NORMAL că #DA

  • Reply
   andressa
   25/09/2018 at 5:01 PM

   Pacat, asta e.
   Din cei care voteaza, nu stiu cati inteleg ca nu le cere nimeni acordul ca alte orientari sexuale sa existe. E vorba strict de niste drepturi civile pe care orice cetatean trebuie sa le aiba.
   Legislatia europeana va rezolva probabil aceste lucruri. Cand o casatorie va fi recunoscuta in alta tara din UE, si statul roman ca trebui sa dea cuplurilor aceleasi drepturi, de a mosteni, de a lua un credit. Macar asa sa fim si noi civilizati, obligati de altii.

 • Reply
  Dan
  25/09/2018 at 5:00 PM

  #NORMAL că votez #DA, dar mai vin și cu #GASCA

 • Reply
  Alex
  25/09/2018 at 9:20 PM

  Andressa, am citit articolul tău (este prima dată când ‘te citesc’), nu înțeleg care este acel monstru pe care îl creează acest vot. Știu că sunt state în SUA unde căsătoriile între persoane de același sex nu sunt permise/recunoscute, adică o comunitate a decis să spună ‘nu’ unei astfel de căsătorii, asta nu înseamnă că îi blamează sau le îngrădește drepturi, ci pur și simplu comunitatea respectivă spune ‘dacă vreți să trăiți aici , respectați regulile noastre’. Dacă tu știi că în spatele acestui referendum se vrea strecurarea în Constituție și a altor prevederi care ne-ar afecta, atunci spune care sunt acelea, dar dacă referendumul se referă strcit la căsătoiile între persoane de același sex, atunci consider că este dreptul fiecărei comunități să își decidă regulile. Paralela ta cu interzicerea avorturilor este exact ca nuca în perete, compari mere cu pere, acest referendum nu spune ‘nu vă recunoaștem și nu vă vrem’ ci ‘nu recunoaștem drepturile civile ce decurg din uniunea voastră’.

  • Reply
   andressa
   26/09/2018 at 8:49 AM

   Lobby-ul pe care il face Coalitia pentru familie nu este foarte cunoscut si transparent. Ceea ce stim despre aceasta organizatie fantoma, aparuta peste noapte si cu finantare – se pare – ruseasca este ingrijorator. Au un fel de decalog, o lista de principii, de valori, iar reproducerea este un pilon important.
   Nu cred ca e deplasata paralela, este tot vorba de amestecarea statului in viata privata.
   Si degeaba vorbim despre SUA, acolo cred ca e destul de clar ce legi federale exista si ce mediu legislativ la nivelul statului exista.
   Eu cred ca in Romania, un stat fara pic de cultura a democratiei, dupa 50 de ani de comunism si 30 de ani de democratie firava, e foarte periculoasa aceasta panta. Alunecam usor, usor, spre o noua perioada neagra a istoriei. Nici trendul european nu ne ajuta, Ungaria, Polonia… Ce repede uitam ce greu ne-a fost.
   Toate libertatile cetatenesti trebuie aparate. Si nu trebuie sa schimbam Constitutia pentru ca suntem pudici sau pur si simplu nu intelegem ca exista si alte stiluri de viata.

 • Reply
  S
  25/09/2018 at 10:17 PM

  Ar trebui sa ne împărțim pe cartiere. Noi cei progresiști într-o zonă, cei conservatori în alta. Chiar nu mai are rost sa interactionam. La fel și cu alegerile. Pesedistii să conducă doar pe cei care i-au votat. M-am saturat de atâta amestec. Segregare totala. Ducă-se dracului.

 • Reply
  Dan
  26/09/2018 at 9:18 AM

  Neocomunismul pe care dorește să îl impună cu forța u.e. nu îl vezi?
  Stai, tu ești progresistă, vezi lucrurile anormale normale și viceversa.
  Este o involuție la ceea ce se întâmplă prin alte tari, gen Canada, unde se căsătoresc și cu animale (căsătoria între soți).
  Dacă părinții tăi gândeau că tine, cu siguranță tu nu mai existai, erai doar o bucățică de carne care deranja.
  Nu incerc și nu vreau, sa te fac sa intelegi anumite lucruri ce țin de credință, de morală, de bunul simț.
  Nu are rost.
  Nici Hristos nu a încercat prea mult sa ii invete pe locuitorii cetății Gadara, i-a lăsat în voia lor

  • Reply
   andressa
   26/09/2018 at 9:31 AM

   Indiferent ce credinta ai, ca si eu cred în Dumnezeu, ma rog, locul religiei nu este in Constitutie, in legile tarii. Legile trebuie facute pentru noi toti, toti oamenii oricat de diferiti ar fi intre ei.
   Ce legatura are ce gandeau parintii mei? Te asigur ca si ei credeau si cred inca faptul ca lumea e diversa si nu trebuie nimeni obligat sa fie altfel decat simte.
   Cat despre comparatia cu animale… Nu stiu ce sa zic de aceasta ineptie. Trecem de la drepturi egale intre toti oamenii la casatorii cu animale, am auzit si paralele cu deviatii cum ar fi pedofilia… Asta e dezinformarea de care din pacate multi nu se pot apara pentru ca nu inteleg, nu pot urmari dezbaterea.

 • Reply
  Cristiana
  27/09/2018 at 11:44 AM

  Simt nevoia sa scriu ca eu sunt 100% de acord cu tine si cumva imi e greu tare sa inteleg ca sunt inca oameni care nu pot percepe un mesaj atat de simplu si adevarat. Apreciez si capacitatea ta de dezbatere pe acest subiect, ca raspuns la niste comentarii care sunt in opinia mea absolut teribile si infricosatoare. Admit ca eu nu mai am aceasta abilitate prea dezvoltata – din pacate, pentru ca exact asta ajuta la crearea unei vai de netrecut intre diversele tabere.

 • Reply
  S
  27/09/2018 at 9:29 PM

  @dan
  Eu sunt de acord cu neocomunismul UE. E mai democratic decât băgarea pe gat a creștinismului în state laice. Nu va interzice nimeni să trăiți creștinește, dar voi vreți legi creștine pt toată lumea. Sunteți nesimțiti și vreți să vă băgați în viața altora.

 • Reply
  Dan
  28/09/2018 at 12:59 AM

  Oare cate legi democratice se dau de la Bruxelles? Din cauza democrației tot mai multe state UE încep să se revolte? Marea Britanie este doar inceputul.

 • Reply
  Mariana
  02/10/2018 at 3:10 PM

  Vorbiti aici toti despre ”familie”, dar ce incredere aveti in intrebarea care e ambigua. De unde stiti ce modificari a a constitutiei a adoptat parlamentul, mai ales ACEST parlament. Daca erau seriosi puneau intrebarea pe intelesul tuturor. EX. Doriti ca in Romania sa fie legalizata casatoria intre persoane de acelasi sex. Simplu nu?. Pe mine nu m-au convins, eu nu voi merge la vot. Nu stiu ce modificari au adus constitutiei acest parlament care vor sa ne scoata din Europa.

 • Leave a Reply