Va propun un calcul interesant. O prietena imi spunea ca ia Uberul pana la o anumita statie de autobuz, apoi circula cu RATB pana la birou, facand astfel o economie de cam 50 lei pe saptamana. Timpul echivalent? 2 ore si jumatate pe saptamana. Adica 30 de minute in fiecare zi, de luni pana vineri, ca atat petrecea mai mult pe drum. Doar dus! Deja ma gandeam ce as fi putut face daca as fi castigat 30 de minute in fiecare zi. As fi citit, mi-am spus. (Cand mi-am propus sa citesc 20 de minute in fiecare zi, dimineata, in loc sa citesc/urmaresc stirile, am terminat 2 carti cat ai zice “Bestseller”. Nu a durat mult pana am inceput sa dorm in detrimentul lecturii.)
Dar daca as fi economisit 200 lei pe luna, asa cum facea ea? Abonamentul la sala ma costa cam atat. Si este cea mai buna investitie in mintea mea, nu doar in corpul meu.
Mi se parea ca seamana cu celebrul calcul al nefumatorului. Fumatorul cheltuieste 16 lei pe zi pe un pachet de tigari, deci 480 lei pe luna, putin peste o suta de euro. La finalul anului, peste o mie de euro ar trebui sa se adune in buzunarul nefumatorului si tot asa pana ajungi sa spui ca in n ani in care nu fumezi poti sa cumperi un Porsche, dar totusi niciodata nu se intampla sa vedem prea multi nefumatori la volanul unui Porche, nu? Si atunci, pe ce se duc banii?
Va invit sa folositi Numbeo, o baza de date creata de mii de utilizatori din intreaga lume cu informatii despre costul vietii, poluare, trafic si servicii medicale. Conform Numbeo, costul vietii in Bucuresti este de aproximativ 1850 lei pe luna, pentru o persoana. Asta include abonament la sala de fitness, haine, iesiri la restaurant si la cinema. Un amanunt interesant: in Bucuresti taxiurile au cel mai mic cost per kilometru din Europa. Iar alt amanunt este ca chiria este 22% din cost.
In Cluj-Napoca, costul vietii este cu 5% mai mic, aproximativ 1730 lei per luna. Chiria are aceeasi pondere ca si in Bucuresti.
In schimb, costul vietii in Londra, pentru o persoana, fara plata chiriei, este estimat la 868.39€ (754.55£). Chiria aproape ca dubleaza acest cost. Diferenta interesanta se vede la sport & timp liber, cheltuieli pentru haine si, desigur, la venituri. O pereche de adidasi sau de blugi costa cam la fel in toate capitalele europene, salariul mediu variaza intre sute si mii de euro. Deloc surprinzator, taximetrele din capitala Marii Britanii sunt cele mai scumpe. Iata si un mod interesant de a lega Bucuresti de Londra, prin aceste doua extreme.
Va recomand sa va comparati bugetul lunar cu aceste estimari si sa vedeti unde cheltuiti mai mult si unde mai putin decat media. Apoi, sa va puneti o intrebare fireasca: este o alegere constienta sa cheltuiti mai mult/mai putin pe haine, in timpul liber sau pe mancare? Sau este inertia, lipsa timpului de a planifica, de a cauta, de… a gati?
Daca faci acest calcul, ai vrea sa schimbi ceva? Sa cheltuiesti mai putin pe transport si mai mult pe bilete de teatru sau concerte? Asta e provocarea mea: sa cheltuiesti constient, chiar daca asta inseamna sa cheltuiesti mai mult ca sa economistesti timp sau sa economistesti bani ca sa cheltuiesti mai mult… in vacanta. Si asta e o investitie.
Pace!
Sursa foto fata in Elvetia: Shutterstock
1 Comment
wlfp
22/03/2017 at 10:46 AMFoarte interesant Numbero. Am comparat orasul in care locuiesc cu Bucuresti si imi iese ca la mine e mai scump – hm??? – Ok chiria e mai mare, dar preturile mi se parau intotdeuna in Poloania mai mici.