Electric Castle este unic. La Electric nu te duci, ci stai. E ca un oraș construit de la zero al cărui cetățean devii pentru câteva zile. Cumva, deși foarte diferiți, din toată țara, români și maghiari, fete și băieți, liceeni, studenți, părinți, hipsteri, corporatiști – pe timpul festivalului toți au multe în comun.
Datorită faptului ca mii de oameni stau în camping, mutați acolo cu tot ce le trebuie, fie soare, fie ploaie, este singurul festival din țară la care respiri o atmosferă specială de la început până la sfârșit.
Line-up-ul este divers, artiștii sunt în general underground, iar stilurile abordate sunt rock, indie, reggae, drum & bass, hip-hop și altele pe care eu nu le identific și nu știu să le numesc. 🙂
Foto: Andreea Retinschi; Poză făcută în cadrul proiectului #PeopleofEC powered by Banca Transilvania
Anul acesta a avut loc a șasea ediție Electric Castle. Dacă primele 5 festivaluri nu am mers pentru că fie eram gravidă sau stăteam cu copilul, fie lucram sau mă frământam în legătură cu nefericirea mea, pe a șasea ediție nu am mai vrut să o ratez. Am urmărit în anii trecuți cu interes ce se întâmpla acolo și îi invidiam pe cei de acolo, chiar și când se scăldau în noroi. Acum că am bifat evenimentul sunt super încântată.
Iată concluziile și recomandările mele după 5 zile de stat la castelul Banffy.
Stai în camping. Nu vei regreta. E mult mai simplu și experiența e mai intensă. Ai de ales între camping și quiet camping, care deși e mai liniștit, nu e departe, e doar în altă zonă. Dacă stai cât de cât bine cu nervii, poți dormi (cu dopuri în urechi) în cort și nu ești cel mai pudic (un pic de nuditate la cort devine inevitabilă, te schimbi în cort, la dușuri etc), e cea mai bună soluție. Clujul este la 25 de minute de mers cu mașina, dar ele devin 100 de minute când sute de mașini se sincronizează să ajungă seara, când sunt programate cele mai interesante concerte, iar foamea te face să te gândești la foodtrucks parcate pe lângă scene. Ai un stres în plus cu parcarea, e foarte aglomerată, nu poți bea pentru că trebuie să conduci, iar varianta cu taxi este dificilă (nu imposibilă) pentru că sunt foarte multe cereri între 20-22 și la plecare în jurul orei 02:00). Prețul pentru acces în camping e de vreo 100 lei de persoană. În 2018, prețul pentru acces în toate zilele, 18-22 iulie, plus cazare în quiet camping a fost de 569 lei. Condițiile de igienă erau decente. Toaletele și dușurile erau în containere (adică nu WC ecologice), la duș era apă caldă, la chiuvete era săpun lichid, la toalete era hărtie igienică. Poți veni cu cortul tău sau poți închiria un cort de la organizatori (deși în acel camping toate corturile sunt identice și nu am idee cum identifică oamenii noaptea – probabil beți – cortul lor!!). Găsești pe site toate variantele.
Ia-ți bilet din timp! Uite eu asta nu am făcut și am regretat. Super early bird costa 299 lei și, chiar dacă biletele sunt nominale, poți vinde biletul prin platforma organizatorilor, deci nu te teme să îți faci planuri cu un an înainte. Nu vei rămâne cu banii dați. Deja primele bilete pentru 2019 sunt sold-out!
Gândește-te la transport. În funcție de unde stai, ai de ales între mașină, tren, avion. La ultimele două variante ajungi să mergi și cu mașina până la Bonțida și te avertizez: seara e aglomerat drumul. Dacă iei avionul, e mai complicat cu bagajele, mai ales dacă vrei să stai la cort: poți închiria deci un cort de la organizatori.
Vino pregătit pentru orice fel de vreme. De parcă Bonțida ar fi în Triunghiul Bermudelor, fenomenele meteo au fost extreme până acum. Ai nevoie musai de:
- cizme de cauciuc (pentru bucureșteni: Obor e mai ieftin ca Decathlon)
- pelerină de ploaie (găsești la Decathlon/Carrefour)
- multe șosete (în caz că se udă)
- pălărie de soare și ochelari de soare
- cremă protecție solară (folosește-o!!!!)
