GANDIM

[Provocarea de luni] Salveaza o viata

Daca esti medic probabil ca acum imi raspunzi: “Fac asta zilnic, zi-mi ceva nou!” 🙂

Pentru cei care nu sunt medici, misiunea pare imposibila. Ce putem face noi ca sa salvam o viata? Sunt foarte multe lucruri.

Putem sa ne salvam propria viata mergand sa facem analize constant. Si nu ma refer acum doar la glicemie. Dupa 30 de ani, sunt indicate, in functie de stilul de viata si de cazurile din familie, endoscopii, colonoscopii, mamografii. Daca esti femeie, ar trebui sa stii ca lunar e nevoie sa isi faci singura o examinare la sani, dar 66% din romance nu au facut-o niciodata. 90% nu au fost la un control medical pentru depistarea cancerului la san desi este una din bolile cu cele mai multe victime: in Romania 9000 de femei sunt diagnosticate in fiecare an si o treime din ele isi pierd viata. (Cititi mai multe despre studiul pe care il citez.) Verifica-te. Salveaza inca o viata, mergand si cu o prietena sa isi faca analizele.

Poti salva o viata sau mai multe cand donezi sange. Nu e greu, mai toti o putem face si totusi prea putini doneaza. E o nevoie acuta de sange in Romania. Ai crede ca ne costa bani sa donam, cand de fapt primim bonuri de masa pentru asta. Si atunci, de ce? Si de ce atatia se plang ca e nevoie de samge numai cand au pe cineva in spital? Eu sunt donator de 2 ani si va spun ca nu e un efort, nu doare, nu ti se face rau, trebuie doar sa respecti cateva reguli simple. Sa nu bei alcool cu o zi inainte, sa mergi odihnit, sa mananci si sa bei apa in ziua donarii, sa nu fumezi inainte de donare (preferabil sa nu fumezi deloc, niciodata, ca fumatul ucide sau te imbolnaveste groaznic), sa te odihnesti dupa aceea. Informeaza-te. Orice adult poate si este dator sa doneze daca o poate. Si tu ai vrea ca altii sa doneze pentru tine.

Te-am provocat. Eu donez azi. Tu cand vei dona?

Sursa foto munte: Shutterstock

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply