CUMPARAM

Cică banii chiar aduc fericirea. Uite ce trebuie să cumperi.

Hai să începem cu un sondaj. Ce credeți că ar trebuie să cumpărați ca să fiți mai fericiți:

 • a. o geantă.
 • b. un televizor.
 • c. un ceas.

Tic-tac-tic-tac. Deci?

Nu aveți prea mult timp la dispoziție, hotărâți-vă! Nu dați scroll down încă. Păi ce facem aici, descoperim într-o secundă concluziile unui studiu complicat care a durat luni de zile și a necesitat sute de interviuri? Puțină răbdare, vă rog.

Așadar.

Niciun răspuns nu e bun. Ha! 🙂

Secretul este să cheltuiești bani pe experiențe, nu pe lucruri. Știu hipsterii ce știu, degeaba râdeți de ei. Sau nu râdeți de ei? Bine, eu recunosc.

Când văd atâte chestii handmade, de la brățări, la tricouri, veioze din carton și ghiozdane desenate cu carioca, mă apucă răsul. Mă întreb dacă au chiulit la lucru manual când erau mici și acum au restanțe. Eu am fost o elevă cuminte, n-am lipsit și mi-am consumat cheftul de DIY (do-it-yourself, dacă nu o ardeți hipsteresc și nu cunoașteți terminologia), dar se pare că cine râde la urmă râde mai bine. Aș fi mai fericită dacă mi-aș tăia blugii, decât dacă mi-aș cumpăra unii noi, zic psihologii. La fel, e mai multă fericire într-un weekend nedormit, cu mii de kilomreti străbătuți cu rucsacul în spate, decât în două zile de somn și binging. Adrenalina pe care simțim când ne luam un lucru nou scade repede și avem nevoie de încă o doză de shopping (ceea ce ne falimentează, nu ne duce la nirvana), însă ceea ce durează mai mult este o experiența/amintirea ei.

Dincolo de modă, mai există sporturile, descoperirile, călătoriile, experiențele noi.

Alea sunt cică neprețuite. Mă rog, nu chiar, o vacanță ca lumea te costă măcar 1000 de euro, nu?, dar valorează cât 10.000! Bine, e cam intuitivă treaba. Dacă vă spun ce ați făcut anul trecut, fac pariu că nu veți înșira genți și blugi cumpărați, nici facturi plătite, ci două-trei vacanțe (care poate au fost de 3 zile, nu de trei luni, dar au fost cu siguranță mai memorabile și mai intense și v-au îmbogățit mai mult decât trei luni obișnuite), poate cursuri sau împlinirea unei dorințe (să vezi copilul la serbare, să îți renovezi bucătăria, să vezi un anumit muzeu pentru prima oară). Când te gândești la fericire, poate îți vei aminti că ai gătit o zi întreagă și nici nu a ieșit ceva bun, dar persoana iubită a zis “Delicios!”și tu ai râs. Poate te gândești că ai ajutat copilul să facă un colaj sau că te-ai chinuit să ambalezi un cadou. Cu siguranță chestii pe care nu ai dat 10.000 de euro, dar au costat ceva și au valorat mult mai mult.

Așadar, dacă tot trebuie să economisești pentru ceva, ia-ți un abonament la sală, bilete de avion pentru o destinație la care visezi, rătăcește-te acolo, fă un curs, învață să cânți la pian sau ce îți place ție. Banii aștia aduc fericirea.

 

Sursă poze model cu ochelari de soare și tânără cu rucsac: Shutterstock

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Despre o ploaie, un blog, un curs despre blogging și-un video
  03/07/2017 at 5:56 PM

  […] zilele trecute, un articol scris de Andressa pe blogul ei cum că “banii chiar aduc fericirea”. Secretul ar fi să cheltuiești bani […]

 • Leave a Reply