- laternă (poate fi utilă deși e destul de luminat în camping)
- hanorac (pentru seară/noapte)
- șervețele umede (chiar și săpun ca să te speli pe mâini înainte să mănânci la festival)
- pastile pentru dureri de cap (hehe)
- baterie externă
- prezervative. Fără mișto, încă se rușinează oamenii când vorbim de sex?!
De ce buget ai nevoie la festival? Băi, vestea bună e că e ușor să cheltuiești bani acolo. Brățara de acces funcționează și ca portofel electronic (card de debit) datorită unei soluții implementate de Banca Transilvania. Poți alimenta contul tău cu cash sau cu cardul. Și e cam imposibil să pierzi brățara pentru că e la mână mereu, nu? Vestea proastă e că deși ai plătit biletul de acces și poate și un taxi ca să ajungi acolo, tot mai ai de dat bani. Mâncarea costă ca la un festival de street food. Ai pizza de la Camionetta cu 25-35 lei, sandviș de la Cimbru cu 27 de lei sau tagliatta de vită cu 35 lei, burgeri de la Furgoneta cu 30 de lei. Berea draft e 10-12 lei (depinde de care), un cocktail e 23 lei. Din fericire, în foodcourt era și un stand Lidl cu mîncare bună și mai ieftină (10-15 lei), iar un magazin în toată regula era amplasat în festival deci puteai cumpăra mai ieftin apă (0,79 lei față de 6 lei la stand), lactate, deserturi, snack-uri. Desigur, eu mă refer la prețurile din 2018.
Buget. Estimez că ai nevoie cam de 150 lei pe zi dacă stai în camping, adică iei trei mese pe zi acolo, și vrei să te destrăbălezi, să încerci toate variantele. Te poți descurca și cu mai puțin de 100 lei dacă vrei. Depinde și cât bei! =))) Poți de asemenea să mânânci, să bei și chiar să te cazezi în sat, la Bonțida. E la câțiva pași de castel unde se întâmplă toată nebunia. Pentru mine mâncatul în sat a fost cam de nota 5. Terasele aveau prețuri mari, probabil puse ca să câștige cât mai mult în zilele festivalului. O ciorbă – 14 lei mi se pare enorm, mai ales la cât de nasoală era. În festival cam știi ce mănânci totuși.
E bine de știut! Există un birou lost & found. Și din ce am văzut de site, s-au pierdut și s-au găsit chei, carduri, haine, ochelari de soare. Semn că participanții sunt oameni mișto, cu bun simț, care returnează ce găsesc. Dar și foarte amețiți. Cum să pierzi cheia de la mașină? :))
Ce mai recomand?
Mergi în gașcă. Deși e un loc în care oamenii sunt foarte prietenoși și ai cu cine sta de vorbă, în plus e posibil să te întâlnești cu mulți cunoscuți, totuși festivalul e o experiență ca o tabără. Dacă ești de unul singur nu are același farmec.
Testează toate activările. Festivalul e gândit ca o experiență care îmbină tehnologia modernă cu muzica, arta. Vei găsi acolo expoziții 3D, showuri cu lumini, pop-up stores, ateliere de tot felul, iar spațiul e amenajat foarte interesant, printre copaci sunt alei care duc spre diverse spatii, fie de jocuri, de relaxare, scene sau altceva.
Descarcă-ți aplicația. E cea mai bună sursă de informare atât înainte de festival cât și la fața locului. Primești notificări prietenoase, foarte drăguțe unele din ele. Afli cine cântă, la ce oră, ce activări au loc. Aplicația are și un tab cu un câmp în care poți propune un mesaj care poate ajunge să fie afișat cu litere de-o șchioapă la intrare.
Mai mult pentru mine, las aici și impresiile despre muzica de anul acesta.
Cele mai mișto concerte pentru mine: Kesington și Vița de Vie.
Cea mai plăcută surpriză: Netsky.
Cea mai mare dezamăgire: Jessie J.
Ne vedem acolo și în 2019! 🙂
No Comments