NE DISTRAM

Dacă ar fi să vedeți doar 4 filme anul acesta…

Știți ce cred eu? Un film bun e ca un iubit mișto. Nu-l uiți niciodată, ba chiar l-ai recomanda și prietenilor. 😀

După această introducere dubioasă, dați-mi voie să vă recomand câteva filme deosebite.

Acum un an, prietenii mei de la Bad Unicorn aduceau în România “Despre trup și suflet“, cel mai interesant film pe care l-am văzut în ultimii ani și pe care l-am recomand pe blog, marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin în 2017, nominalizat și la Oscar. Dacă l-ați văzut și v-a convins sau dacă aveți de gând să îl vedeți, aflați că Bad Unicorn aduce numai filme mișto. Deci, aceiași prieteni revin anul acesta cu 4 filme la TIFF, numai unul și unul.

Să nu ziceți că nu v-am spus! 

Dovlatov” este cel mai nou film al lui Alexey German Jr. (Ursul de Argint pentru „Under Electric Clouds͟”, Leul de Argint pentru „Paper Soldier͟) care pentru prima dată își îndreaptă camera de filmat asupra orașului său natal, Leningrad (Sankt Petersburg), pentru a ilustra viețile tinerilor scriitori sovietici Serghei Dovlatov și Iosif Brodski și a altor artiști reprimați în anii ’70. „Dovlatov͟”  urmărește  șase zile din  viața renumitului  scriitor, Serghei Dovlatov,  a cărui viziune satirică depășea  constrângerile Rusiei Sovietice din  anii ’70. Împreună cu poetul și prietenul  său, Iosif Brodski, Dovlatov a luptat pentru  menținerea talentului și integrității sale, fiind  martor în același timp la suprimarea celorlați colegi  de breaslă de către un sistem puternic, de neclintit, de  care nu vor scăpa ulterior odată decât cu emigrarea în Occident.

DOVLATOV:

Luni, 28 mai, ora 18,00, Cinema Florin Piersic

Duminică, 30 iunie, ora 14,00, Sapieția

Dovlatov va fi distribuit în cinematografele din românia începând cu 15 iunie.

FB page: www.facebook.com/Dovlatov.Filmul

 

Utoya: 22 iulie / U: July 22” (r. Erik Poppe) a fost, fără îndoială, cel mai discutat și așteptat film din competiția Berlinale 2018. Impresionanta reconstituire a masacrului de pe insula Utøya la 7 ani de la eveniment durează 90 de minute, dintre care 72 filmate într-un plan secvență, exact cât a durat masacrul care a dus la moartea a 69 de tineri. Filmul urmăreşte prin intermediul unui personaj fictiv de 19 ani, Kaja, cele 72 de minute interminabile în cursul cărora extremistul de dreapta (al cărui nume nu este menționat în film, în ciuda mediatizării) a urmărit şi împuşcat pe tinerii panicaţi, prinşi fără scăpare pe insuliţa din apropiere de Oslo.

UTOYA: 22 iulie

Duminică, 27 mai, ora 17,00, Cinema City

Joi, 31 mai, ora 21,30, Casa de Cultură a Studenților

FB Page: www.facebook.com/utoya22iulie

Utoya: 22 iulie / U: July 22” va fi distribuit în cinematografele din România în luna august.

 

Câștigător al Premiului Publicului la Sundance şi Rotterdam, în avanpremieră în România în competiția TIFF, vine ”Vinovatul / The Guilty”, un film ce ilustrează într-o manieră bulversantă cum cele mai bune intenții se pot tranforma într-o formă de abuz. Debutantul danez Gustav Möller reușește imposibilul, ținîndu-te pe muchia scaunului cu un thriller minimalist filmat în timp real, într-un interior unic, cu un personaj care vorbește nonstop la telefon.

VINOVATUL

Duminică, 27 mai, ora 22,00, Cinema Victoria

Marți, 29 mai, ora 17,30, Cinema Victoria

Vinovatul / The Guilty” va rula în cinematografele din România în toamna acestui an.

 

Pororoca”, al treilea lungmetraj al lui Constantin Popescu, va putea fi revăzut la TIFF în cadrul competiției Zilele Filmului Riomânesc. ”Un film despre puterea tăcută a vinovăției” (Ziarul Metropolis), o poveste pe muchie de cuțit despre un tată disperat să-și găsească fiica. Într-un rol principal memorabil, Bogdan Dumitrache, premiat pentru interpretare la Festivalul de la San Sebastian.

POROROCA

Joi, 31 mai, ora 10,00, Urania Palace

Vineri, 1 iunie, ora 21,30, Sapienția

FB Page: www.facebook.com/Pororoca.filmul

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply