NE DISTRAM

Joaca m-a salvat. Povestea mea. Recomandări de jocuri creative

Când spun “joaca m-a salvat” poate sună exagerat, dar așa a fost. Să vă spun povestea mea.

Primii ani lângă fiica mea, când încă nu vorbea sau vorbea puțin, nu știam cum să mă conectez la ea, adică mai pe românește, să fiu prietena ei. Deși sunt mama ei și mulți se așteptau să avem o relație excepțională pentru simplul motiv că a fost în burta mea și la sânul meu, realitatea mi-a arătat că nu se întâmplă lucrurile ca-n filme. Că trebuie să muncești mult, să te gândești, să faci strategii, să depui un efort ca să fii cu adevărat părinte. Și că un copil vine la tine de bucurie sau când are nevoie de consolare, numai dacă te percepe ca pe un părinte. Greu. Foarte greu.

Am acumulat multe sentimente de vinovăție pentru că nu știam cum să mă joc cu fetița mea și faptul că alții păreau să reușească foarte ușor să o facă să rădă, să o țină atentă, nu mă ajuta deloc. Atunci am apelat la cărți. Am zis că dacă nu am în gene lucrurile astea le voi învăța așa cum înveți o limbă străină. Am aflat astfel, prin bestseller-urile pe pe Amazon din categoria Parenting că limba pe care trebuia să o învăț era… joaca.

Am acceptat câteva lucruri care mi-au schimbat relația cu ea imediat, adică în doar câteva săptămâni:

E nevoie de timp pentru a construi o relație cu copilul. Dacă vii târziu acasă și nici nu ai chef de nimic, să nu te aștepți ca un copil să fie leșinat după tine. El va ști că nu e important pentru tine.

E nevoie de multă joacă. E singurul mod în care copiii comunică. Așa își exprimă ei emoțiile, frustrările, așa învață.

E nevoie de jucării inteligente. Joaca e una, înseamnă și să alergi prin parc, să faci întrecere cu trotinetele, să murdărești bucătăria cu tot ce se găsește prin dulapuri, să faci baie trei ore și să zici că ești Titanicul… Jucăriile sunt altceva. Sunt unelte care ne pot ajuta să creăm o lume proprie, numai a noastră.

Ideal e ca jucăriile să fie versatile, să le poți folosi ca să creezi un cartier pentru păpuși, de exemplu, dar și ca să te joci de-a magazinul. Cu cât sunt mai precise instrucțiunile de folosire, de exemplu, dacă e un cățel de pluș care face “ham-ham” când apeși pe buton, cu atât stimulează mai puțin creativitatea, inteligența și nu te ajută să te legi de copil cu propria poveste despre obiecte. Cele din lemn sunt recomandate de psihologi, dacă nu știați deja.

Mai este important ca jucăriile să fie educative. De exemplu, să aibă piese care trebuie ordonate după culori, după mărime sau după o altă regulă. Copiilor le place foarte mult sortarea. 🙂

Cum arată o dimineață acasă

Că tot vin sărbătorile, vă recomand să alegeți ceva de pe EduClass, un magazin online de jucării creativ educative unde găsiți variante bune la prețuri bune. Noi avem jocul educativ X și Zero și calendarul magnetic în limba română. Am avut o variantă și în engleză, dar cum abia învățăm să citim în română cu acesta facem treabă mai bună.

Calendarul este un instrument bun și de a face conversație cu copilul. Știți cum uneori ați vrea ca ei să ne zică ce gândesc și răspund monosilabic? “Cum a fost la grădiniță?” – “Bine.” 🙂 Cu ajutorul calendarului poți vorbi de exemplu despre vacanțe din trecut, ca sa vedeti ce isi amintesc. Cum era vremea, în ce lună ați fost, cum vă petreceați timpul. Eu ador să ascult ce povestește fetița mea despre momente din trecut, să văd ce îți amintește, ce a impresionat-o.

Mi-ar plăcea să aflu ce jocuri creative folosiți voi sau ce alegeți când faceți cadou, dar mai ales m-ar ajuta să îmi povestiți și voi cum ați reușit să vă creați o relație cu copiii voștri. M-aș simți mai bine un pic să știu că nu sunt singura care a suferit din cauza asta. 🙂

Sursa foto fetită cu jucarii: Shutterstock

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Cristina
    24/11/2017 at 12:29 AM

    Și noi avem câteva jocuri tare faine de la EduClass – și pentru Sara și pentru Alex. Și am comandat pentru Crăciun un set mare de construcție cu piese magnetice. Avem unele închiriate de la Evertoys și au făcut furori. 🙂

  • Reply
    Alin
    26/11/2017 at 5:23 PM

    La noi in Sibiu este un magazin cu jocuri inteligente, Mindspot ii spune. De fiecare data vin la Târgul de carte. La ei am vazut prima data si am fost fascinat de jocurile de la SmartGames. Căutati pe net, sunt geniale: Camelot Jr., Castle Logix, dar si pentru copii mai mici, cu forme, culori etc.

  • Reply
    Vlad
    30/11/2017 at 1:32 PM

    Si eu sunt de aceasi parere, ca trebuie sa existe o legatura puternica de prietenie. Copilului meu, Andrei, i-am cumparat diferite jucarii din lemn interactive ce il ajuta sa isi dezvolte imaginatia.

  • Leave a Reply